Wishlist de cărți - 20 titluri pentru 2019

Făcând ordine prin nenumăratele liste de lecturi împrăștiate prin mai multe locuri am decis că e cazul să-mi stabilesc o listă mai scurtă de cărți pentrul anul ăsta, cu acele titluri pe care vreau neapărat să le citesc, pe lângă ce o să mă mai atragă pe parcurs. Așa cum spuneam și în postarea cu 10 cărți preferate din 2018, anul ăsta mi-am propus să citesc 75 cărți - sau să ajung cât mai aproape de numărul ăsta, măcar - doar pentru a mă motiva să citesc cât mai mult și să ajung la cât mai multe dintre titlurile pe care mi le doresc, dar tot simt nevoia să am ca reper o listă mai scurtă, să nu mă las prea des tentată de orice îmi face cu ochiul.

Am decis să aștern acest wishlist scurt și pe blog, poate mai dau vreo idee cuiva sau poate îmi mai dați voi. Nu sunt toate cărți de actualitate și nici din același gen, dar după ce mi-am definitivat lista am realizat că am 10 autori pe care-i știu și 10 pe care nu i-am mai citit, așa că am împărțit titlurile în două liste după acest criteriu, în rest ordinea e aleatorie.


O să colorez cu nuanța asta titlurile citite, pe măsură ce „bifez” din ele!

Încep cu autorii pe care i-am mai citit, pe unii îndeajuns încât să vreau să le citesc toate cărțile cu timpul, ce e notat aici e doar prioritatea, pe alții abia i-am descoperit și vreau să-i mai aprofundez.

Daniel Martin, de John Fowles - chiar acum am o carte de-a lui începută, iar următoarea pe listă e aceasta, deși oricum nu mai sunt prea multe până o să termin de citit toate cărțile lui Fowles, dar romanul aici de față îl vreau cât mai curând. 

Idiotul, de F.M. Dostoievski - n-am crezut că o să-mi placă atât de mult Dostoievki încât să vreau să-i citesc tot mai multe dintre cărți (sau poate chiar pe toate) și totuși s-a întâmplat, însă trebuie să găsesc momentul potrivit pentru a-l citi și nu știu dacă reușesc mai mult de 1-2 pe an.

Seria Turnul Întunecat, de Stephen King - a fost cam greu să aleg un singur titlu sau o singură serie de King, m-am oprit la seria asta poate și pentru că e mai ușor de găsit decât altele, însă o să iau probabil doar prima parte și mă decid mai apoi dacă o să continui sau mă focusez pe altele ale lui.

Iubita mea, Sputnik, de Haruki Murakami - făcusem o pasiune pentru cărțile ciudățele ale autorului, am făcut o pauză pentru a mai citit și alți autori japonezi, dar după vreun an vreau să mă reîntorc la romanele lui. Adevărul e că și mai mult vreau o serie a lui, totuși nu știu dacă mă încumet anul ăsta.

Pentru cine bat clopotele, de Ernest Hemingway - nu l-am mai citit de multicel timp nici pe Hemingway, iar cartea aceasta e prima pe listă dintre titlurile pe care nu i le-am citit. Pare să fie dintre cele mai apreciate, chiar ar cam fi cazul s-o adaug în bibliotecă.

Fără un șfanț prin Paris și prin Londra, de George Orwell - i-am citit distopiile cele mai cunoscute (1984 și Ferma animalelor), acum vreau să încerc și altceva, niște relatări mai personale.

Ultimii martori, de Svetlana Aleksievici - conține mărturiile unor oamenii care au prins al doilea război mondial în vremea copilăriei, e tot ce-mi trebuie să știu ca să vreau s-o citesc. Am mai citit și „Războiul nu are chip de femeie” de aceeași autoare.

Călătorind prin Portugalia, de Jose Saramago - mi-au plăcut foarte mult romanele autorului, are un stilul aparte, chiar dacă greu de „digerat”, vreau acum să văd cum arată și Portugalia prin ochii acestuia.

Păzitoarea tainei, de Kate Morton - singura carte pe care i-am citit-o m-a surprins în mod plăcut, a fost mai complexă și frumos scrisă decât mă așteptam. M-am desumflat puțin când am citit într-o discuție că toate romanele ei urmează același tipar, însă vreau să mai încerc și acest titlu, să mă lămuresc singură.

Blândețea nopții, de Scott Fitzgerald - să tot fie vreo doi ani sau chiar mai bine de când am citit „Marele Gatsby” și altceva n-am mai apucat să citesc de autor, iar carte asta stă pe lista de lecturi de atunci, e timpul să văd dacă vreau mai mult de Fitzgerald sau nu.

În continuare sunt doar titluri care mă interesează dintr-un motiv sau altul, indiferent că știu ceva despre autorii lor sau nu.

Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi - un chirurg care află că este bolnav de cancer, medicul devenind astfel pacient și o întrebare: „ce faci când viitorul rămâne un etern prezent?”... asta e tot ce am reținut despre ea și e de ajuns. De un an o țin pe wishlist pentru că se găsește greu, sper s-o prind pe stoc într-un final.

Paula, de Isabel Allende - am tot citit despre autoare, dar n-am fost convinsă că e stilul meu, însă când am aflat de evenimentul dureros care stă la baza acestei cărți (moartea propriei fiice) am pus-o sus pe lista de citit, cred că e un bun punct de plecare cât să pot decide dacă vreau mai mult sau nu.

Anna Karenina, de Lev Tolstoi - o am de prea mulți ani pe listă, e un roman clasic greoi pe care știu că prea mulți l-au abandonat, dar aș vrea să cred că a venit momentul să-l citesc.

Zuleiha deschide ochii, de Guzel Yakhina - acțiunea e plasată în Siberia și pare să promită destul de mult, iar cum am prins gustul autorilor ruși am zis că merită să încerc și un contemporan (ba mai mult chiar - o autoare).

Sub un cer sângeriu, de Mark Sullivan - n-am mai citit prea mult despre războaie în ultimul an, iar acum am mai multe pe listă, la acesta m-am oprit pentru că are la bază o poveste reală, iar faptul că are acțiunea plasată în Italia probabil că e ceea ce m-a determinat s-o aleg în detrimentul altora.

Jurnalul Annei Frank, de Anne Frank - e de mult timp pe wishlist și ea, se găsește cam greu pe stoc și doar din motivul ăsta am amânat-o, dar sper să-mi satisfac curiozitatea cât mai curând. Aș vrea să vizitez și celebra (și controversata) casă din Amsterdam, însă i-aș citit cartea înainte.

Obosit de viață, obosit de moarte, de Mo Yan - pare o poveste destul de profundă și cu un subiect foarte interesant, cu învățături buddhiste și reîncarnări, Ximen fiind „martorul și cronicarul unei jumătăți de secol în China rurală”, după cum e menționat în descrierea cărții.

Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine - un roman cu o mare iubitoare de cărți și cu povești din Liban sună din start foarte atractiv, laudele primite mi-au adus-o des în atenție și totuși țin cartea asta în wishlist și îi tot dau târcoale de vreo doi ani, dar anul ăsta nu-mi mai scapă.

Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu - n-am prea acordat atenție scriitorilor români contemporani, fără un motiv anume, pur și simplu nu m-a atras nimic în mod deosebit, în afară de titlul acesta, pe care-l țin în wishlist de mult și chiar mi s-a retrezit interesul când l-am văzut pe una dintre lungile mele liste de lecturi.

Alchimistul, de Paul Coelho - am uneori impresia că sunt ultima iubitoare de lectură care nu l-a citit pe Coelho, l-am evitat însă tocmai pentru că-mi pare prea comercial, iar anumiți cititori cu care sunt pe aceeași lungime de undă l-au criticat destul, dar poftim... am decis să mă luminez anul ăsta.

Sper să n-am nevoie de scuze la finalul anului pentru a motiva vreun titlu „nebifat” de aici. N-am luat în calcul cărți pe care le am necitite și am evitat și vreo 2-3 pe care cred că le iau cu împrumut, am gândit lista ca una de cumpărături, nu doar de citit. La cele mai bune prețuri iau cărțile online, ce mai des de pe Libris.

În rest... sper să citesc mai des din clasici, să mai aprofundez și genul SF și încă încerc să mă decid dacă să continui cu Harry Potter sau nu (sunt în urmă cu multe cărți populare, după cum cred că am mai spus).

Voi ce cărți aveți pe wishlist pentru anul ăsta?

6 comentarii

  1. Alchimistul si eu vreau sa bifez.
    Anna Karennina cred ca am citit-o, sau cel putin, am incercat.
    Jurnalul Annei Frank este si pe lista mea de asemenea!
    Spor la bifat si la citit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu încă sunt retincentă față de Alchimistul, prea am citit păreri contradictorii, dar trebuie să văd singură ce impresie îmi lasă.
      Mulțumesc, asemenea!

      Ștergere
  2. Zau... te rog... citeste Sub un cer sangeriu! e o carte minunata! la stephen king... nu stiu daca seria turnul intunecat e cea mai reprezentativa. eu, una, nu am suportat-o deloc.. nu cred ca e genul lui deloc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur o citesc dacă am pus-o pe lista asta, nu mă răzgândesc, rămâne de văzut doar când îi vine rândul. Deocamdată oricum nu mai cumpăr nimic câteva săptămâni măcar, am un teanc mare de cărți necitite.
      Tocmai pentru că vreau să citesc și ceva mai special de King am ales seria asta, sigur o să-i mai citesc și altele, mă cam tentează și cea mai recentă apariție în colaborare cu fiul lui... dar aștept să mai văd niște impresii.

      Ștergere
  3. Am citit Păzitoarea tainei, Anna Karenina și Hanul lui Manuc, foarte bune toate, fiecare în felul ei. Lista mea de lecturi e interminabilă, dar oricum nu prea mă țin de ea :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru impresii! Înțeleg perfect, din motivul ăsta am decis să fac o listă publică, poate așa mă motivez mai mult să mă țin de ea. Am și eu o listă enormă de la care mă abat prea des, încerc măcar de asta scurtă să mă țin pe termen mai lung, iar pe lângă o să mai văd cât citesc din wishlist și cât din ce mă tentează pe moment. Oricum adaug aproape zilnic noi titluri pe wishlist.

      Ștergere