Leapșa - Despre îngrijirea tenului

N-am mai făcut o leapșa de o grămadă de timp, probabil de anul trecut, iar cum luna asta nici nu am reușit să scriu pe blog niciun articol axact pe îngrijirea tenului (deși mi-am propus să fac asta mai des, idei am multe), am zis că e perfectă o astfel de postare ușoară, prin care să împărtășesc câteva idei legate de modul în care aleg să-mi îngrijesc tenul. Leapșa asta am mai făcut-o în urmă cu multicel timp, dar de atunci s-au schimbat multe.

1. Descrie în câteva cuvinte rutina ta de îngrijire a tenului.

Trebuie să fac cât de curând o postare mai detaliată pe subiectul ăsta, dar deocamdată scriu doar pe scurt, fără detalii cu privire la produsele folosite concret. Dimineața lucrurile sunt destul de simple - îmi curăț tenul cu un cleanser, aplic loțiune tonică, apoi un produs suficient de hidratant pentru pielea din jurul ochilor și la final o cremă cu SPF 50+.

Seara se complică mai mult lucrurile - încep cu demachierea (bifazic pentru ochi, iar pentru ten uneori doar micelară, alte ori mai intervine și un lapte demachiant), după care îmi curăț tenul cu un cleanser lejer; urmează aplicarea unui exfoliant chimic (o zi 2% BHA, o zi 5% AHA - asta e combinația mea ideală în prezent), după exfolianți aștept de regulă 10-15 minute și abia poi trec la serum (mai nou, sunt în teste cu mai multe) și la final crema hidrantă, care în cazul meu e de fapt o loțiune cu textură de gel (the best pentru mine, review aici) și pe care o folosesc inclusiv în jurul ochilor, bună și pentru zona asta.


2. Ce tip de ten ai?

Gras, cu probleme tipice precum puncte negre, pori dilatați și coșuri pe alocuri - lucruri pe care le mai țin sub control cu produsele pe care le folosesc și anumite reguli pentru tenul meu, dar încă n-am ajuns la perfecțiune.

3. Care e cel mai bun produs împotriva coșurilor?

În cazul meu exfolianții chimici dau cel mai bun rezultat, iar asta am văzut-o în ultimul an în special cu fiecare ocazie în care am întrerupt utilizarea lor pentru o vreme.


4. Șervețele demachiante - da sau nu?

Nu! De ce aș vrea să-mi frec piele și să trag de ea în încercarea de a mă demachia cu un șervețel umed, când sunt atâtea alte demachiante mai eficiente și mai blânde? Nici în călătorii mai lungi sau mai scurte nu apelez la ele, prefer să iau o apă micelară în format travel size.

5. Toner - da sau nu?

Da! Sunt doar câteva luni de când am reintrodus tipul ăsta de produs în rutina mea, deocamdată doar în cea de dimineața. Nu am de gând să mai renunț la pasul ăsta, dacă e un toner bun poate aduce multe beneficii tenului și chiar efecte vizibile imediat - hidratare, piele mai luminoasă, pori micșorați etc, în funcție de toner.

Nu înțeleg de unde a pornit ideea că apa micelară poate ține locul unui toner (am văzut foarte multe fete spunând asta), că nu e nici pe departe același lucru, au scopuri diferite. Cât despre faptul că „toate” tonerele usucă pielea, ei bine... din păcate foarte multe sunt prost formulate, inclusiv din cele high-end, dar există și destule opțiuni bune - nu mă uit doar la Paula's Choice când zic asta, sunt și altele mai accesibile cu formule foarte reușite, de exemplu unele de pe iHerb foarte lăudate (nu mă bag să dau nume că nu le-am încercat în mod direct, doar le-am studiat puțin formulele). 


6. Produse high-end de îngrijirea a tenului sau produse high-end de machiaj?

Prefer să investesc mai mult în produsele de îngrijire a tenului, în unele care să facă cu adevărat diferențe față de produsele mai ieftine, că din păcate sunt destule produse de skincare high-end cu formule mediocre, uneori mai proaste ca altele foarte ieftine din comerț. Nu zic că nu există și produse de îngrijire accesibile și bune, zic doar că sunt unele foarte scumpe care-și justifică prețurile, care fac niște diferențe.

7. Care este cel mai neobișnuit produs folosit pe ten?

Nu am folosit nimic ciudat pe ten, cel puțin nimic de care să-mi aduc aminte, nici măcar experimente cu chestii din bucătărie, spre bucuria mea din prezent, care n-aș face asta nici plătită.

8. Ești într-o farmacie și cumperi un singur produs - ce este?

Ceva de la Bioderma, probabil. Și mai probabil o cremă cu protecție solară, am senzația că asta cumpăr cel mai mult din farmacii, când vine vorba de produsele pentru îngrijirea pielii. Dar mă mai pot întrepta și spre micelara mini dacă am nevoie pentru bagaj și nu mai am alta sau spre cleanserul Sebium, pe care-l am pentru a doua oară - e foarte blând cu pielea, îmi place!


9. Spune-ne cel mai important sfat pentru îngrijirea pielii. 

Oferiți tenului ce are cu adevărat nevoie, însă pentru a face asta trebuie și să vă cunoașteți tenul cu adevărat, dar și să înțelegeți produsele folosite - ce conțin și ce fac acele ingrediente din compoziția lor. Știu că pare complicat, cam e, dar cu timpul se poate învăța dacă vrem cu adevărat, câte puțin cu fiecare problemă/nelămurire de care ne lovim. Însă mare atenție și cu sursele de unde vă informați, sunt atâția așa ziși „experți” care contrazic orice studiu, orice realitate clară.

La fel de important e însă și să utilizăm SPF în fiecare zi, fie iarnă sau vară și unul cât mai mare, un SPF 15 e cam degeaba.


Cred că e destul de clar ce branduri prefer pentru îngrijirea tenului, nici n-are sens să le menționez, dar nici nu zic că nu am chef să mai experimentez cu alte branduri, cu alte produse, dar sunt mult mai selectivă, tot mai selectivă și în plus deja mi-am găsit niște produse favorite clare de la brandurile astea, la multe dintre ele fiind la al doilea tub sau și mai mult. 

Sper ca în săptămânile următoare să abordez un subiect anume legat de îngrijirea pielii la care mă gândesc de foarte mult timp, trebuie doar să mă mobilizez, am niște idei clare, inclusiv unele care ar putea să supere una lume, dar îmi asum riscul.

Invit să preia leapșa oricine dorește s-o completeze, dar aștept și în comentarii răspunsurile voastre la întrebări, mi-ar face plăcere să le citesc. Sau dacă n-aveți timp, măcar...

Care e rutina voastră de îngrijire a tenului? Investiți mai mulți bani în produse de skincare sau de makeup?

18 comentarii

  1. Am incercat luna asta sa folosesc SPF, mai exact Bioderma Aquafluide, dar imi usuca tenul ingrozitor si ramane si o pelicula uleioasa, culmea... In plus trebuie sa astept 100 de ani pana imi intra in piele si crema de fata, si cea cu spf. Fac ceva gresit? Vreau sa incep sa folosesc SPF neaparat, dar parca nu ii prieste tenului meu. Poti sa imi recomanzi o crema cu SPF care sa fie si lejera si eficienta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte ciudat ce spui, Aquafluide e crema mea cu SPF favorită tocmai pentru că e foarte lejeră și nu lasă peliculă decât pentru câteva minute, iar de uscat tenul nu prea văd de la ce, n-are iritanți, poate doar nu e suficient de hidratantă pentru tine? Sau poate e o problemă cu crema pe care o aplici înainte? Ce altă cremă folosești?
      Sincer, o cremă cu SPF 50+ mai lejeră ca asta nu pot recomanda, e cea mai lejeră pe care am încercat-o vreodată și protejează cu brio.

      Ștergere
  2. Ha ha, il preiau si eu. :)))
    Deja ma gandesc la niste raspunsuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-as dori și eu sa am mai multa răbdare pentru o rutina atât de complexa a tenuluI. Am început cu crema cu spf mare. Și apropo de trucuri din bucătărie. Scrubul cu malai și miere e preferatul meu. Nimic nu-mi face tenul mai fin.:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine faci cu SPF-ul mare! Din păcate mălaiul este foarte agresiv cu pielea, chiar dacă în combinație cu mierea poate nu se simte așa rău. Eu n-aș recomanda metoda asta, dar fiecare face după cum crede. :D
      Am folosit și eu zaț de cafea pe post de scrub acum niște ani și acum nu știu cum îl suportam.

      Ștergere
  4. Imi place ce spui acolo <3
    Also, draguta colectie PC. SI eu cred ca de obicei produsele lor sunt foarte ok, mult peste ce gasesti in magazine, si deseori, mult si peste unele high end

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, mă bucur!
      Date fiind prețurile, eu încadrez oricum produsele PC la high end, chiar dacă sunt mai de grabă produse profesionale.

      Ștergere
    2. da, dupa pret cam da.. Eu le-am delimitat asa, sa nu le incurc cu chestii gen Lancome (de mentionat aici alcoolul din unele serumuri ale lor :)) )

      Ștergere
    3. Haha, știu ce zici. :))

      Ștergere
  5. Crema hidratanta pe care o folosesc e de la Bottega Verde si imi mergea super bine cu ea pana sa introduc in rutina crema cu SPF. Probabil nu e compatibila cu tenul meu foarte uscat cea de la Bioderma... O sa mai incerc si alte marci. Abia anul acesta am realizat importanta folosirii SPF-ului. Multumesc pt raspuns, o sa mai incerc si altele. Am tot citit review-uri pozitive la cremele de la Bioderma si sunt convinsa ca sunt ok pt foarte multe fete, de-aia m-am si mirat..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu ce să zic de produsele de la Bottega Verde, n-am încercat, dar văd că în general au cam mulți iritanți în compoziție produsele lor (cel puțin cele de corp și tonere, că doar atât am găsit acum). Să faci totuși o verificare, măcar alcool denat să nu aibă.
      E oricum foarte posibil ca din cauza cremei folosite înainte să nu mai intre bine în piele crema cu SPF, poate ar fi mai bine să cauți o cremă cu factor de protecție care să-ți fie suficient de hidratantă, să nu mai fie necesară o altă cremă sau să folosești un serum sau un toner hidratant, în loc de cremă.
      Cu mare drag, din păcate o recomandare pentru ten foarte uscat nu pot face, că eu sunt la polul opus, dar tot mă mir și eu că nu te înțelegi chiar deloc cu Aquafluide, știu și fete cu ten uscat cărora le e foarte bine cu ea.

      Ștergere
  6. si eu am cam renuntat la servetelele demachiante. inainte mai apelam la ele, dar de cand cu bifazicul Nivea pe care-l folosesc pe toata fata, nu-mi pot dori ceva mai rapid! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am renunțat la ele de ani buni, nu le mai suport. :))

      Ștergere
  7. Eu as vrea sa invat mai multe despre ingrediente...ba chiar aveam o pagina salvata in vechiul laptop, unde puteam afla daca e ok sau nu si cred ca puteam afla de acolo chiar si la ce foloseste....Dar nu mai stiu ce pagina era...
    Ma bucur ca esti selectiva....si ca esti atenta la detalii! :)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil la dicționarul ăsta de referi: http://www.paulaschoice.ro/dictionar-de-ingrediente
      E cel mai bun și bine explicat, îl folosesc și eu de câțiva ani.
      Pupici!

      Ștergere
  8. Mi-a placut mult leapsa, o s-o preiau si eu pe blog. Eu investesc mai mult in produse de ingrijire decat de makeup, dar mai am si momente in care dau o groaza de bani pe produse de makeup pentru ca le vad la alte fete si imi plac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești invitata mea! Așa și eu am perioadă în care cumpăr mai mult makeup, dar dacă trebuie să aleg... aleg să investesc mai mult în produse de skincare.

      Ștergere