Gent - orașul meu preferat din Belgia

Deși Gent a fost orașul care mi-a plăcut cel mai mult dintre cele vizitate în Belgia - am scris aici pe scurt despre toate, unde puteți vedea și dintre care e preferatul - am reușit cumva să tot amân să scriu despre el pe blog, poate tocmai pentru că uneori îmi e greu să-mi aleg cuvintele și chiar imaginile atunci când un loc îmi place foarte mult.

Știu că alții consideră că Brugge e mai frumos, mie însă mi s-a părut mai autentic și cu o atmosferă mai plăcută Gent, iar la finalul vacanței în Belgia am știut fără dubiu că dintre toate orașele superbe pe care le-am văzut, el e totuși preferatul meu - ba chiar a rămas printre orașele mele favorite în general, nu doar din Belgia.

Orașul mai e cunoscut și ca Ghent, varianta englezească a numelui sau Gant, varianta în franceză, însă Gent e varianta oficială, care se pronunță Hent - așa am aflat că „g” se propunță „h” în neerlandeză. A fost amuzant când am auzit numele prima oară, am crezut că e vreun oraș de care nu știu eu.


Nu vreau să fac în continuare o listă exactă de locuri de văzut, fiindă Gent e genul de oraș medieval care merită luat la pas și savurat din plimbări fără țintă, descoperind astfel obiectivele fără o hartă în mână. Așa am ales și noi să-l vizităm în ziua petrecută în oraș, să ne lăsăm surprinși la fiecare pas, iar în continuare tot ce vreau să fac e să vă prezint motivele pentru care mi-a plăcut atât de mult. 

Arhitectura și atmosfera

Gent a fost în Evul Mediu un oraș bogat și un important centru manufacturier, iar clădirile din centrul istoric care datează din acea perioadă sunt într-o stare impecabilă și pot fi admirate azi cum stau frumos aliniate de-a lungul canalelor sau a străduțelor înguste. E mult mai ușor de intrat în atmosfera medievală și datorită lipsei mașinilor din cea mai mare parte a centrului istoric, Gent având un spațiu pietonal foarte larg, ceea ce face și mai plăcute plimbările pe străzi și căscatul ochilor la detaliile superbe ale clădirile.

O singură zi nu e de ajuns pentru a vedea totul, dar e suficient pentru a lua la pas toată zona istorică, prin care pe oriunde am ajuns am dat de aceeași arhitectură perfectă și atmosferă plăcută, indiferent că eram printr-o piață mai aglomerată sau pe o străduță retrasă nu m-am simțit sufocată de prea mulți turiști, însă e de menționat că am fost într-o zi de luni. M-am simțit ruptă de orice grijă sau stres, în afară de aceea de a mă da din calea bicicliștilor agitați.









La un moment dat ne-am îndepărtat puțin de zona centrală și ne-am plimbat prin partea mai nouă a orașului, la fel de îngrijită și cu clădiri care respectă arhitectura locală. Nu sunt la fel de impresionante clădările nou construite ca cele care au o încărcătură istorică și totuși mi-a plăcut ce am văzut și dincolo de zona de interes turistic.





De-a lungul canalelor...

Cheiurile Graslei și Korenlei sunt puncte de plecare în plimbări pe canalele orașului și tot în zona asta sunt clădirile cele mai frumoase și colorate, care au aparținut breslei negustorilor și a comercianților - de aici am și inserat cele mai mult poze prin articol (de exemplu primele de mai jos) și e un loc imposibil de ratat odată ajuns în centru.

Zona centrală e străbătută de Râul Leie și oferă un peisaj minunat, cu toate bărcile care plutesc alene sau taie apa cu viteză, balustradele decorate cu flori și canalele flancate de o parte și de alta de aceste clădiri superbe, câte unele ridicate chiar direct pe apă. E ceva fascinant la clădirile construite pe apă, nu era primul oraș în care vedeam așa ceva, dar de fiecare dată mi se pare la fel de interesant și cu un efect vizual care atrage.

Ne-am tot plimbat de-a lungul canalelor, pe marginea cărora grupuri de elevi sau de studenți stăteau direct pe jos la câte un picnic încropit acolo, direct pe asfalt, pe unde terasele te îmbie să te așezi să servești o bere în timp ce admiri peisajul, iar ofertele te atrag la o plimbare pe apă. De data asta am preferat totuși să admirăm orașul doar de pe uscat, însă o a doua oară n-aș rata o plimbare cu barca - de fapt e chiar un bun pretext pentru a reveni într-o zi.











Obiectivele turistice

Ca orice oraș medieval, nici Gent nu duce lipsă de biserici și catedrale impozante, dar nici de alte obiective importante, care pot fi sau nu vizitate și la interior. E cam greu să nu le remarci din plimbările prin oraș, noi de cum am ajuns pe unul dintre bulevardele mari am dat direct cu ochii de cele trei turnuri care se înalță semețe spre cer - Belfort (Turnul cu ceas), Turnul Bisericii Sf. Nicolae și Turnul Catedralei Sf. Bavo. Aș fi urcat în Belfort pentru a privi orașul și de sus, dar ne-am lăsat atât de mult purtați de plimbarea prin oraș încât n-am mai apucat - încă un bun motiv pentru a reveni cândva.



Podul Sf. Mihail oferă de asemenea un unghi bun către cele trei turnuri și totodată către Cheiurile Graslei, iar alături se află Biserica Sf. Mihail (St. Michielkerk), o clădire în stil gotic care mi-a plăcut foarte mult (am mai zis de slăbiciunea mea pentru stilul ăsta arhitectural) și care azi aparține universității.



Gravensteen e un obiectiv interesant datorită așezării parțial pe apă și a arhitecturii inspirate de la fortificațiile din Siria și totodată important pentru istoria sa. A fost reședință a conților de Flandra, iar ulterior a servit și drept judecătorie, pușcărie și fabrică. În limba română l-am văzut denumit de mulți „Castelul Gravensteen”, ceea ce e pleonasm dacă traducem numele - în neerlandeză Gravensteen înseamnă chiar „Castelul Contelui”. Aceeași greșeală se mai face și cu Belfort.



Mai sunt destul de multe alte obiective turistice interesante în oraș, precum Stadhuis (Primăvaria), Castelul lui Gerard Dracul, Biserica Sf. Iacob, Ruinele Abatiei Sf. Bavo, Micul Begijnhof și câteva muzee și alte clădiri impresionante, dar am vrut să le scot în evidență mai sus doar pe acelea care m-au impresionat într-un mod mai deosebit, am spus de la început că nu vreau să fac o listă lungă de obiective. În plus nici nu le-am văzut pe toate, am petrecut în Gent o singură zi și am preferat să-l savurăm mai relaxat. Să umblăm cu harta și lista de obiective în mână ar fi diminuat din plăcere, așa că n-am folosit harta deloc.




Îmi plac orașele medievale în general, dar Gent e atât de frumos și cu un centrul istoric atât de bine întreținut încât mai că mă așteptam să văd niște cavaleri apărând călare după vreun colț de stradă, iar sentimentul ăsta n-a lipsit nici când am ajuns pe bulevardul mai comercial și înțesat de magazine cu haine și cosmetice. Parcă vedeam cum iese un conte dintr-un Primark sau H&M cu punguța de cumpărături. Mai în glumă, mai în serios, chiar am simțit uneori că am aterizat într-o altă epocă, în ciuda tuturor modernizările din jur.

Belgia are multe orașe medievale frumoase, în Europa sunt o mulțime care merită văzute, inclusiv la noi în România, dar Gent mi s-a părut dintre cele mai frumoase și speciale..








Puteți citi despre mai multe orașe în articolul Belgia prin ochii mei - 8 orașe de văzut.

Ați fost în Belgia? Ce oraș v-a plăcut cel mai mult?

6 comentarii

  1. spre nefericirea mea, vizitele in afara tarii se limiteaza la 2 locatii - bulgaria si moldova. si nici din alea prea mult. imi plac mult pozele tale, se vede ca te bucuri de ceea ce privesti si stii sa le surprinzi intr-un mod aparte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți timp destul să mai vedeți și alte părți de lume - sau măcar din Europa - dacă vă doriți asta. Mulțumesc mult pentru aprecierea imaginilor!

      Ștergere
  2. Poti, te rog sa-mi recomanzi o cazare in Ghent? Merci in avans.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am fost cazată în Ghent, așa că din păcate n-am vreo recomandare de făcut.

      Ștergere
  3. Gent este si preferatul meu! Am avut ocazia sa ajung acolo in 2013. Din pacate nu am vizitat prea multe si de aceea mi-as dori sa ajung si a 2-a oara in acest oras minunat! Foarte frumoase pozele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că-mi împărtășești opinia și țin pumnii să mai ajungi, să-l vizitezi pe îndelete. Același lucru îmi doresc și eu, prima oară doar „i-am luat pulsul”, a doua oară aș vrea să-l văd pe îndelete. Mulțumesc mult!

      Ștergere