Ne trăim cei mai mulți dintre noi o parte mai mică sau mai mare din viață în mediul online și cred că așa cum în viață - aia offline - trebuie să mai facem ordine și curățenie, să regândim cu ce și cine merită să ne petrecem timpul, să ne organizăm cât mai bine între treabă și plăceri, exact la fel ar trebui să procedăm și în online. Fiindcă de alegerile astea depinde dacă timpul petrecut pe aici e o pierdere de vreme sau ceva util, dacă acumulăm nervi și frustrări sau ne motivăm și inspirăm într-o direcție bună.
E imposibil să nu te lovești în online de scandaluri, știri false, conspirații, oameni agresivi și multe alte nasoale din astea, dar dacă vrem cu adevărat putem folosi orice platformă în favoarea noastră, se găsesc peste tot materiale (text, video, foto) care să ne ofere ceva bun sau măcar plăcut. Numai că e nevoie să „săpăm” puțin pentru a ajunge la oameni educați, cu principii și păreri pertinente, care pot avea o influență bună asupra noastră. Nu toți oamenii care creează conținut în online sunt niște mincinoși, materialiști, superficiali etc - ei sunt însă cei mai vizibili fiindcă asta vor masele să vadă.
Cel mai mult conținut pe care eu îl consum e nișat, în funcție de pasiunile și interesele personale, pentru că prefer să găsesc idei și informații care-mi sunt de folos în viața reală decât să-mi pierd vremea cu mondenități și „știri bombă” care nu mă ajută cu nimic. Însă aleg cu grijă și oamenii cărora le ofer timpul și încrederea mea, iar dacă de la un punct numai rezonăm deloc... pa și gata, nu mă mai simt deloc vinovată să dau unfollow.
Îmi amintesc că acum câteva luni, într-o discuție lansată de un blogger despre influențarea achizițiilor de către creatorii de conținut online, foarte mulți cititori spuneau mândri că ei n-au fost niciodată influențați să cumpere ceva - am râs și m-am gândit că ori sunt foarte naivi, ori dacă e totuși așa cum spun înseamnă că nu urmăresc pe cine trebuie, adică n-au încredere în niciun om pe care-l urmăresc.
Suntem influențați și inspirați încă de mici de oamenii din jurul nostru și așa continuăm să fim toată viața, iar mediul online are și el un rol tot mai important. Dacă bun sau rău cred că depinde și de la ce bază pornim, dacă știm ce ne dorim de la o platformă, dar și câtă dorință există pentru educație și evoluție în orice sens. Data viitoare când vă apare o postare pe Facebook (sau orice altă platformă) de la o persoană pe care o urmăriți de mai mult timp întrebați-vă ce vă aduce bun/util persoana în cauză. La fel și cu site-urile mari.
Ca să exemplific la partea practică, eu salvez aproape zilnic lucruri care mă inspiră - locuri pe care vreau să le văd, cărți pe care iau în calcul să le citesc, produse care par potrivite pentru mine, rețete interesante, idei pentru un stil de viață sustenabil etc - și e drept că nu mereu am găsit ce speram când am luat produsul sau am vizitat locul salvat, dar important e că per total ies în câștig. Desigur, urmăresc și chestii strict pentru entertainment, dar și acolo sunt selectivă.
Poate pentru că în ultimul an am stat și eu (ca mulți alți oameni) mai mult decât în trecut prin online am început să fac mai des ordine prin ceea ce urmăresc, în lista de prieteni și în grupurile din care fac parte, iar pe acest început de an sunt și mai drastică în a face asta. E timpul meu și vreau să-l valorific cât mai bine. Asta nu înseamnă să mă izolez complet într-o bulă roz, ci doar să găsesc într-o proporție cât mai mare conținut relavant pentru mine pe platformele pe care sunt activă. Ceea ce vă încurajez și pe voi, acest articol fiind fix un îndemn în sensul ăsta.
Voi ce căutați cel mai mult în online? Mai faceți și câte o curățenie din când în când?
Eu fac curatenie tot timpul, chiar ma gandeam zilele astea ca sunt oameni pe care ii cunosc si ii urmaresc, chiar daca nu rezonez cu continutul lor ...
RăspundețiȘtergereAșa și eu, dar o făceam mai rar și mai blând, acum parcă sunt pusă pe o curățenie și mai drastică decât de obicei. Cu cei pe care-i cunosc personal mi-e cel mai urât, dar dacă ajung să mă enerveze prea des cu ce publică... aia e, țin mai mult la nervii mei. :))
Ștergeremediul online poate fi foarte toxic, dar iti si ofera o varietate impresionanta de informatii. si eu triez si ma indepartez de negativitate, uneori vrei-nu vre, ai de-a face cu ea si totodata observ ca pentru unii internet inseamna doar retele de socializare. foarte trist...
RăspundețiȘtergereExact! Nu putem să nu ne lovim de prostie sau nesimțire nici în viața reală, cu atât mai puțin online, dar selectând cu grijă putem să ne învârtim mai mult printre oameni faini, informații utile, conținut plăcut etc.
ȘtergereEu fug și de negativitate, dar și de atitudinea aia pozitivă prefăcută, exagerată. Viața e cu de toate, e bine să ne acceptăm și zilele/momentele/perioadele mai proaste, dar nu chiar să facem o dramă din orice banalitate.
Sincer, eu triez ceea ce consum și după vibe-ul pe care mi-l oferî, degeaba un site sau o persoana îmi oferă 100% informația de care am nevoie daca totodată îmi creează o stare de disconfort accentuată. Poate că sună nasol ceea ce am scris, dar totuși, consider că controlul ar trebui să fie la mine.
RăspundețiȘtergereNu sună nasol, la fel procedez și eu, includ și asta la a rezona cu o persoană. Nu mă grăbesc să renunț de prima oară când se întâmplă să-mi dea o stare proastă un articol/video/postare de orice fel, dar când se tot repetă încetez să mai urmăresc.
Ștergereeu nu pot sa zic ca petrec mult timp in online. da, sunt mai mereu online pentru ca si la job am netul deschis, comunicam pe whatsapp, dar in rest, sincer, cred ca petrec mai putin timp ca inainte. chiar trag de mine sa mai postez si sa fiu activa pe retelele sociale
RăspundețiȘtergereEu am avut întotdeauna perioade și perioade. N-am nicio problemă să nu mă conectez deloc într-o zi petrecută în natură, de pildă, dar în viața de zi cu zi mai am și timpi morți pe care-i umplu astfel sau pur și simplu am chef sau dorința să caut idei, informații etc.
Ștergere