20+ Picturi murale din București | Street Art

Articol actualizat ultima oară în ianuarie 2022

Interesul meu pentru genul ăsta de artă mi-a fost stârnit la vizita în Berlin de acum câțiva ani - mi s-au părut foarte interesante nu doar picturile în sine de pe clădiri, dar și modul în care acestea transformă niște cartiere banale, de regulă cu blocuri neinteresante, într-o zonă numai bună de făcut plimbări pentru a admira superbele picturi. De atunci am început să caut picturi murale în tot mai multe destinații și nu puteam să le ignor tocmai pe cele din orașul în care trăiesc - iar de câțiva ani au apărut tot mai multe astfel de picturi pe clădirile din București, care mai colorează și înveselesc niște zone altfel gri și urâțele.

În articolul de față am vrut să adun doar picturile de pe clădiri care mi s-au părut frumoase, colorate și câteva chiar cu un mesaj de transmis. Am încercat să le grupez cât de cât pe zone, dar clar nu sunt de văzut toate în aceeași zi. Acolo unde fotografiile mele sunt mai vechi și s-au mai șters o să menționez.



Floreasca - Strada Banu Antonache Nr. 52


Pictura se află pe o uzină, e ascunsă printre blocuri și e un bun exemplu cum poate fi transformată o clădire urâtă în ceva frumos.



Update | Murale cu vopsea care purifică aerul:

Cele mai recente picturi murale din București au fost realizate cu o vopsea specială care purifică aerul la contactul cu lumina soarelui.

Cea cu mesajul E viață pe net se află peste drum de Cimitirul Eroii Revoluției, iar Tânăr cu experiență pe Str. Căuzași. Update 2: Pentru că au apărut mai multe le-am dedicat un articol separat acestora aici: Eco Graffiti - Murale care purifică aerul



Update | Tot la Eroii Revoluției - chiar lângă gura de metrou - au fost pictate destul de drăguț niște blocuri:


Dorobanți - Strada Crăciun

A fost o adevărată provocare să aflu unde e, dar am „săpat” după ea pentru că mi se pare că din punct de vedere simbolistic e cea mai dureroasă - bănuiesc că înțelege orice român mesajul.



Calea Griviței - aproape de Băile Grivița

Întreaga pictură e mai mare și mai interesantă decât ce am apucat eu să surprindă în poza asta veche, aruncați un ochi după ea dacă ajungeți prin zonă.


Institutul de Matematică

Când nu sunt rulote și corturi în fața ei se pot face poze mai reușite, dar cred că se înțelege ideea și din unghiul ăsta strâmb. Mi se pare una dintre cele mai colorate picturi murale din București.


Update | Fata de la salon - Strada Emanoil Porumbarul

Pictura a fost probabil realizat de cei de la salonul e lângă - care părea închis când am fost prin zonă - și e mai mică decât mi se păruse mie din poze, dar foarte drăguță. E relativ aproape de Kisseleff.




Cărturești Verona - Strada Arthur Verona

Pe strada asta sunt schimbate anual o parte dintre picturi și pentru că am fost la curent cu toate am lăsat și mai jos câteva poze cu picturi murale din alți ani, care acum nu mai sunt. Cred că e de la sine înțeles care a fost cea realizată în 2020.

Update: Clădirea asta nu mai există, din păcate.





Chiar lângă librăria Cărturești de pe Magheru, înainte de a intra pe Str Arthur Verona aruncați un ochi și după „pisi” de mai jos, iar pe partea cealaltă a bulevardului se continuă o stradă care cred că tot Arthur Verona e denumită și unde se află cea cu amantul.



Strada General Eremia Gricorescu

Nu mult mai departe printre străzi de anterioarele e probabil cea mai faimoasă pictură murală pe Instagram dintre cele din București:



Cișmigiu și împrejurimi

Strict de pe aleile Parcului Cișmigiu se vede doar cea din pozele următoare, aflată pe o clădire vai de ea...



Tot aproape de Cișmigiu mai sunt câteva pe Strada Știrbei Vodă, preferata mea fiind cea de mai jos, aflată la intersecția cu Biserica Luterană, dar am mai văzut câteva mai noi pe strada asta.


Pe o altă partea a parcului e o parcare superb pictată - cea a Hotelului Epoque, e imposibil s-o ratezi mergând pe străduța înghesuită spre hotel.


Strada Berzei - intersecția cu Știrbei Vodă

Sunt poate printre cele mai vechi din București, cred că s-au mai deteriorat între timp, dar sunt încă suficient de bine vizibile, din cât am mai apucat să văd în treacăt.



Strada Constantin Mille

N-ar merita neapărat un drum special până acolo, dar strada fiind cea de lângă Cercul Militar de pe Calea Victoriei - cea mai frumoasă stradă din punctul meu de vedere - presupun că mulți bucureșteni și turiști se plimbă pe aici, așa că o las și pe ea în listă.


Centrul Vechi

Pe una dintre puținele clădiri de acolo care se află într-o stare bună e și un desen frumos:



Bulevardul Dimitrie Cantemir

Sunt două momentan și din ce am văzut recent pare că se mai lucrează la încă una în zonă. Cea cu pasărea e vizibilă mergând de la Pasajul Unirii spre Parcul Tineretului, iar cealaltă se vede mergând în sens invers.






Update | A treia e colorată, dar mai puțin impresionantă:


Intrarea Ovidiu - lângă Parcul Carol

Pictura murală cu păsările e în zona cu fântâna de la intrarea în Carol, iar bonus am lăsat mai jos și o poză cu Strada Xenofon, aflată foarte aproape, poza fiind din vremea în care încă se vedea pictura de pe scări, însă din păcate în prezent nu se mai vede mai nimic de ea.



Strada Xenofon în 2016:


Strada Tăbăcarilor Nr 14 - Splaiul Unirii

Era nevoie și de o pictură cu poluare, nu? Foarte aproape de aceasta, pe Splaiul Unirii, mai e drăguț pictată și fațada de la Gastrobar.



Pasajul Mihai Bravu

Ceva drăguț de admirat cât timp stai în trafic sau în stația de tramvai...



Ganesha Caffe de pe Str. Barbu Văcărescu

Amatorii de narghilea cunosc poate localurile Ganesha - sunt mai multe prin București, inclusiv în Centrul Vechi e unul - dar cel pe care vreau să-l recomand se află pe Barbu Văcărescu și are niște picturi interesante, pe care le-am văzut pe măsură ce au fost realizate. Sper că încă funcționează, ultima oară am fost înainte de startul pandemiei.

Sunt mai multe localuri prin București care au diverse picturi pe pereți, însă mă limitez la el ca recomandare bonus.



Bonus: Scările colorate din Cotroceni

Nu intră tocmai la categoria picturi murale, însă sunt drăguțe și ele, iar Cotroceniul e cartierul meu preferat pentru plimbări liniștite printre străzi (mai ales primăvara). Scările se află chiar lângă Ceainăria Infinitea, local pe care-l recomand de asemenea.


Pe câte dintre ele le-ați văzut? Aveți ceva recomandări suplimentare?

6 comentarii

  1. cat de faine sunt! nu am vazut niciuna la bucuresti, prin brasov am dat de cateva ascunse. la noi nu sunt, din pacate, si tare rau imi pare. ar mai infrumuseta locul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi data viitoare când mai ajung prin București poate arunci un ochi după ele, măcar după cele aflate prin zonele mai faine din centru.
      Am văzut și eu câteva frumoase în Brașov, mai sunt prin Timișoara unele superbe, chiar și-n Craiova am găsit câteva minunate. Așa că poate o să apară pe viitor și prin alte orașe, inclusiv la voi.

      Ștergere
  2. arata foarte bine si mi se par varianta ideala de-a aduce culoare intr-un peisaj gri. nu ma pricep la subiectul asta deloc, dar e placut sa privesti si cred ca asta conteaza cel mai mult :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Iar Bucureștiul e clar un oraș gri, cred că asta e cea mai faină variantă de a-l mai colora puțin într-un mod fain, nu kitch.
      Mă bucur că-ți plac și așa e, asta e ce contează.

      Ștergere
  3. Mai e una relativ noua pe Matei Milo vis a vis de Oficiul poștal 1.
    Si încă una noua pe lângă cea cu leopardul de pe Griviței.
    Plus ca am înțeles ca exista una inaugurată zilele astea ce comemorează cu bătălie aviatica din Al doilea război mondial dar nu știu pe unde e.
    In rest nu știam de păsările albastre nici cea de pe Dorobanți dar pot spune ca cea din urma are inspirația dintr un mormânt destul de bine cunoscut din Bellu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut recent că a mai apărut încă una lângă cea cu leopardul și am mai descoperit și eu încă una. O să mă interesez și de celelalte două menționate, mulțumesc! Când apuc să le fac fotografii o să mai fac update la articol.
      N-am făcut legătura cu mormântul din Bellu, dar am o bănuială la care te referi.

      Ștergere