Despre schimbări

Mă uit în secțiunea Raftul cu amintiri și văd că au trecut 3 luni de când n-am mai publicat pe blog gânduri și momente personale. Motivul e fix chiar subiectul asupra căruia m-am oprit azi - schimbarea. Odată cu schimbările pe care le fac în viața mea se schimbă și conținutul pe care-l fac online - în subiecte, stil sau cantitate, după caz - iar în ultimele luni am decis că e suficient că pun în social media frânturi din viața mea, nu vreau să mă repet în alt loc, o să scriu aici doar atunci când am ceva în plus de povestit pe larg.

Alt motiv e că vreau să scap de niște tipare pe care mi le-am impus singură, de pildă fixația de a avea prea multe articole gândite la o perioadă stabilită - lunar sau sezonier - deși le-aș putea face oricând în funcție de ce am de spus, uneori mai des, alte ori mai rar. Îmi plac schimbările, uneori simt o nevoie disperată de asta în viața personală, alte ori vin de la sine, însă uneori îmi impun singură niște limite absurde, iar de obiceiul ăsta aș vrea să scap - nu mă mai refer acum doar la online, ăsta a fost doar un exemplu facil de expus.


La o privire superficială asupra ultimelor luni am avut sentimentul că prima jumătate din 2021 s-a scurs aproape degeaba, apoi m-am gândit mai bine și am realizat că s-au întâmplat și schimbat multe. Mi-am schimbat obiceiuri, interese și priorități, mi-am schimbat punctul de vedere privind unele aspecte și am făcut mai multe schimbări în stilul de viață. Unele au fost necesare, altele dorite sau o combinație din ambele.

Am învățat lucruri fascinante despre creier și minte, iar în felul ăsta am ajuns indirect să descoper ce mă măcina de mulți ani fără să-mi dau seama și să mă focusez pe schimbări și în direcția asta. Cele mai importante schimbări nu sunt neapărat cele exterioare și ușor vizibile, de multe ori o schimbare în modul în care privim anumite aspecte din viață mi se pare chiar mai importantă. Vreau mai mult decât orice o anumite liniște psihică pentru a mă putea focusa și pe activitățile exterioare cu toată energia de care dispun.

Visez și tânjesc la niște schimbări importante în viitor și tocmai de acolo vin modificările în priorități. A fost foarte greu să accept să las la urmă unele aspecte - precum călătoriile - pentru o perioadă destul de lungă de timp, dar știu că o să mă bucur și mai mult de ele dacă pun ce contează la punct înainte. Nu vreau să rămân pe loc doar din comoditate, dar nici din lipsă de răbdare. E suficient de frustrant că se întâmplă dese ori lucruri deloc plăcute pe care nu le pot controla, de ce să las la voia întâmplării și acolo unde pot alege?

Poate sunt și aspecte unde nici eu nu știu sigur ce vreau sau cum e mai bine, dar acolo unde știu foarte bine ce am nevoie sau ce-mi doresc nu mă las convinsă de contrariu nici de ce impune societatea și nici măcar de sfaturile primite din jur - oricât de bine intenționate sunt, niciodată n-o să știe cineva mai bine ce simți sau după ce tânjești decât tu.

Știu că am așternut frânturile astea de gânduri în jurul schimbărilor într-un mod foarte vag și fiecare om care le parcurge o să înțeleagă altceva, dar tocmai asta e ideea. Nu dau alt sfat decât să vă ghidați după intuiție și dorințe, măcar cât și unde se poate. Fericirea nu vine nici din lucruri materiale, nici din a fi „în rând cu lumea” și nici din funcții pompoase. În final las doar câteva mici frânturi în imagini din ultimele săptămâni...






4 comentarii

  1. Perioada a fost una buna pentru reflectat si schimbat lucruri, unii au profitat de ea, altii nu. Sa iti fie bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, am vrut să menționez că în multe dintre gândurile și deciziile la care fac referire au pornit de la situația provocată de pandemie, dar până la urmă e de la sine înțeles. Mulțumesc, la fel își doresc și eu ție!

      Ștergere
  2. si eu zic ca am mai facut schimbari in ceea ce ma priveste, am decis sa ies mai des si mai mult din casa, sa las online-ul mai pe un loc secund. vreau sa ma bucur de viata si de ce am atat cat se poate. restul... le-om duce pe toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine! Cred că toți suntem tot mai dornici acum de ieșiri, după perioadele ciudate prin care am trecut (și la care sper să nu ne reîntoarcem din toamnă).

      Ștergere