Dacă aș lua-o de la zero cu produsele de machiaj

Inspirația pentru exercițiul de imaginație pe care m-am hotărât să-l transform în acest articol mi-a venit în minte acum câteva săptămâni, când făceam o curățenie serioasă printre produsele de machiaj pe care le am. Pornind de la gândul că am în continuare prea multe produse la unele categorii - întărit tot mai mult pe măsură ce mai scoteam câte unul pe care trebuia să-l arunc - am început să mă gândesc ce aș alege dacă aș lua acum de la zero „trusa” mea de makeup. Iar rezultatul acestui exercițiu e și util fiindcă îmi dau seama cât și cam ce am de fapt nevoie la fiecare categorie.

Pentru mine timpul în care mă machiez e un moment de relaxare, îmi place activitatea în sine și-mi mai place că îmi pot schimba puțin starea cu un ruj sau niște farduri, astea sunt motivele principale pentru care mă machiez, nu să ascund probleme sau să mă transform total. E adevărat că un produs nou încercat încă îmi aduce bucurie, însă am învățat că bucuria e mai mare când nu fac asta săptămânal și când am apoi și timp să le folosesc.


O să pun acest articol și la categoria sustenabilitate fiindcă vreau să încurajez moderația, să tratăm produsele pentru utilitatea lor practică, nu ca pe obiecte de colecție - fără să dau cu pietre în cei care aleg totuși să facă un hobby din a colecționa, doar prezint o alegere personală. Așadar, cam așa aș alege dacă aș lua-o de la 0 cu produsele de makeup:

* M-aș rezuma la câte 1-2 din fiecare produs de bază pentru ten: fond de ten, concealer și pudră. Momentan la fond de ten sunt entuziasmată de Bourjois Healthy Mix, după cum am mai spus, concealerul meu preferat rămâne Maybelline Eraser, iar ca pudră îmi oferă tot ce am nevoie acum Rimmel Stay Matte, care e și super ieftină. Doar de dragul de a varia sau din dorința de a încerca ceva nou poate aș lua încă o opțiune în plus, dar nu mai mult.


* Pentru „sculptat” fața n-aș mai lua nici un sfert din ce am, m-aș rezuma la un bronzer, ceva cât mai mic ca iluminator și doar la blush aș extinde la mai multe opțiuni, cât mai faine și atractive, dar nu chiar câte am acum și pe cât posibil nu în cantități mari. Nu știu exact ce aș alege aici, cel mai mult folosesc un blush Kiko și unul Hourglass, iar pentru a avea mai multe opțiuni de nuanțe/finish poate aș mai merge pe niște variante mini cum au la Benefit sau Tarte.


* E cam greu de ales la palete de farduri, o opțiune e să rămân la paletă personalizată Melkior, având o calitate foarte bună pentru preț și nuanțe multe din care să aleg doar ce vreau, numai că pastila de fard la ei are o cantitate cam mare. Ar rămâne totuși o opțiune, iar în completare încă 2-3 palete mici (10-14 farduri) bine alese cu nuanțe din ce obișnuiesc să folosesc frecvent. Tentațiile sunt multe la farduri, poate m-aș întinde și mai mult decât cred acum, dar sigur nu aș mai aduna cu zecile.

* Pentru ochi aș mai lua un eyeliner negru și 2-3 rimeluri, cel albastru de la Melkior de care sunt îndrăgostită și nu mai mult de alte două negre.


* Fiindcă am renunțat în a-mi mai contura puternic sprâncele, tot ce-mi mai folosește e un rimel colorat special pentru ele, cât să le evidențieze, să umple puțin și să fixeze firele de păr. Am aruncat anul trecut mai multe produse la categoria asta, din păcate. Dacă vreau uneori o conturare mai puternică pot folosi fard maro dintr-o paletă.

* Subiectul cel mai sensibil e cel al rujurilor, o parte din mine se bucură că am atât de multe opțiuni din care să aleg (vreo 70? nu le-am mai ținut socoteala), dar realist vorbind cred că aș putea alege cu grijă doar vreo 15 care să-mi acopere toate poftele. Hai să zic totuși vreo 20, eventual câteva să fie variante mini ale rujurilor de lux. Cele mai folosite sunt tot cele tip baton, așa că n-aș lua prea multe lichide, iar ca branduri întind mâna mai des spre Kiko, Bobbi Brown și Melkior, m-aș orienta sigur spre ele, în rest opțiuni faine sunt multe.


* Poate aș mai lua și 2-3 creioane de buze, cele mai utile îmi sunt pentru rujurile mov închis și roșu aprins, deci astea sunt culorile din care aș alege. Aici nu mi se par diferențe majore între Pupa, Nyx, Yves Rocher chiar etc.

* La pensule n-aș schimba prea multe, le-aș păstra pe majoritatea celor pe care le am, cele mai multe fiind Real Tehniques, completat cu Eco tools și Zoeva. Măcar ele nu expiră, dar nici nu văd rostul să tot adun și să n-apuc să le folosesc, așa că n-am mai cumpărat de mult ceva nou.


N-aș mai lua baze de ten/pleoape deloc, nici spray-uri de fixare, nici creioane de ochi, la pigmenți nici nu m-aș mai gândi - din toate astea folosesc doar pentru că le am deja. Luciuri de buze nu mai am și nu mai folosesc de ani, iar balsamurile de buze nu le-am luat în calcul la listă pentru că le mănânc pe pâine. Aș ocoli fardurile mono, mă inspiră mai mult o paletă decât să stau să sap printre fardurile separate.

Cu siguranță lista pe care am făcut-o ar părea în continuare prea lungă pentru unele persoane, în timp ce pentru altele pare foarte scurtă, însă cred că ideea e să alegem în funcție de ce folosim cu adevărat și ce ne place. Probabil că în câțiva ani o să mi se mai schimbe stilul în care mă machiez și aș avea nevoie de mai multe la niște categorii și/sau mai puține la altele, ideea e să mă adaptez din mers, nu să mă simt copleșită de lucrurile pe care le am și vinovată că poluez complet inutil, cu lucruri aruncate aproape întregi.

Nu sunt nici makeup artist, nici nu mai scriu pe blog sau pe alte canale foarte mult despre asta, iar subiectul îngrijrii pielii mă interesează mai mult decât machiajul și prefer să investesc mai mult acolo (inclusiv timp de research), chiar dacă - după cum spuneam la început - mă relaxează și îmi dă o stare bună să mă machiez, dar pentru asta n-am nevoie de 100 de opțiuni.


Link-urile inserate în articol sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand doar magazine de la care și eu cumpăr!

4 comentarii

  1. as renunta la muuuulte palete, am o gramada si nu stiu de ce e asa. as renunta la blushuri, ca nu folosesc. as mai da la o parte din rujuri, ca nici dupa ele nu ma incant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi ai grijp la cumpărăturile viitoare! E ușor să ne lăsăm tentate la capitolul machiaj, sunt așa de atractive vizual produsele. Eu mi-am învățat lecțiile.

      Ștergere