Marea Neagră iarna | Constanța

Un vechi vis de-al meu era să văd Marea Neagră iarna și am decis că perioada de trecere dintre ani este un moment potrivit să-mi îndeplinesc această mică dorință. Am pornit spre Constanța în data de 31 decembrie și ne-am îndreptat direct către faleză, înainte de orice altceva, eu fiind cea mult prea nerăbdătoare să văd marea. Deși mi-am imaginat experiența ca fiind unică și interesantă cu niște fulgi de zăpadă căzând sau chiar cu temperaturi suficient de joase încât s-o găsim înghețată, totuși a fost o experiență minunată și așa, cu soare puternic și temperaturi poate prea plăcute pentru o zi de iarnă...




Am fost întâmpinați de o mare agitată, rece și înspumată, cu valuri foarte puternice, care ne-au oferit un spectacol superb. Poate am mai văzut-o astfel și în sezonul cald și cu siguranță am văzut mări mai frumoase decât Marea Neagră, dar însăși sentimentul de a o vedea iarna a făcut întreaga experiență mult mai frumoasă. Însă cu adevărat memorabil a fost să fiu udată de valurile reci din cap până-n picioare, de două ori chiar. Era ceva ce îmi doream să experimentez, dar nu chiar în modul ăsta... neprevăzut.





Cazinoul, superba clădire care a devenit rapid după construcția sa o emblemă a orașului, se află din păcate tot în paragină, dar chiar și așa are un farmec aparte, cel puțin din depărtare. E trist totuși că e lăsat în starea asta și reabilitarea lui tot e amânată de la an la an, dar poate într-un final se va face ceva, înainte să fie prea târziu.



 

Plimbarea pe faleza liberă și liniștită, pescărușii jucăuși, sunetul valorilor care se spărgeau de țărm, briza mării și peștișorii simpatici admirați la Acvariu... toate astea mi-au dat o stare atât de bună, încât am uitat de răceală, de frig și de orice grijă, iar astfel am încheiat anul doar cu gânduri bune și l-am început pe cel nou la fel. În prima zi din an am pornit spre Portul Tomis, la care n-am mai apucat să ajungem cu o zi în urmă, deși eram foarte aproape de el, unde am găsit exact liniștea de care aveam nevoie pentru o plimbare relaxantă, ceea ce cu siguranță n-am fi găsit în vreo zi de vară, nu acolo.





Deși nu era foarte aglomerat portul, toate localurile deschise pe 1 ianuarie erau pline de oameni, la fel ca și restul localurilor din oraș sau a străzilor din Centrul Vechi, semn că nu prea le place constățenilor să lenevească în casă (foarte bine!). Chiar aveam temeri că am putea găsi orașul prea pustiu, dar n-a fost cazul, iar dacă n-ar fi fost oameni, tot nu ne-am fi simțit singuri, pentru că era plin de pisici peste tot, unele mai jucăușe ca altele.




După ce am oferit câte o porție de smotoceală fiecărei pisici din port, ne-am continuat plimbarea către plaja aproape pustie, plină doar de scoici la mal. Nu faptul că era atât de liberă a făcut să fie experiența unică, fiindcă am mai fost și în sezonul cald pe plaje unde nu era chiar nimeni în afară de noi (evident, nu în România), ci faptul că briza mării era atât de puternică încât o simțeam în fiecare por, iar rafalele de vânt făceau ca nisipul să se ridice într-un mod ciudat, care-mi dădea sentimentul că sunt în deșert.


Plaja mi s-a părut drăguță, era una dintre puținele de la noi pe care nu le văzusem, dar nu m-a impresionat într-atât încât să vreau neapărat să revin vara, am oricum sentimentul că am găsit-o mai frumoasă acum decât e în sezon estival. Oricum, pentru mine a fost o experiență plăcută, chiar dacă am înghețat de frig - de fapt asta-mi doream mai mult decât să văd Marea Neagră iarna, voiam să stau „la plajă” iarna. Dorință îndeplinită!



Totuși, cele trei zile petrecute în Constanța nu s-au limitat doar la plimbări pe malul mării și la timpul petrecut între prieteni, la adăpost, am profitat de ocazie să hoinărim și prin oraș. Nu eram pentru prima oară în Constanța, dar în trecut văzusem orașul doar superficial, acum am luat la pas străduțele și am vizitat câteva obiective interesante. Cu siguranță nu e nici cel mai frumos și nici cel mai îngrijit oraș, dar are un farmec aparte, locuri drăguțe care merită descoperite și povești care merită aflate.



Statuia lui Ovidiu, din piața cu același nume și Muzeul Arheologic în spate 

După cum spuneam mai înainte... pisici erau peste tot

În afară de muzee și alte obiective cunoscute, foarte mult mi-a plăcut Moscheea Carol I (e foarte aproape de statuia lui Ovidiu, imposibil de ratat), în mod special pentru panoramele asupra orașului și a mării văzute din turnul moscheei. În momentul în care am ajuns sus și am ieșit afară, mi-au dat instant lacrimile de la vântul foarte puternic, iar părul îmi zbura în toate direcțiile, dar asta nu mă împiedica să mă bucur de priveliște.







În ultima zi, înainte să pornim la drum înapoi spre București, am mai făcut o ultimă plimbare pe faleză, într-o zi și mai plăcută și însorită decât prima, în care faleza era atât de aglomerată încât ai fi putut crede că e vară, lipseau doar ținutele vaporoase. Marea era liniștită, limpede și în niște nuanțe tare frumoase, de un albastru indigo privită în depărtare și verde turcoaz la mal. Întreaga escapadă a fost foarte plăcută și aș mai merge iarna să văd Marea Neagră, dar a doua oară poate chiar o s-o găsesc înghețată!





Sper că pozele v-au încălzit puțin și că, poate, v-am dat o idee de trecut pe wishlist - fie să vedeți Marea Neagră iarna, ori măcar să luați în calcul și Constanța pentru un scurt city break, când  ajungeți prin zonă. 

Cum ați petrecut primele zile ale anului? Ați văzut vreodată marea iarna?

16 comentarii

  1. Eu am fost de mai multe ori la mare in plina iarna, insa n-am mai facut asta de mult ... intotdeauna mi s-a parut o experienta misto. Sa ai un an asa cum iti doresti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate o să mai repeți experiența, eu sigur o s-o mai fac în viitor. Chiar e o experiență faină! Un an minunat să avem!

      Ștergere
  2. Superbe imaginile, mi-au creat o asa stare de liniste... :)
    Eu am fost in urma cu mai bine de 20 de ani la mare iarna, dar am prins valuri inghetate la mal, o nebunie, un peisaj care mi-a ramas in memorie pentru toata viata. Mi-ar placea sa repet experienta.
    La multi ani, draga mea, sa fie anul acesta exact asa cum iti doresti tu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, mă bucur dacă am reușit asta!
      Ce norocoasă ai fost, nu se întâmplă foarte des să găsești marea înghețată. Te cred, mi-ar rămâne și mie bine întipărită în memorie o astfel de experiență.
      La mulți ani și mulțumesc, la fel îți doresc și eu ție!

      Ștergere
  3. Vai, eu nu am ajuns niciodata iarna la mare! Dar trebuie neaparat. Mai ales ca nu-mi place aglomeratia. Ai avut un final de an tare frumos. Multumim pentru pozele superbe! O parte le-am vazut si pe Insta. Pisicutele sunt adorabile. Si din cate observ, fiecare casa are mustacioasa ei. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur dacă ți-am dat o idee de escapadă pe care s-o iei în calcul, sigur ți-ar plăcea. Cu drag, a fost plăcerea mea, nu puteam să țin doar pentru mine toate pozele cu așa peisaje. :D
      Da, da.. e o nebunie de pisici, iar toate par îngrijite, chiar dacă sunt pe stradă.

      Ștergere
  4. Ma uitam la pozele tale de pe Insta si ii spuneam lui Vali ca eu nu am vazut niciodata marea iarna...si ca mi-ar placea! Asa ca...poate vom fugi o zi doua si noi intr-o iarna...
    La multi ani si tie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă aveți timp și în iarna asta. :D Mă bucur oricum dacă ți-am stârnit interesul să vezi marea iarna, e o experiență faină.
      La mulți ani!

      Ștergere
  5. superb ... atat marea cat si pozele .Nu am vazut marea iarna niciodata.
    Moscheia am vizitat-o si eu acum vreo 2 ani si mi-a placut tare mult privelistea din turn
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Sigur vei găsi o ocazie, dacă îți dorești.
      Chiar e frumoasă priveliștea de acolo, iar vara cred că se vede și mai bine marea.
      Pupici

      Ștergere
  6. Prea multe nu pot sa spun...m-ai dat gata cu pozele astea superbe !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa inteleg ca si tu mergi pe principiul "Toate pisicile sa apleleze la mine", nu? :) N-am ajuns iarna la mare, dar cred ca mi-ar placea. Mai ales daca ar fi si zapada!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da, iubesc toate animalele și îmi sunt tare dragi pisicile. Acum e un moment bun dacă vrei și zăpadă, doar că sunt cam blocate drumurile. :)) Am avut mare noroc că n-am mers câteva zile mai târziu, că am fi rămas blocați pe acolo.

      Ștergere
  8. Eu ma bucur ca ai prins soare, ti-au iesit niste poze absolut superbe! Si oricum cred caa ti avut noroc, e mai placuta plimbarea asa. In port si pe plaja n-am ajuns atunci cand am mers eu la mare iarna si acum imi pare rau :D
    Mi-ai adus aminte de vantul din turn! Cred ca permanent acolo :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult! Cu siguranță e mai plăcută plimbarea așa, dar mi-ar fi plăcut să cadă câțiva fulgi, pentru scurt timp, cât eram noi pe plajă. Doar puțin, „de poftă”, la comandă. :)) Sunt sigură că o să mai ai și alte ocazii!
      Da? E bine de știut. :)) În toate pozele cu mine eram cu părul pe față...

      Ștergere