Lecturile lunii - Septembrie 2018

După o vară în care abia am reușit să citesc câteva cărți, în septembrie am dedicat mult mai mult timp lecturii și am citit mai multe cărți destul de interesante, deși mi se pare că m-am plafonat puțin la capitolul ăsta, simt nevoia de o schimbare în alegerile viitoare, am chef de mai multă noutate ca subiect și stil, dar cred și că e cazul să acord din nou o mai mare atenție literaturii clasice, care n-o să moară niciodată și care reușește mult mai repede să mă fascineze. Ar trebui să intru în wishlist-ul interminabil pe care-l am și să fac ordine, restabilind prioritățile - nu simțiți nevoia să faceți asta uneori? Să revenim totuși la cărțile pe care le-am citit în septembrie, să vă spun ce ar merita și ce nu prea...


Visul lui Joy, de Lisa See

Acest roman este continuarea la Fetele din Shanghai, primul sfert de carte mi s-a părut destul de plictisitor, dar din fericire mai apoi devine treptat tot mai interesant, locul și perioada în care e plasată acțiunea fiind ceea ce mi-a captat interesul și m-a determinat să n-o abandonez - acțiunea se desfășoară în China anului 1957 și ne prezintă situația țării la începutul instaurării comunismului, aflată sub conducerea lui Mao. Fugând de trecut, Joy ajunge în China în căutarea unui tată pe care nu-l cunoaște și a unei vieți ideale, dar se trezește prinsă într-o țară care prosperă doar oficial, dar unde oamenii mor de foame în realitate și sunt supuși nedreptăților de diferite forme. Prin ce trec Joy, mama ei și alte personaje... vă las să aflați din carte. Lisa are niște povești reale la baza acestei cărți, însă tot mi s-a părut exagerată pe alocuri, dar e oricum un bun mod de afla o frântură din istoria Chinei printr-o lectură relaxantă, lejeră, ușor de urmărit.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - însă aici o găsiți cel mai des pe stoc. Unii susțin că e mai slabă decât prima parte, dar mie mi s-a părut cam la același nivel, în schimb sub Floare-de-zăpadă și evantaiul secret, care probabil că rămâne cea mai bună carte a ei.


Cerere în călătorie, de Edouard și Mathilde Cortes

Am văzut-o la cineva, mi-a atras atenția și am cumpărat-o rapid... cam așa a ajuns în mâna mea, fără să zacă prea mult pe vreo listă de dorințe. Mai pățesc asta cu câte o carte, ocazional. Eram curioasă cum a decurs călătoria îndrăzneață a celor doi, care au mers pe jos din Paris până la Ierusalim, fără niciun ban în buzunar, bazându-se pe bunătatea oamenilor care le ies în cale pentru a primi mâncare sau un adăpost deasupra capului. E scrisă simplu, mici frânturi de gânduri și pățanii... E ceva mai mult decât o carte de călătorie, am rezonat cu unele idei despre viață sau oameni, cu altele mai puțin, dar per total mi-a oferit multe lucruri cartea asta - informații prețioase despre unele locuri, anumite lecții de viață, ba chiar speranță în omenire.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< Nu e cea mai bună carte de călătorii pe care o pot recomanda, nici pe departe, dar e totuși o carte ce ar merita mai multă atenție. E ușor de citit și greu de abandonat odată începută...


Eu, și totuși alta, de Jojo Moyes

Mi-am promis de data asta că e ultima oară când mă las tentată de vreun titlu al autoarei, nu mai are nimic nou să-mi ofere, m-am convins definitiv de asta, toate cărțile ei sunt la fel. Consider că Înainte să te cunosc nu trebuia să aibă continuare, a fost o idee proastă a doua parte, care nu mi-a plăcut deloc, iar a treia carte din serie nu mi s-a părut cu mult mai presus. A fost o idee mai amuzantă, mai realistă puțin, dar tot o învârtire inutilă în jurul cozii. Fără vreo mare filozofie, vreo profunzime sau măcar cu suspans, pe mine nu m-a surprins cu nimic. Dacă vreți ceva relaxant de tip telenovelă pentru lectură... e ok, merge. Eu oricum nu fac parte din publicul ei țintă, dar cred că am vrut s-o citesc în speranța că mai drege povestea cu o idee genială, dar nu prea a făcut-o.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< Dacă totuși vă place mai mult decât mie autoarea. Eu n-o recomand în mod special, dar depinde și ce caută fiecare la o carte.


Copacul, de John Fowles

Fiindcă este unul dintre autorii mei preferați, care m-a fascinat cu multe dintre romanele sale și m-a surprins de fiecare dată, am decis să-i iau și ceva din memorii, să-l cunosc puțin mai bine. În această carte John Fowles nu doar că și-a așternut o bucată din el și viața lui personală, dar a dovedit și o incredibilă înțelegere a naturii în sălbăticia și simplitatea ei, scoțând în evidență în mod sincer și realist cât de mult s-a îndepărtat omul de natură.  M-a emoționat în câteva momente și mi-a transmis niște lucruri pe care nu are sens să încerc să le descriu. Nu știu câți oameni ar rezona cu ceea ce a scris, dar presupun că merită încercat, mai ales dacă l-ați mai citit pe Fowles și vă place. Îmi mențin intenția de a-i citi toate cărțile și sunt curioasă dacă o să pot spune vreodată că nu mi-a plăcut sau că n-a venit cu nimic nou. Cred că nu...

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - și e nedrept de ieftină, în opinia mea, din moment ce cărțile de duzină se vând la prețuri de câteva ori mai mari...


Violonista, de Jessica Duchen

Subiectul acestei cărți mi s-a părut atractiv de când am aflat prima oară de ea, însă din păcate povestea mi-a plăcut doar pe jumătate... Acțiunea se desfășoară pe două planuri - viața Karinei și cea a bunicii acesteia. Povestea Karinei mi s-a părut prea mult trasă de păr, scrisă după un tipar tipic, încheiată banal. Ce m-a făcut totuși să continui lectura și să îmi placă parțial a fost povestea bunicii ei, o mare violonistă, la origine o țigancușă din Ungaria, al cărui trecut îl aflăm treptat, cu toate tragediile și bucuriile acesteia, cu tot misterul în care este învăluit și presărat cu povești de dragoste intense, cu istorisiri din vremea războiului și a comunismului, documentat binișor. A fost per total o poveste plăcută, palpitantă, pe alocuri emoționantă, cu informații interesante despre muzică și violoncel, dar din care cred că se putea scoate mai mult. Finalul m-a făcut să-mi dau ochii peste cap, cred că autoarea n-a știut unde să oprească povestea, aș fi șters ultimul capitol...

>>Cel mai bun preț găsit aici<< în caz că vi se pare atractiv subiectul, nu e o carte rea, dar putea să fie mult mai bună, din punctul meu de vedere.


Ați citit vreuna dintre cărți? Cum vi s-a(u) părut?
Voi ce ați mai citit mai special în ultima perioadă?

6 comentarii

  1. hmmm, jojo moyes nu ma atrage neam si cred ca deja exagereaza cu seria asta, parca e un cliseu. eu am citit vreo 2-3 carti mai ok, Scrisoare pentru doua iubiri, Planset de copil și Sub un cer sangeriu. Cea din urma a fost cutremuratoare, despre al doilea razboi mondial

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un mare clișeu e fiecare roman al ei. :)) În afară de Fata pe care ai lăsat-o în urmă și Înainte să te cunosc... nu prea mi-a plăcut niciun roman de al ei. Nu sunt nici astea două capodopere, dar măcar spun ceva.
      N-am citit cele trei cărți menționate, dar o să le caut, m-ai făcut curioasă în privința ultimei, nu prea am mai citit cărți despre război anul ăsta, făcusem destul abuz de ele anii trecuți.

      Ștergere
  2. Cumva tind sa cred si eu ca deja partea a treia...e prea mult. Inainte sa te cunosc a fost o poveste faina si de aceea am ales sa continui sa citesc carti de-ale ei. Mai am totusi cateva pe wishlist, insa nu stiu cat de curand le voi bifa.
    Cerere in calatorie si Copacul mi se par interesante, din ce ai povestit tu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu chiar nu mai vreau să-mi pierd timpul pe cărțile ei, sunt prea multe altele mai bune din care să aleg. Deja simt că i-am acordat oricum mult prea multă atenție, cred că în total i-am citit vreo 5 cărți, nici nu știu de ce...
      Sunt într-adevăr foarte interesante cele două cărți.

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu tine in privinta lui Jojo Moyes dar, sa stii ca mai are si cate o scapare (In cautarea unui destin mi s-a parut frumoasa). Inainte sa te cunosc ar fi trebuit sa se termine fix asa, fara nicio continuare dupa umila-mi parere.
    Parce mi-e dor de Lisa See dar daca spui ca Floare de Zapada si evantaiul secret ti s-a parut cea mai buna carte a ei, prefer sa mai citesc alte carti din wishlist.
    Eu am citit Muza si mi s-a parut o carte extraordinara, sau m-a prins in starea potrivita. Hmm....
    Spor la citit in continuare!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveam în vizor și acel titlu, dar îi zic pas... Exact la fel am gândit și eu, se terminase fix cum trebuia, nu era loc de nicio continuare acolo! A fost o mare greșeală.
      Sunt destul de interesante și alte cărți ale Lisei, dar e mai greu de întrecut „Floare de zăpadă și evantaiul secret”.
      Am să iau în calcul Muza, mi-a atras și mie atenția. :*

      Ștergere