Călătoriile mele din 2020

Primul gând a fost ca de data asta să sar peste retrospectiva călătoriilor din 2020 fiindcă au fost prea puține și „modeste”, dar dacă tot am făcut obiceiul ăsta de câțiva ani mi-am zis să păstrez tradiția și să apreciez și atât cât a fost. Abia am apucat să scot puțin capul din țară și n-am umblat prea mult nici măcar prin România, nu ne-a prins tocmai în cea mai energică periodă toată nebunia asta de pandemie, ca să mai căutăm motiv de frustrări și nervi cu eventuale planuri făcute și anulate. De la un punct am zis că nu strică un an în care să mă focusez mai mult pe alte plăceri și pasiuni, pe care le neglijam în favoarea călătoriilor, dar am mai strecurat și mici plecări cât să nu o iau razna. A ieșit după cum urmează...



Basilicata - Puglia, Italia

Nici nu ne trecea prin cap ce turnură o să ia anul 2020 pe când ne îmbarcam în zborul pentru prima călătorie din an - spre Bari pe final de ianuarie. Deși mini vacanța asta a fost gândită spre a gusta puțin din Puglia, prima oară ne-am îndreptat spre Matera, care aparține de regiunea Basilicata și care a rămas orașul meu preferat din excursia asta, e fascinant. Ne-am bucurat că am ales să petrecem și o noapte acolo, să-l savurăm pe îndelete.

Am continuat apoi cu orașele probabil cele mai faimoase din Puglia, precum Alberobello și Polignano a Mare, dar o surpriză plăcută a fost și Bari, de la care n-aveam nicio așteptare. Mă bucur că i-am alocat și lui puțin timp, centrul istoric e foarte interesant, mâncarea delicioasă, atmosfera plăcută și am mai prins și un apus superb. N-am apucat să scriu prea multe despre excursia asta din cauza nebuniei ce a urmat, dar o s-o fac cândva. Oricum Puglia rămâne clar pe listă pentru aprofundat cu altă ocazie.

Vă las cu singurul articol scris >>> Alberobello - loc de basm pentru orice vârstă







Cheile Dobrogei, Constanța

După ce toate planurile/ideile pentru primăvară au fost năruite și după ce am petrecut mult prea mult timp în case... cum s-a putut am dat o fugă de o zi prin Dobrogea pentru plăcerea de a porni la drum, de a admira niște maci și a ne bucura de câteva locuri faine și aproape pustii (era luni). Purtată de entuziasmul unei banale plecări i-am dedicat și un articol acelei mici excursii.

>>> O zi în Cheile Dobrogei, maci și mare





Munții Ciucaș pe ploaie

Eram atât de dornică de orice plecare și de timp petrecut în natură încât am ignorat ploile care erau anunțate și am pornit-o spre Munții Ciucaș, cu intenția de a cuceri și un vârf, numai că vremea nu ne-a permis să ne ducem planul la capăt. La ploaie am făcut față, însă pe măsură ce urcam a început să dea cu tot mai multă gheață, așa că am decis să ne abandonăm obiectivul. Am savurat oricum mini drumeția (sau plimbarea, cum vreți să-i spuneți) și peisajele - atât cât am putut să vedem printre rafale de vânt și ploaie.



Prin Județul Brașov

Pornind de la ideea că amânam de prea mulți ani să vizităm vulcanul stins și restul obiectivelor din Racoș, am decis s-o pornim spre Județul Brașov cât încă era destul de liber prin zonă (început de vară și în cursul săptămânii), legând de obiectivul principal - despre care am scris, las articol mai jos - alte obiective, în mare parte cetăți și biserici fortificate. Prejmer, Racoș, Rupea, Viscri, Feldioara și centrul orașului Brașov a fost întregul traseu.

>>> Racoș, Brașov - Vulcanul stins și împrejurimile





Buzău - Vulcanii Noroioși, Babele de la Ulmet

După câteva planuri cu drumeții sabotate ba de vreme, ba de niște probleme de sănătate, am mai făcut o tentativă ca în ultimul moment să o pornim în altă direcție - către Buzău. Acolo am avut iar un eșec cu primul obiectiv de pe listă, am zis mulțumesc că nu ne-am rupt mașina de tot și am pornit-o către Vulcanii Noroioși - îi mai văzusem doar iarna, a fost altă experiență atunci, iar de data asta am mers să vedem și Pâclele Mici, unde sunt mai mulți vulcani. Am ajuns apoi și la Babele de la Ulmet, un obiectiv interesant mai ales dacă te ajută și imaginația.




Mini road trip în Hunedoara

Ce visam eu inițial pentru vacanța de ziua mea era imposibil, m-au mai tentat apoi alte câteva destinații în alte țări, dar din cauza multiplelor schimbări privind carantinarea le-am abandonat pe toate și am ales să mergem să vizităm o zonă a României pe care oricum o aveam în plan pentru anul ăsta - Hunedoara, de la obiective foarte cunoscute precum Castelul Huniazilor sau Sarmizegetusa Regia și până la locuri ceva mai puțin populare precum Cheile Băniței sau Cascada Clocota.

Le-am adunat pe toate într-un articol - >>> 10 locuri interesante din Hunedoara

Prima zi am petrecut-o însă mai mult cu mici opriri - prin Horezu și Târgiu Jiu - că deja ratasem suficiente alte ocazii de a vedea operele lui Brâncuși de acolo. Coloana Infinitului mi s-a părut cea mai interesantă dintre cele trei expuse în parcurile din Târgu Jiu.






Valea Doftanei

În toamnă ne-am limitat doar la scurte plecări în apropierea Bucureștiului, în locuri care nu ne erau complet străine, dar le văzusem pe fugă în trecut. Pe Valea Doftanei am găsit primele semne de toamnă și ne-am putut bucura pe îndelete de plimbări și peisaje, spre deosebire de data trecută când am fost cam pe fugă. Din păcate am constatat și niște schimbări în rău față de acum 2-3 ani, când nu erau amenajări - destul de multă mizerie în zona din poza următoare, pe lângă mese și grătare. Nu mai zic nimic.



Ruse, Bulgaria

În orașul ăsta aflat atât de aproape de noi am mai fost doar o singură dată în centru și atunci doar ca să mâncăm, de data asta am mers să luăm la pas zona centrală, să ne plimbăm pe faleza de la Dunăre și am profitat să facem o vizită și la Mănăstirea Basarabovo, interesant construită în stâncă - deși personal mi-a plăcut mai mult Biserica Ivanovo, aflată tot prin zonă, dar amplasată mai sus într-o stâncă și cu un peisaj mai frumos în jur, însă nu se exclud una pe alta. A fost o ieșire banală, dar de care m-am bucurat mai mult poate tocmai din cauza (nu-mi vine să zic datorită) contextului.




Domeniul Știrbey

Abia dacă se poate numi excursie, fiind foarte aproape de București, dar pentru o duminică ploioasă de toamnă a mers numai bine. Era gol parcul și nu era multă lume nici la localul de pe domeniu, unde am mâncat destul de bine. Prin Buftea am fost de mai multe ori, dar mereu ne împiedica ceva să intrăm și pe domeniul ăsta. Capela mi s-a părut superbă, palatul fain.



Turist în propriul oraș

Practicam treaba asta și înainte, dar tot am găsit locuri noi de văzut anul trecut - Lacul Chitila (da, știu, e lângă oraș) și Delta Văcărești le-am preferat în detrimentul parcurilor pe care le știu cu ochii închiși, am fost să caut câteva picturi murale pe care le știam doar din pozele altora, am ajuns puțin și pe la muzee și expoziții. Iar pe lângă oraș am mai ieșit la plimbari cu un câine tot mai dornic să exploreze locuri noi.

Am zis să vă las de final niște poze cu Max, că mai în glumă, mai în serios... e singurul din familie care a avut un record personal de locuri noi văzute în 2020. Chiar dacă au fost doar banale păduri și bălți, câinii nu fac atâtea mofturi ca noi.







Planuri pentru 2021 nu mi-am făcut și nici n-o să-mi fac până nu se liniștesc apele cât de cât. Probabil că o să mergem pe spontaneitate, dar indiscutabil am o dorință nebună de a pleca la drumuri lungi cu mașina, de a zbura cu avionul, de a planifica vacanțe peste vacanțe. Vedem ce va fi... Ce a fost în alți ani vedeți aici >>> 2017 >>> 2018 >>> 2019.

Voi pe unde ați umblat anul trecut? Aveți ceva planuri pentru 2021?

6 comentarii

  1. Max merge fara lesa? La noi asta e cel mai belea... Aki a mers la munte, la Moeciu de Sus, apoi am dat o fuga la mare si la cetatea Histria, ca toamna sa o incepem la Cluj, timisoara, Oradea si Brasov. Si Aki bifeaza loc dupa loc, a fost rasfatat in vest, acolo la terase iti aduc direct castron cu apa, am ramas impresionata....anul acesta va incepe cu Praid, i februarie, apoi... vedem ce ne aduce clipa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, încă n-am avut curajul să-l lăsăm fără fiindcă e foarte agitat când se află pe teren nou și aproape că nu ne mai aude. :)) Sper să se mai calmeze cu timpul, abia a început să fie mai liniștit și ascultător în lesă.
      Am văzut că l-ați tot plimbat pe Aki, foarte bine! Ați făcut niște excursii faine, la cât mai multe.

      Ștergere
  2. ai bifat multe avand in vedere conditiile date. la mine a fost un an lesinat din punctul asta de vedere, dar mi-am promis ca nu ma mai lamentez si ca astept legea compensatiei :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa sper și eu, că o să vină perioade mai bune în care să compensăm și poate că o să ne apreciem mai mult libertatea de mișcare și experiențele trăite pe viitor.

      Ștergere
  3. Sa iti zic iar cat imi plac pozele din Italia?

    Praga a fost "nebunia" mea de anul trecut, in rest doar cateva iesiri scurte la munte si la mare, iar regretul este ca nu am ajuns la Cluj pe care vreau sa il vad de ceva vreme.

    Anul asta nu stiu ce si cum, sa vedem ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zona e minunată, eu chiar n-am făcut niciun mare efort pentru pozele alea. Abia aștept să revin în Puglia, dar și oriunde altundeva în Italia.
      Te-am invidiat pentru Praga - în sens pozitiv - chiar am fost tentată să iau și eu bilete, dar cât m-am gândit vreo 2 zile au băgat carantină. E bine și atât cât a fost, poate îți iese și Clujul anul ăsta.

      Ștergere