Călătoriile mele din 2017

Pentru că e prima postare pe blog de anul ăsta, se cuvinte să încep prin a vă ura ceea ce-mi doresc și mie - să aveți un an frumos, cât mai bogat în experiențe și momente de neuitat, să se transforme în realitate vise dintre cele mai mari pe care le aveți, iar fiecare zi să vă aducă măcar un mic motiv de bucurie. Spuneam și-n postarea anterioară că 2017 a fost un an frumos pentru mine, în ciuda tuturor problemelor și neplăcerilor, că s-au adunat suficiente amintiri încât să nu simt la finalul anului că a zburat prea repede, iar cum călătoriile mi-au lăsat unele dintre cele mai frumoase amintiri, am decis să mă alătur obiceiului din blogosferă de a pune într-o postare toate plimbările mele, descrise cât mai pe scurt posibil.


N-am avut la începutul lui 2017 prea multe planuri concrete, a fost un an mai mult cu plecări spotane, dar am avut în minte câteva lucruri pe care voiam să le fac și mă bucur că în mare parte mi-a ieșit. Mi-am dorit să mă plimb cât mai mult prin România și am făcut-o mai mult decât aveam în cap. Am vrut să mai merg în mici excursii și cu părinții, poate că speram la mai mult, dar de câteva ori am ieșit împreună. Mi-am pus în cap să plec pe undeva în fiecare lună din an, oricât de departe sau de aproape și mi-a ieșit și asta. O dorință mare era și să merg cât mai mult pe munte, din păcate mici probleme de sănătate m-au împiedicat să fac asta pe cât de mult mi-aș fi dorit, dar sunt bucuroasă și pentru cât s-a putut. Cam asta a fost tot, zic să trecem acum la retrospectiva propriu zisă a călătoriilor din 2017...

Ianuarie

Primele zile ale anului m-au prins în Constanța, cu un mic vis împlinit, acela de a vedea Marea Neagră iarna - experiență despre care am scris aici mai multe. E drept că zilele acelea nu prea au arătat a iarnă, ci mai de grabă a început de primăvară, dar a fost o experiență plăcută și o excursie frumoasă, am colindat prin oraș, m-am plimbat pe malul mării și am petrecut timp atât în doi, cât și între prieteni, a fost una dintre puținele escapade mai relaxante de anul trecut. Rămâne totuși pe lista mea de dorințe să văd marea înghețată, alături de dorința mai nouă de a vedea și o cascadă complet înghețată.

Cazinoul din Constanța

Priveliște din Moscheea Carol I

Februarie

Până spre final de iarnă n-am mai ieșit din București, așa că în ultimul weekend din februarie am hotărât spontan să mergem prin Târgoviște, ignorând ploaia care ne îmbia la stat în pat. De mult voiam să vizitez orășelul ăsta, în special pentru Curtea Domnească, unde am și petrecut cea mai mare parte a timpului, pierzându-ne prin labirintul format de zidurile cetății și admirând peisajul foarte fain din Turnul Chindiei. Însă dacă tot eram prin zonă am mai făcut și-o plimbare prin oraș, vizitând și alte locuri, dintre care merită menționat Muzeul Poliției, unic la noi în țară.

Curtea Domnească, Târgoviște

Priveliște din Turnul Chindiei

Martie

A urmat singura noastră călătorie de anul trecut planificată din timp și în destul de mare detaliu, în Germania, cu planul de a vizita cele mai mari două orașe - ne-am luat zborul spre Berlin, unde am petrecut cel mai mult timp, bineînțeles că umblând continuu dintr-o parte în alta a orașului, dedicând și aproape o zi întreagă în Potsdam, un mic orășel din apropierea capitalei, iar o altă zi am petrecut-o în Hamburg, un oraș care m-a cucerit de la prima vedere și pentru care a meritat cu vârf și îndesat trezirea la o oră inumană și drumul de 3 ore, repetat apoi seara, când ne-am întors în toiul nopții în Berlin.

Palatul Parlamentului, Berlin

Priveliște din Berlin Dom

Gendarmenmarkt, Berlin

Potsdam

New Palace, Potsdam

Lacul Alster, Hamburg

Speicherstadt, Hamburg

Aprilie

Fiindcă din Germania m-am întors cu ceva probleme la un picior, planul meu de a începe să merg pe munte de cum se încălzește puțin a fost dat peste cap, dar privind partea bună a lucrurilor... așa am ajuns să vizitez Craiova de Paște, în urma unei decizii spotane și tare mult mi-a plăcut orașul - Parcul Romanescu e cel mai frumos parc urban pe care l-am văzut în România, Centrul Istoric și superbele picturi de pe clădiri mi-au plăcut foarte mult, precum și câteva clădiri impresionante, în frunte cu Palatul Jean Mihail. Am scris mai multe despre oraș aici. Am profitat atunci să mai vizităm și alte locuri, precum Casa lui Ceaușescu din Scornicești, sau orașul Slatina.

Palatul Jean Mihail

Centru Vechi Craiova

A urmat o foarte scurtă escapadă în Snagov, mai mult cu scopul de a ne bucura de frumusețea naturii, de a ne plimba prin pădure (cu leurda înflorită arăta așa frumos, de parcă ar fi nins), dar dacă tot eram prin zonă am și vizitat tot ce se putea - aș fi vrut să văd și interiorul palatului, dar asta e posibil doar dacă mergi la un eveniment organizat acolo, altfel nu se poate intra, din câte am înțeles (din păcate; ar fi putut să lase liber la vizitare când nu e niciun eveniment).

Mănăstirea Snagov

Pădurea Snagov

Mai

Prima escapadă în care am mers împreună cu părinții a fost prin Prahova - prima oprire am făcut-o la Salina Slănic Prahova, a fost alegerea lor, dar oricum nici eu n-o mai văzusem de când eram copil, iar apoi am mers spre câteva locuri unde-mi doream de ceva vreme să ajung, la Castelul Iuliei Hașdeu și la Casa Memorială George Enescu, de ambele locuri fiind plăcut surprinsă. Pe cât de proastă mi s-a părut organizarea de la salină, pe atât de bine pusă la punct mi-a părut cea de la castel, care n-o fi foarte impresionant ca arhitectură, dar povestea din jurul lui e foarte emoționantă. La casa memorială ne-am clătit ochii cu picturi superbe, apoi am încheiat ziua la o terasă pe malul lacului în Câmpina.

Salina Slănic Prahova

Castelul Iuliei Hașdeu

Câmpina

Iunie

Pentru weekend-ul prelungit de pe începutul lunii aveam un plan pe care l-am abandonat în ultimul moment, iar cu două zile înainte de plecare ne-am decis să mergem prin nordul Bulgariei. Îmi doream oricum să vizitez orașul Veliko Târnovo, iar în afară de el am încropit rapid un plan cu mai multe locuri - Cascada Kaya Bunar, Canionul Emen, Peștera Devetashka, orașul Lovech și satul Arbanassi. Toate m-au impresionat în mod plăcut, n-aveam prea mari așteptări și am fost din nou plăcut surprinsă de ce ascunde țara asta. Deși Veliko era foarte aglomerat (de prea mulți români - nu credeam că e așa cunoscut), totuși mi-a plăcut foarte mult orășelul medieval și a sa cetate. În Arbanassi am fost cazați, e un sat foarte drăguț de lângă Veliko, în Lovech mi-a plăcut cetatea, iar locurile din natură au fost cireașa de pe tort.

Veliko Târnovo, priveliște din Cetatea Tsarevets

Strada Gurko, Veliko Târnovo

Canion Emen, Bulgaria

Peștera Devetashka, Bulgaria

Spre finalul lunii am făcut o scurtă vizită la Palatul Brâncovenesc din Potlogi, recent renovat (acum vreo 2 ani, cred) și încă nu prea popular. De cum am intrat în curtea palatului m-a izbit, în afară de căldura copleșitoare, asemănarea cu mult mai cunoscutul Palat Mogoșoaia. Ambele sunt „operele” lui Brâncoveanu, dar te ia prin surprindere când constați că până și așezarea clădirilor e cam în același stil. Încă mai e de amenajat puțin la grădină, dar per total arată bine, mi-a plăcut și cum e amenajat muzeul din interior, dar cel mai mult mi-a plăcut că era atââât de liniște...

Palatul Brâncovenesc, Potlogi

Iulie

Dacă majoritatea bucureștenilor se înghesuie pe Valea Prahovei în weekend-urile însorite, noi am ales să mergem prin Munții Bucegi într-un weekend răcoros și ploios, ca să ne putem bucura în liniște de natură. Prima zi a fost foarte plină, am umblat până s-a întunecat. Am ajuns la Lacul Bolboci, Peștera Ialomița, Cheile Zănoagei, Cascada 7 Izvoare și Lacul Scropoasa - am povestit pe larg aici. A doua zi am vizitat în sfârșit Castelul Cantacuzino, unde mi-a plăcut mult grădina, dar și povestea ghidului a fost interesantă, apoi am pornit din nou pe munte, până la traseul pe jos spre Babe și Sfinx. De acolo intenționam să cucerim și un vârf (măcar Caraiman, dacă nu și Omul), dar vremea și oboseala acumulată ne-au convins să ne mulțimim cu atât.

Cascada 7 Izvoare

Platou Bucegi

Castelul Cantacuzino

A urmat o excursie în care am văzut trei orașe în trei zile - Arad, Timișoara, Alba Iulia - în unele dintre cele mai caniculare zile de vara trecută, când maxima de temperaturi era, desgiur, în Banat. Ce idee inspirată! N-a contat chiar atât de mult, totuși, m-am bucurat de fiecare oraș în parte la maxim, Aradul fiind o surpriză plăcută, Timișoara un oraș superb, iar Alba Iulia neașteptat de bine renovat și îngrijit, îmi doream să-l văd mai mult pentru simbolul lui, dar mi-a plăcut Cetatea Alba Carolina.

Arad

Timișoara

Alba Iulia
 
August

A fost luna în care m-am plimbat cel mai mult, cu plecări la distanță de câteva zile între ele, primul drum fiind către Moldova, regiune prin care nu mai fusesem de vreo 2 ani și unde, deși ne-am mai plimbat puțin prin Botoșani, cel mai mult voiam să ajung în Iași. Nu știu cum am făcut de am tot ratat orașul ăsta până acum, dar în sfârșit am ajuns și, în ciuda oribilelor blocuri comuniste, mi-a plăcut - Palatul Culturii e una dintre cele mai frumoase construcții de la noi din țară, în opinia mea, în interior sunt câteva opere și încăperi interesante de văzut, la Bojdeuca lui Ion Creangă m-a emoționat cum ne-a povestit despre Creangă domnul de acolo, iar lista poate continua... ba încă au mai rămas vreo 2-3 chestii de văzut cu altă ocazie.

Palatul Culturii, Iași

Teiul lui Eminescu, Parc Copou, Iași

După ce am vizitat Iașul am trecut granița în Republica Moldova, pentru prima oară, cu intenția de a vizita Chișinăul și niște crame. Cu cele din urmă n-am avut succes (nu știu dacă toate, dar unele crame sunt închise luni, ba chiar și marți în unele cazuri), dar măcar am vizitat... capitala. Tare greu e să numesc Chișinăul astfel, seamănă mai repede cu un orășel de provincie, dar într-un fel mi-a plăcut, a fost o experiență interesantă, am văzut câteva locuri frumoase și mi-am satisfăcut o curiozitate veche, la care dacă mai adaug și mâncarea delicioasă... parcă ar mai merge o vizită peste Prut în viitor - trebuie oricum să văd și niște crame musai, dar și cele două cetăți ale lui Ștefan cel Mare.

Chișinău, Republica Moldova

Parcul Ștefan cel Mare, Chișinău

După câteva zile acasă am pornit-o din nou la drum, tot cam în aceeași direcție, doar că de data asta urcând mai la nord, în Bucovina. După ce am revăzut orașul Suceava, am colindat câteva zile printre Dealurile verzi ale Bucovinei, admirând peisaje minunate, vizitând mănăstiri, majoritatea incluse în Patrimoniul Unesco, orășele, un atelier de olărit, o mină și diverse alte locuri/obiective din zonă. Mi-a plăcut mult regiunea asta a țării, chiar dacă a devenit foarte turistică și am văzut ceva case hidoase, per total încă își păstrează din farmec și autenticitate. Vreau să mai revin, mai sunt locuri destul de multe pe care aș vrea să le văd.

Mănăstirea Humor, Bucovina

La Mocănița din Bucovina

Putna, Suceava

La scurt timp a urmat weekend-ul în care era ziua mea și am vrut să-l petrec, ca-n fiecare an, cum îmi place mie mai mult - pe drum, plimbându-mă, vizitând. N-am avut de data asta nimic planificat din timp, dar am avut de unde să aleg pentru niște escapade scurte. Sâmbătă am fost prin Argeș, am făcut o scurtă oprire la Curtea de Argeș, iar apoi am vizitat un obiectiv pe care de mult îl amânam - Cetatea Poenari, cu a sa minunată priveliște, urmând mai apoi să petrecem restul zilei la Lacul Vidraru. Ziua de duminică am rezervat-o relaxării (teoretic), am plecat în familie la mare, toți cu chef de bălăceală, de altfel singura pe anul ăsta pentru mine - de mult n-am mai avut un an atât de sărac la capitolul ăsta, dar nu mă plâng, eu mi-am dorit mai mult munte și orașe.

Lacul Vidraru

Cetatea Poenari

Plaja Tuzla, Constanța

Septembrie

În ultimii doi ani am tot vizitat palate din apropierea Bucureștiului, iar cu Palatul Ghica din Căciulați cred că am completat întreaga listă, nu mai știu de existența vreunuia pe care să nu-l fi văzut (în afară de Palatul Snagov, în care n-am găsit o modalitate pentru a intra). Din păcate, palatul ăsta e lăsat în paragină, din ce am reușit să vedem pe geam în interior e un talmeș balmeș, cu lucruri înghesuite prin încăperi, iar exteriorul e clar degradat. Chiar și în starea în care se află, frumusețea clădirii, în special în partea din spate, nu poate fi trecută cu vederea. Unde mai pui că în apropiere e și un lac, s-ar putea face ceva fain acolo, dacă ar avea cineva interesul...

Palatul Ghica, Căciulați

De la excursia din Bulgaria de pe început de vară am rămas cu gândul la Cascadele Krushuna, la care n-am mai ajuns atunci din cauza ploii care se pornise în ultima zi, dar am ajuns pe final de septembrie, noi crezând că fugim de căldura din oraș, când de fapt acolo era și mai cald. A fost și așa, cu tot cu căldura abia suportabilă, o escapadă faină, în care am reușit să-i conving și pe părinții mei să meargă, ei nevăzând Bulgaria decât în drumurile din/spre Grecia. În afară de cascade, am fost toți plăcut impresionați de biserica săpată în stâncă de la Ivanovo, de peisajul de acolo în mod special. Pe seară am oprit puțin în Ruse și am rămas surprinși de cât de bine arată centrul, prin comparație cu blocurile hidoase de la periferie. Am scris aici despre toate locurile vizitate anul trecut în Bulgaria.

Cascadele Krushuna, Bulgaria

Ivanovo, Bulgaria

Octombrie

Planul de a mai ajunge PE munte toamna pentru niște drumeții, când peisajul e de poveste, mi-a fost iar dat peste cap de probleme de sănătate, așa că am profitat de ocazie să revin în Brașov, după mulți ani în care am tot vrut să revăd orașul pe îndelete, dar mereu amânam. Nici că puteam să alegem un weekend mai potrivit, vremea a ținut cu noi, iar orașul mi-a plăcut mai mult ca niciodată, culorile tomnatice ne-au oferit peisaje minunate, care au completat perfect priveliștile oricum frumoase în orice anotimp. Am spus atunci când am scris despre Sibiu că e orașul meu favorit din România, dar Brașovul se află în preferințele mele pe locul doi la distanță miiică de tot.

Piața Sfatului, Brașov

Priveliște de la Turnul Alb

Priveliște de pe Tâmpa

Noiembrie

Am iubit întotdeauna marea și pentru că anul ăsta n-am apucat-o spre vreo insulă sau altă destinație de plajă parcă nu-mi luasem o doză completă de „vitamin sea” și am vrut să remediez situația pe final de toamnă. A început oricum să îmi placă Marea Neagră mai mult în extrasezon decât în vară, pot să mă bucur de sunetul și priveliștea ei în toată splendoarea. E liniște, liber, aproape pustiu chiar, pescăruși mulți pretutindeni, marea agitată... cu totul alt farmec decât în plin sezon. Nu puteam să ratăm nici ocazia de a vedea din nou Cazinoul, dacă tot eram prin zonă, că cine știe cât o mai sta săracul în picioare, la starea de degradare în care se află.

Mamaia, Constanța


Decembrie

Pentru că voiam puțină zăpadă, de care acasă n-am avut parte de Crăciun, am fugit într-o scurtă escapadă pe aproape, în Sinaia, oraș prin care am mai ajuns doar pentru a vizita Peleșul și cam atât. De data asta am vizitat, în sfârșit, Pelișorul (superb mobilier),  Mănăstirea Sinaia (cea mai veche din zonă, construită prin 1690, dacă bine rețin), muzeul din Palatul Știrbei și am hoinărit și prin oraș, atât pe zi, cât și seara, după ce s-au aprins luminițele (foarte drăguț decorat, mai ales parcul). Cum a doua zi nu prea aveam ce să mai facem (echipați de mers sus pe munte nu eram), am fost din nou la Cascada Urlătoare, mult mai faină iarna decât primăvara și Mănăstirea Caraiman, de unde se poate vedea poate cea mai frumoasă priveliște de jos către Bucegi. N-am avut prea multă zăpadă, dar puțin mi-am făcut pofta.

Mănăstirea Caraiman, Bușteni

Cascada Urlătoare

Castelul Pelișor

Nu mă așteptam să iasă o postare atât de lungă, poate ar trebui să regândesc modul de prezentare a pozelor pe viitor, în cazul în care o să transform într-un obicei acest tip de postare, dar sper că v-a plăcut plimbarea virtuală alături de mine și că poate v-am inspirat sau motivat într-un fel. Poate anul ăsta o să scriu mai mult pe blog și sper că o să reușesc să povestesc despre cât mai multe dintre locurile menționate mai sus (o să fac update cu link-uri), poate și despre altele din anii trecuți, dar și despre cele prin care o să ajung anul ăsta - sunt cam optimistă în privința activității de pe blog, știu!

Pentru anul 2018 am cam aceleași planuri pe care le-am avut și anul trecut, cele despre care scriam la început, dar și altele puțin mai... mărețe, să le spunem, despre care n-o să scriu însă acum, le țin pentru mine. Un singur lucru o să menționez - dorința de a trăi cât mai multe experiențe noi, lucru pe care l-am făcut mai puțin în 2017 decât în 2016, așa că anul ăsta ar trebui să „recuperez” (am făcut aici un wishlist de experiențe, dar sunt mult mai multe pe care le am în cap). Cât despre locuri în care vreau să ajung... sunt muuulte, foarte multe, dar concret e stabilită o singură călătorie luna viitoare, în rest o să vedem „din mers”.

Voi pe unde v-ați plimbat anul ăsta? Ce planuri/dorințe aveți pentru 2018?
Cât mai multe călătorii frumoase vă doresc!

16 comentarii

  1. iti dai seama ca toata lumea care a citit postarea te invidiaza? :))))

    macar eu recunosc, sper ca ma ierti :).

    la mine a fost un an fara calatorii afara din tara (asta dupa ani de zile cand am tot iesit si ma nemultumeste ca mi s-a dus cat colo obiceiul), si prin tara am ajuns doar la constanta/eforie, sibiu si alba, iar in fiecare luna am plecat din orasul in care locuiesc, dar pe distante scurte. ma rog, m-am fatait mult, dar nu cu prea mult folos.

    sa avem un an bun, cu multe calatorii :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă e o invidie care să și motiveze puțin, atunci nu e chiar ceva rău. :D I-am invidiat și eu pe alții cândva, încă aș avea motive să-i invidiez pe cei care călătoresc dintr-o parte în alta a lumii, dar prefer să mă inspir de la ei și să mă bucur în același timp de călătoriile mele.
      Poate de anul ăsta vei relua obiceiul de a călătorii în afara țării an de an, te înțeleg că te nemulțumește, n-aș vrea nici eu să fac vreo „pauză”, dar nici nu e un capăt de lume.
      Așa să fie, cu multe călătorii frumoase!

      Ștergere
  2. Felicitări pentru un an așa de productiv din punct de vedere al călătoriilor! La câți mai mulți! Imposibil de trecut cu vederea, pasiunea ta pentru călătoriile în țară, iar pentru asta...toată admirația mea! Mi-aș dori să dispun și eu cândva de mai mult timp și să fac un tur al țării.

    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult! Îmi doresc să văd și din România cât mai mult, oricât de tentant e să fug mai repede spre alte țări, dar e drept și că an cu atâtea plimbări prin țară nu știu dacă o să mai am vreodată. :D
      Cred că e mai ușor realizabil cu excursii scurte și dese, decât cu un tur mai lung. Chiar dacă se pierde mai mult timp pe drum, e mai ușor de găsit 2-3-4 zile libere.
      La cât mai multe călătorii frumoase, indiferent prin ce țări!

      Ștergere
  3. Felicitari!!! Frumoase drumuri ai avut. Vad ca ai calatorit mult si prin tara.
    Un 2018 la fel de bun iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai avut un an plin, plin, plin!
    Sper ca in acest an sa reusesc sa calatoresc mai mult pentur ca lista de dorinte e atat de plina ca da pe-afara! ;))
    Sa ai un an cel putin la fel de bogat!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este și-ți doresc ca anul ăsta să fie cel puțin la fel de plin și pentru tine! Chiar m-am mirat că ai mers mai puțin pe munte anul trecut, decât mă obișnuisem. Îți doresc să recuperezi și să „bifezi” cât mai mult de pe lista de dorințe (te înțeleg perfect cu datul pe afară)!
      Mulțumesc! Pupici

      Ștergere
  5. esti o norocoasa! ai calatorit atat de mult si ai vazut atat de multe lucruri... noi ne-am perindat anul trecut la bran, in februarie, am vazut Republica Moldova, am mers si la mare, in august am vazut Tulcea, apoi in septembrie, ne-am luat un concediu mai lung. Atunci am vizitat Curtea de Arges (mi-am revazut locurile dragi si natale), Ramnicu Valcea, Dubova, Castelul Corvinilor, Sibiul si Brasovul. Sper sa ajungem si anul asta in cat mai multe locuri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost într-adevăr un an bogat în călătorii și multe locuri frumoase, sper ca 2018 să fie cel puțin la fel și îți doresc același lucru și ție! Ai văzut ceva locuri frumoase, în câteva eu n-am ajuns încă (Castelul Corvinilor și Cazanele Dunării), dar sunt în plan pe anul ăsta. :D

      Ștergere
  6. Cate calatorii frumoase ati facut in 2017!!! Ma bucur ca descoperi tara si ca impartasesti si cu noi! Ffrumoase toate locatiile, tara noastra e frumoasa rau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă mai am de descoperit destule locuri din România, mai ales prin munți, dar sunt și eu bucuroasă pentru cât am reușit să văd în ultimii ani și sper să împărtășesc pe blog mai multe detalii despre locurile preferate, măcar.

      Ștergere
  7. Uau, cat de fain! Imi plac fotografiile mult, locurile... ma bucur pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur foarte mult că îți plac fotografiile! Mulțumesc!

      Ștergere