Ce mă determină să nu mai citesc un blog

Azi îmi exprim opinia din postura de cititoare de bloguri! Cred că majoritatea avem o listă de bloguri pe care le citim în mod constant și la care, ocazional mai adăugăm alte bloguri descoperite sau chiar mai eliminăm din cele vechi, iar asta o facem pe baza unor preferințe și a unor criterii. Ideea acestui tag a pornit de la Ioana și mi-am permis să-l preiau „neinvitată” fiindcă o văd ca pe o postare foarte utilă pentru bloggerițe - desigur, pentru cine e interesată să afle și o altă părere de cititor!

Eu o să-mi exprim opinia doar față de blogurile de beauty/fashion, deși multe idei se aplică pentru orice tip de blog! Așadar, acestea sunt lucrurile care mă determină să nu (mai) citesc un blog:

1. Blogurile cu postări mult prea „reci”, lipsite de amprenta personală a autoarei nu mă atrag, chiar dacă informațiile sau tipul postărilor sunt pe placul meu în mod normal. Îmi place să simt că citesc un blog totuși, nu o revistă online.

2. Lipsa răspunsurilor la comentariile cititoarelor, mai ales când acestea adresează o întrebare sau cer un sfat, îmi lasă o impresie nu tocmai bună! Comunicarea cu cititoarele fidele, care-și rup din timpul lor să lase în comentarii o părere, o apreciere, un sfat, o recomandare, orice.. consider că e unul din cele mai importante lucruri la un blog, iar faptul că blogerul nu obișnuiește să le răspundă îmi dă impresia că nu-i pasă de părerea cititorilor!

3. Greșelile gramaticale în exces îngreunează mult parcurgerea textului și mă determină de cele mai multe ori să evit acel blog! Același lucru e valabil și pentru prea multe greșeli de tastatură sau pentru textele pline de scurtături. Suntem oameni, toți facem greșeli, n-o să renunț niciodată să citesc un blog care îmi place pentru o literă „mâncată” sau pentru un dezacord făcut poate din cauza reformulării frazei, dar când tot textul e plin de greșeli... atunci nu mai există scuză.

4. Aspecte de design care incomodează la citirea textului sau la navigarea pe blog: culori mult prea stridente care provoacă dureri de cap, animații care zboară deasupra textului, layout haotic din care nu se înțelege care e ultima postare etc. Oricât de mult mi-ar plăcea conținutul unui blog, dacă simt în timp ce citesc cum mă ia durerea de cap din cauza fundalului roz neon (spre exemplu) prefer să închid pagina și să mă relaxez citind alte bloguri sau să caut în altă parte informația care mă interesează. Mai fac abstracție de asta la blogurile unde intru mai mult pentru admirat poze (machiaje, manichiuri, ținute, etc), dar doar dacă-mi place foarte mult ce văd.

5. Nu văd rostul blogurilor cu mult prea multe advertoriale care nu oferă/transmit nimic și prea puțin conținut scris doar din plăcere și cu informații utile pentru cititoare. În plus, genul acesta de blog mă fac să pun la îndoială credibilitatea informațiilor și prefer să le ocolesc. Când faci totul doar din interes și prea puțin (sau deloc) din plăcere se vede cu ochiul liber, iar pe mine asta mă alungă de pe acele bloguri!

6. Ca o continuitate a ideii anterioare, nici blogurilor formate doar din comunicate de presă și evenimente nu le văd rostul, sunt oricum genul de informații care apar cam în același timp pe mai multe bloguri, așa că prefer să le urmăresc (dacă mă interesează) pe bloguri care mai au și altfel de postări!

7. Pozele mult prea neclare, din care nu se înțelege mai nimic - știu cât de greu e să faci swach la anumite produse sau cât de greu e să redai frumusețea unei oje/manichiuri într-o poză, mai ales când n-ai aparat profesional, dar chiar și așa... cu puțin efort se pot face niște poze cât de cât ok, din care să se poată înțelege ce trebuie. Mai știu și că nu sunt cel mai bun exemplu la capitolul ăsta, dar fac tot posibilul să evoluez!

8. Bloggerițele care încearcă să se facă cunoscute prin mesaje/comentarii tip spam - când eu scriu despre un produs că nu mi-a plăcut și primesc comentariu cu „și mie-mi place mult, te invit și pe la mine...” ce impresie credeți că-mi lasă? Dacă ea nu s-a obosit să citească textul meu, eu de ce m-aș obosi să-i accesez blogul și să-l mai și urmăresc? Și acesta e doar un exemplu, sunt multe abordări din care se vede că singurul interes e să se promoveze, iar mie asta-mi lasă o impresie proastă, indiferent că văd asta la mine pe blog sau la altcineva! E drept că aici e vorba și de un „defect profesional” cu privire la spam.

9. Ocolesc blogurile pe care predomină în articole „tonul” mult prea agresiv sau de superioritate! Îmi plac blogurile scrise cu ton prietenos, uneori citesc astfel de bloguri chiar dacă nu prea mă interesează subiectele, o fac doar pentru că mă bine dispun! Pe de altă parte, nici alintatul în exces și prea multă lingușeală nu mă prea atrage!

10. Lipsa de credibilitate! Punct! Nu se poate să-ți schimbi total impresia cu privire la un produs sau o firmă de pe o zi pe alta! La fel cum îmi vine greu să cred că toate produsele încercate sunt „cele mai bune”. Cred că știți unde bat!

Și închei aici, deși cred că aș mai găsi vreo 2-3 idei, dar m-am limitat la ce consider că e mai important. Desigur, acestea sunt doar opiniile mele de cititor de bloguri, rămân totuși la ideea că fiecare face ce vrea pe propriul blog! Acum sunt foarte curioasă...

Pe voi ce vă determină să nu (mai) citiți un blog? Rezonați cu vreuna din ideile expuse de mine?

31 de comentarii

  1. sunt de acord cu tine la toate punctele ;). cred ca si eu tot asa scriam articolul asta :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mă bucur că avem aceleași păreri, înseamnă că nu sunt eu exagerată. :))
      Haha, ce tare! :)) Poate faci totuși și tu o postare similară, chiar dacă sunt aceleași păreri!

      Ștergere
  2. Cat de bine ai structurat articolul!
    La punctele 2, 4, 5, 8 si 9 sunt total de acord cu tine. In ultimul timp, am tot dat de bloggerite, care fie au o atitudine superioara (indiferent de situatie) sau fie vor sa para asa ca stiu tot si doar ce spun ele este corect. Si o alta varianta nu mai exista... Si ma deranjeaza persoanele care se lauda peste masura (eu spre exemplu ma refer la blog-urile de nail art). Am intalnit foarte des chestia asta la anumite bloggerite de la noi si la cele din afara. Nu zice nimeni sa nu fi mandru si multumit de munca ta, dar, cand se mentioneaza asta de 2-3 ori intr-o postare de o pagina, deja devine enervant...mult prea enervant.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, draga mea!
      Mă bucur că avem atâtea păreri comune, după cum spuneam și Alinei... e o confirmare că sunt păreri majoritare! Știu perfect ce zici, exact la asta mă gândeam și eu la acel punct! Asta cu lauda n-am mai pus-o, intră și ea la atitudinea superioară. :)) Exact, devine enervant și de ce să ne enervăm? Nu mai bine închidem pagina și gata? Cam asta-i ideea mea, sunt atâtea bloguri în lumea asta 2.0 încât nu văd de ce mi-aș pierde timpul pe un blog care îmi dă o stare proastă.
      Pupici!

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu tine din toate punctele de vedere. :) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, mă bucur că împărtășim aceleași idei! :D
      Pupici!

      Ștergere
  4. Total de acord cu tine :) ,chiar daca ma simt la faza cu pozele ca deh,n-am aparat profesional si pe langa asta chiar nu stiu cum sa "stau" la poze ( ma refer in special la manichiuri si la machiaje) :D.Nu-mi place cand nu mi se raspunde la comentariile pe care le las,la diferite intrebari pe care le pun s.a.m.d.Nu-s absurda,nu ma astept ca bloggerita sa-mi raspunda in secunda doi,dar macar cand intre,dupa 2-3 zile (zic si eu :D ) sa imi raspunda :).
    Eu nu prea fac review-uri,dar si daca aleg sa fac,fac la produsele care m-au incantat in mare parte,dar scriu exact ce impresie mi-au lasat,nu lelaud peste masura.Am facut un singur review la un produs care nu mi-a placut in mod special :).
    Si gata,termin,ca prea m-am intins :D.
    Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crede-mă că poți considera că ai poze profesionale în comparație cu ce am văzut eu pe unele bloguri - efectiv nu se înțelegea nimic din poze! Așa consider și eu, sunt conștientă că nu se poate răspunde imediat la fiecare comentariu, fiindcă nici eu nu pot face asta că doar nu stăm lipite 24h din 24 de calculator. Totuși, sunt bloguri pe care chiar nu se răspunde deloc și am pățit chiar eu să adresez o întrebare și să nu mi se răspundă - am verificat zile la rând timp de o săptămână iar tipa tot postase pe blog în timpul ăsta. N-am mai călcat apoi pe acel blog!
      Da, știu situația asta și nu mă deranjează, eu mă refer la fetele care exagerează la orice produs primit spre testare, nu se poate ca toate să ți se potrivească și să ți se pară revoluționare.
      Dar nu mă supăr deloc. :p Și uite că m-am întins eu și mai mult. :)))
      Te pup!

      Ștergere
  5. Nu esti exagerata deloc, imi place ceea ce ai scris si sunt total de acord cu tine la toate punctele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Am pus atatea semne de exclamare ca sa fiu inteleasa. :))) De toata lumea! :D Am spus tot, de fapt tu ai spus tot. :D Si ai spus bine! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ești de acord cu mine și că ți-a plăcut ce am scrisa, am scris exact ceea ce gândesc!
      Ce haioasă ai fost cu semnele de exclamare. :)) Îți mulțumesc, mă bucură confirmările voastre!
      Pupici!

      Ștergere
  6. Miha, ai punctat atat de bine fiecare aspect, incat nu mai am ce adauga! Sa stii ca gandesc la fel ca tine si sunt de acord cu tot ce ai scris!
    Nici mie nu imi plac fetele care imi spameaza blogul odata si bine, iar apoi nici ca mai dau pe la mine. :)) Sigur vor sa-si faca blogul cunoscut, inteleg asta, dar macar sa-mi arate ca ii pasa putin macar de ce am scris eu, si am sa-i intorc gestul. :D
    A, da! Si mie imi plac bloggeritele care scriu intr-un mod cat mai prietenos, fiindca si mie cand eram doar cititoare, imi venea mult mai usor sa las comentarii celor care nu impuneau o "bariera" fata de cititori, pe cand, si acum am niste retineri in privinta unora care fie nu raspund la comentarii, fie raspund intr-un mod superficial.
    Bravo! Speram sa si ajunga la cine trebuie articolul, nu ca m-as considera eu perfecta, dar eu zic ca postarile astea sunt utile pentru toate categoriile de bloggeri. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, mă bucur mult că gândim la fel și că avem aceleași „criterii de selecție”. Hehe. :))
      Că bine zici, chiar am vrut să scriu și chestia asta, dar n-am vrut să mă mai lungesc cu detalii, sper totuși să se înțeleagă ideea. Majoritatea așa fac, bagă spam o dată - de două ori, apoi nu le mai vezi nici urma! Și eu înțeleg, fiindcă și eu obișnuiam la început să-mi las link în comentarii, dar nu în comentarii tip spam și o făceam doar pe blogurile care-mi plăceau și pe care chiar le urmăream! Asta mi se pare cu totul altceva.
      Exact așa am fost și eu întotdeauna!
      Mulțumesc mult! Și eu sper asta și mai sper să le trateze doar ca pe niște sfaturi, fără să fie luate în nume de rău, că nu asta a fost intenția!
      Pupici!

      Ștergere
  7. Excelent punctat! Subscriu tuturor aspectelor enumerate de tine! Vorba Alinei: la fel as fi scris si eu articolul! :))
    Nu am gasit nicio exagerare in cele formulate, ba chiar ai avut atitudine toleranta uneori!

    Pupiiici!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, Ilda! Mă bucur, mă bucur foarte mult că suntem atâtea fete care gândim la fel! Haha! :))
      Ce mă bucur, chiar am încercat să exprim toate părerile ca pe niște sfaturi sau cel mult critici constructive! Mă bucur dacă mi-a ieșit!
      Pupicei, draga mea!

      Ștergere
  8. Si eu sunt de acord cu ce ai scris si 8 ma scoate din papuci.. dar na, fiecare face cum crede..
    Nu ma vizitezi si pe mine (blogul meu), apropo? :))))))))))))))

    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur, mă bucur mult! Te cred, și pe mine mă deranjează destul de tare, mi se pare lipsă de respect pentru munca depusă la realizarea acelui articol. :( Ar trebui să-și pună întrebarea dacă lor le-ar plăcea să primească astfel de comentarii!
      Haha, ce tare ai fost! :)))) Dragă Adina, pe tine te vizitez cu plăcere la fiecare postare nouă, chiar dacă n-am mereu timp să-mi exprim și o opinie într-un comentariu.
      Te pup!

      Ștergere
  9. Rezonez 100% cu tine, nu cred ca ai exagerat cu nimic si nici n-as avea nimic de adaugat. Ai fost "vocea poporului" :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur foarte mult! Haha, ce comică ai fost. :)) Nici chiar așa, sunt sigură că mai sunt și fete pe care nu le deranjează anumite lucruri din listă (cele care le practică, în primul rând) și pe de altă parte fete care ar avea și alte lucruri de adăugat. :D

      Ștergere
  10. Punctul 8 e cel mai tare, am ras de nu mai pot :)))
    Si noua ni s-a intamplat sa primim cateva comentarii de acest gen, insa am raspuns politicos :P
    Cam aceleeasi lucruri le-as fi scris si eu daca as fi facut tag-ul :)
    Te invit pe blogul meu :)))))))) Glumeam :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că te-a amuzat! Cam e de râsul-plânsul. :))
      Și eu am răspuns politicos, chiar dacă într-o primă fază nici nu-mi venea să le aprob. :D
      Ce mă bucur că suntem atât de multe fete cu păreri comune!
      Haha. :)) Glumă, glumă... dar eu chiar o să trec pe la voi ca să vă repun în blogroll (mi-a dispărut tot atunci când am schimbat domeniul și încă mai actualizez la el).
      Pupici!

      Ștergere
  11. Super articolul, cu idei de bun simt...nu vad de ce sa fie altfel! Dar fiecare are motivele lui cand incepe sa scrie pe un blog! Iar noi avem de unde alege...Si eu am devenit tot mai selectiva. Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc mult, mă bucur că le consideri astfel! Exact, de aceea am vrut să fac precizarea de final că fiecare e liber să facă ce vrea pe propriul blog, acestea sunt doar lucrurile care mă determină pe mine să evit un blog! :D Ohoo, și încă avem prea multe de unde alege, uneori îmi pare tare rău că nu pot urmări chiar toate blogurile care sunt pe placul meu. :(
      Pupici!

      Ștergere
  12. La review-uri mi s-a intamplat sa nu-mi mai priasca un anume produs, de curand am citit ca sunt persoane care au facut alergie. Alergie dupa ce au terminat produsul, cand mai aveau jumatate sau la al treilea recipiect. Corpul reactioneaza nu intotdeauna imediat, multi factori sunt necunoscuti... uneori acest lucru poate sa afecteze credibilitatea.
    Sa nu mai urmaresc un blog credibilitatea e pe primul loc, in genere sunt toleranta si timpul e mai hain, natural blogurile cu substanta iau locul celor mai putin interesante si asa ajung sa nu mai citesc. Fara a fi ceva personal.
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, știu ce zici dar nu la asta mă refer! :D Într-adevăr, există astfel de situații, oricui i se poate întâmpla! Eu mă refer la situația în care o bloggeriță spune azi că nu-i plac produsele de la firma X, dar mâine, după ce primește un pachețel de la ei, le consideră brusc revoluționare! Îmi e greu să explic fără exemplu concret, dar chiar nu vreau să arăt cu degetul pe cineva. Când după un timp îți schimb părerea și revii cu argumente... asta-i altceva.
      E ceva normal, cred că așa procedăm toate!
      Pupici

      Ștergere
  13. Nici nu puteai scrie mai bine de-atat!
    Foarte tare, cam astea sunt punctele pe care le-as fi scris si eu!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc mult, mă bucur că gândim la fel atât de multe fete! :D
      Pupici

      Ștergere
  14. Dupa ce ti-am citit articolul mi-am luat blogul la revizuit :)) din punctul meu de vedere la 4 nu prea ma incadrez :)) dar na...imi doresc sa fie si ceva pe gustul meu.
    Ai pus punctul pe i. pupici

    mycosmeticsobssesion.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, ce drăguț! :)) Eu zis că design-ul blogului tău e foarte frumos, singurul lucru pe care l-aș schimba eu e culoarea textului din postare cu negru! :D E cel mai comod pentru ochi textul negru, de preferat pe fundal alb. Dar așa e, trebuie să fie în primul rând pe placul tău!
      Mulțumesc, draga mea!
      Pupici

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru parere :* voi tine cont de ea. ppici

      Ștergere
  15. Iti impartasesc complet parerea, dar as mai adauga si ca evit blogurile predispuse spre scandal sau victimizare. Chiar de curand am abandonat un blog pentru ca posesoarea facuse o obsesie din a se certa virtual la fiecare noua postare cu un nenea care se luase de ea mai demult. O inteleg ca e oribil sa te insulte cineva pe net, dar e pacat sa isi piarda cititori fideli, care revin pentru un anumit lucru, din cauza unei chestii de genul asta.
    A, da, si blogurile cu muzicuta ma fac sa plec instant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ai aceleași păreri ca mine. Oh, da, sigur nici asta nu mi-ar plăcea, însă nu prea am întâlnit situații de acest fel. :D
      Da, da... muzica aia care pornește automat când intri pe blog mă face și pe mine să închid pagina în secunda doi. Dar din fericire nici asta n-am întâlnit prea des la bloguri de beauty.

      Ștergere