8 cărți preferate din 2020

A fost greu să decid ce cărți să aleg ca preferate ale anului 2020, pentru că mi-au plăcut foarte multe dintre cărțile citite, din motive total diferite. M-am oprit însă la 8 fiindcă doar acestora le-am dat număr maxim de steluțe pe Goodreads, chiar dacă nu iau prea mult în serios notarea asta acolo, dar în cazul de față sunt clar cărțile care mi-au plăcut cel mai mult. Un critic de profesie poate mi-ar spune că n-au ce căuta pe aceeași poziție unele dintre titluri, dar asta e doar o listă foarte personală și foarte subiectivă, bazată pe ce mi-a plăcut, m-a atins și mi-a rămas bine întipărit în minte.

Surprinzător și pentru mine, conform statisticilor de aici n-am citit în 2020 mai mult decât în alți ani - am finalizat doar 38 cărți cu un total de 13.954 pagini - ba chiar am avut ani cu lecturi mai multe, dar asta s-a întâmplat pentru că n-am mai terminat nicio carte în ultimele două luni ale anului (deși am citit, dar n-am finalizat nimic) și primăvara aia în care am citit mult n-a compensat „sărăcia” de pe final de an. Anul trecut n-a excelat la nimic, se pare, dar mai important e că am parcurs multe cărți bune, ceea ce contează mai mult decât niște cifre.


N-o să mai scriu nimic la fiecare carte în parte, mi-am exprimat părerea pe scurt atunci când am scris despre ele la lecturile lunii, doar vreau să menționez că am pus aici Dune (prima parte), dar recomand seria în general, cred că a fost cea mai fascinantă poveste a anului și cumva mă bucur că încă n-am finalizat-o și mă așteaptă încă două volume pentru perioada următoare. Ordinea titlurilor e cea în care le-am citit.

Dune, de Frank Herbert



Idiotul
, de F.M. Dostoievski



Pe aripile vântului
, de Margaret Mitchell



Vă scriu din Teheran, de Delphine Minoui



Scurtă istorie a timpului
, de Stephen Hawking



Mândrie și prejudecată, de Jane Austen



Mr. Mercedes
, de Stephen King



Mythos
, de Stephen Fry



Am vrut să păstrez obiceiul din alți ani și să vă las cu o listă și mai scurtă a celor mai bune dintre preferate, dar n-am reușit să mă decid la doar 3, iar 5 din 8 era deja inutil. Le recomand pe toate cele de mai sus, dar și multe altele dintre cele citite de-a lungul lui 2020. Dacă vreți să vedeți favoritele mele din alți ani găsiți aici cărțile preferate din 2019, aici cărțile preferate din 2018 și aici cărțile preferate din 2017.

Pentru anul ăsta o să las provocarea de a citi 60 de cărți, nu mai fac niciun wishlist scurt, nici de titluri, nici de autori, nici nu-mi mai propun să mă focusez pe vreun gen, o să-mi aleg lecturile în funcție de starea de moment, iar de liste de dorințe din care să mă inspir nu duc lipsă - poate reușesc să bifez ultimele câteva cărți rămase necitite din listele pentru 2020 și 2019, dar nici măcar asta nu-mi propun într-un ton prea serios. Vreau să mă bucur de lecturi, atât.

Pentru voi care au fost cele mai bune cărți din 2020? Aveți vreun plan pentru 2021?

10 comentarii

  1. Am citit mult in 2020, sunt multe carti care mi-au placut, dar nu as putea sa fac un top.

    Parca ma bate gandul sa recitesc Pe Aripile Vantului dupa postarea ta, desi am citit-o de multe ori de-a lungul ultimul 25 de ani. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut că ai avut și mai mult spor decât mine. Un top mi-e și mie prea greu, dacă nu chiar imposibil, dar o listă a celor mai bune/frumoase/speciale cred că ți-ar ieși și ție. :D
      Mă bucur dacă ți-am retrezit „pofta” de ea.

      Ștergere
  2. Doar trei am citit din lista. La mine ultimii doi ani au fost cu citit cam putin, dar mi-am dat seama ca am nevoie de-o perioada in care sa "rumeg" mai mult fiecare carte si sa las loc intre ele.

    Cum se mai schimba si obiceiurile astea... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care? Așa procedez și eu, simt nevoia de multe ori să prelungesc o lectură ca să o savurez pe îndelete. Îmi doresc mereu să citesc mai mult fiindcă am mereu o listă uriașă de titluri, dar prin asta înțeleg să dedic mai mult timp, nu să mă grăbesc.

      Ștergere
    2. idiotul, mandrie si prejudecata si pe aripile vantului :).

      eu am citit ca nebuna intr-o vreme, m-am oprit, exageram efectiv...

      Ștergere
    3. Mă așteptam la ele. :D Țin minte că citeai cărțile pe bandă rulantă.

      Ștergere
  3. Nu te supara pe mine ca ma cramponez de un asemenea detaliu, dar Mândrie și prejudecată, de Lesley Downer? Cred ca ai fost doar entuziasmata de perspectiva articolului sau vreo alta emotie pozitiva de ti-a scapat. Nu am reusit sa citesc toate cartile din acest top, doar "Dune" si "Mandrie si prejudecata" au fost citite cap-coada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am de ce să mă supăr, mulțumesc pentru atneționare, am corectat. S-a întâmplat din cauză că am pus articolul peste un alt top mai vechi - am niște erori la blog și din cauza asta trebuie să iau un format vechi ca să arate ok, fără spații imense între text și poze. Acolo a rămas autoarea de la altă carte, am uitat să modific.

      Abia aștept să citesc și eu ultimele părți din Dune. :D

      Ștergere
  4. mr mercedes si mythos mi-au placut tare mult! am citit ceva carti si anul asta, nici nu as putea sa mentionez 5 care mi-au placut cel mai mult. dar si eu ma las in ultima vreme purtata de placerea momentului si nu ma mai cramponez de genurile literare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e cel mai bine, să alegem în funcție de stare și chef, oricum sunt enorm de multe cărți bune sau măcar interesante pe majoritatea genurilor. Eu chiar am făcut o pauză de la un titlu pe finalul anului trecut, deși cartea o consider foarte bună, dar n-aveam starea necesară pentru ea și era păcat să forțez lectura.

      Ștergere