Skincare - 5 descoperiri și 5 dezamăgiri din 2020

Dacă tot n-a fost anul trecut prielnic anumitor pasiuni și interese am profitat de ocazie să le dedic mai mult timp altora, printre care și îngrijirii tenului, care deși mă pasiona de mulți ani nu-i mai alocasem atât de mult timp și buget de vreo 2-3 ani, în sensul că încercam tot mai rar noutăți, preferând să rămân la alegeri sigure. Mi-am temperat însă curiozitățile și anul trecut, fiindcă știu cam ce mi se potrivește și ce nu, iar acolo unde nu mi-a plăcut sau nu m-a dat pe spate un produs era asumat în multe cazuri de la început - da, am făcut și asta, am luat câteva produse doar ca să mă conving că sunt mediocre.

M-am tot gândit și răzgândit în privința acestui articol, inițial am vrut să scriu doar despre descoperirile cele mai interesante din 2020, apoi mi-am zis că despre cele care m-au dezamăgit într-un fel sau altul n-o să am multe alte ocazii să scriu și poate prind bine și astfel de impresii pentru cineva cu nevoi și așteptări similare cu ale mele. Țin totuși să spun de la început că n-am intenția să le desfințez pe cele care nu mi-au plăcut, unele dintre ele chiar se bucură de aprecieri, cel mai bine citiți și motivul pentru care se află în această listă. E valabil și pentru preferate, categoric nici ele nu s-ar potrivi oricui.


Pentru cine e nou pe aici menționez că am un ten gras pe care încerc să mențin sub control excesul de sebum și porii dilatați, punctele negre și coșurile ocazionale. Ce o să prezint în continuare sunt produse noi încercate în 2020, cu o singură excepție a unui produs foarte bun redescoperit după câțiva ani în care nu l-am mai avut. În mod evident au rămas cu mine pe parcursul anului trecut unele produse pe care le-am folosit constant de-a lungul mai multor ani, dar acelea au apărut deja prin foarte multe articole, n-avea rost să le reiau și aici. În ambele liste ordinea produselor e aleatorie.

Descoperiri 2020:


SVR Sun Secur Blur SPF 50 m-a cucerit cu textura spumată și finish-ul mat și totodată catifelat, așa că m-a făcut să trec cu vederea prezența unei mici cantități de parfum din conținut. Dacă aveți tenul sensibil poate că e de evitat, totuși. Am scris mult mai detaliat aici de ce îmi place.

Purito Pure Vitamin C Serum îmi place pentru efectele bune oferite de vitamina C și acidul hialuronic, dar și că are o textură ușoară, care se absoarbe complet în piele, fără să lase vreun filtru oricât de mic. Are o formulă curată și pare destul de spornic. Vreau să mai încerc și serul cu niacinamide de la Purito.

Bioderma Atoderm Intensive gel-cremă a beneficiat și el de un articol detaliat aici, unde v-am povestit pe larg de ce îl consider un produs foarte reușit pentru prețul mic. Am terminat acum vreo săptămână primul tub și deja l-am început pe următorul.

Bioderma Sebium Night peel cu 15% acid glicolic a stat la mine nedesfăcut destul de mult timp dintr-un singur motiv - are și el parfum, ultimul pe lista de ingrediente. Mie nu mi-a făcut însă nici cea mai mică problemă, e un exfoliant chimic blând și cu o textură de gel plăcută. Ținând cont că l-am folosit cu drag și spor tot anul am zis că își merită locul pe lista asta, ca recomandare pentru cine poate trece peste prezența acelui parfum.

Paula's Choice Oil-Reducing cleanser e cel mai bun și interesant produs de curățare a tenului pe care l-am încercat vreodată, l-am mai avut de câteva ori cu niște ani în urmă, dar uitasem cât de fain e până să-l reîncerc. Dacă bugetul e limitat nu are rost să investiți cel mai mult într-un produs de curățare, dar dacă bugetul o permite și aveți un ten gras sau mixt îl recomand cu toată încrederea.

Dezamăgiri 2020:


The Ordinary Natural Moisturizing am văzut-o apreciată de multe fete cu același tip de ten ca al meu, dar mi-e greu să pricep de ce, fiindcă eu îmi simt tenul foarte încărcat de la ea, iar după ce o foloseam seara mă trezeam dimineața lucind de nu te puteai uita la mine. Am tot încercat să-i dau șanse în diverse combinații pe tot parcursul anului dar nu. În ultima vreme am folosit-o pe gât și decolteu, așa e ok.

The Ordinary 10% Niacinamide + 1% Zinc mi-a displăcut din start ca textură, nu mă încântă nici aplicat pe ten umed, nici pe ten uscat, dar am insistat totuși să-l folosesc în diverse combinații acceptabile, însă nici rezultate nu prea am văzut cu el, folosit pe termen lung. Am încercat produse cu procent mult mai mic de niacinamide la care am văzut rezultate mai bune. Pe deasupra nu se pupă deloc cu unele SPF-uri.

Revolution Skincare 10% Niacinamide + 1% Zinc a fost altă încercare relativ dezamăgitoare, deși l-am încercat cu puține speranțe. E cam același lucru cu cel de la TO, deși parcă l-am simțit puțin mai ok pe piele... sau poate doar mi se pare. Dezavantajul acestor două produse cu niacinamide e că am încercat booster-ul cu 10% niacinamide de la Paula's Choice, de care astea două sunt foaaarte departe, atât ca textură, cât mai ales ca rezultat.

Bioderma Photoderm Cover Touch SPF 50+ se află pe lista asta din cauza nuanței prea închise, am fost dezamăgită să nu mă pot bucura pe deplin de produs din simplul fapt că nu mi se potrivește nuanța. Nici acoperirea mare pe care o are nu-i tocmai ce caut eu, dar în anumite situații mi-ar fi plăcut să-l pot folosi singur, nu combinat cu altele. Poate se gândesc să mai scoată o nuanță. Am făcut aici un review comparativ cu Nude Touch.

Altruist Face fluid SPF 50 e prea emolient pentru gustul meu, chiar și în perioada asta rece îl simt ușor neplăcut pe ten după câteva ore de purtare, cu siguranță pe căldură mai mare nu l-aș suporta deloc. Posibil ca pe un ten normal sau unul uscat să fie un produs ok, dar pentru un ten gras nu l-aș recomanda.

Au mai fost și alte produse noi încercate pe parcursul anului trecut... dar fie mi-au plăcut fără să mă dea totuși pe spate, fie nu se remarcă în niciun mod, bun sau rău, ori încă nu mi-am făcut o impresie clară despre cele începute spre final de an. Așa că asta e tot cu noutățile încercate în 2020 și insist să țineți cont că e doar o părere subiectivă.

Ați încercat vreun produs din listele mele? Voi ce descoperiri sau dezamăgiri ați avut în 2020?

6 comentarii

  1. Iti recomand sa incerci produsul cu 10% niacinamide de la The Inkey List, nu are zinc in formula si mie chiar mi-a placut. M-ai facut si mai curioasa cu serul de la Purito, mie mi-a placut mult cel cu hialuronic de la ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru recomandare, îl pun pe listă clar, chiar nu mai aveam idei ce să încerc - deși îmi place mult PC și ți-am zis că sunt tentată și de 20% de la ei, dar tot aș vrea să găsesc și o variantă mai accesibilă să am ca alternativă.
      La cel cu hialuronic m-am uitat și eu prima oară, dar până la urmă am cedat la ăsta. Cred că ți-ar plăcea și ție.

      Ștergere
  2. doar gelul bioderma l-am incercat si sunt sigura deja ca stii cat de mult imi place :).


    articolul tau m-a facut sa ma gandesc la ce dezamagiri am avut anul acesta si nu cred ca au fost cinci, dar serul mineral 89 de la vichy a fost mai slab decat anticipam, bine ca am avut doar un travel size.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai făcut să mă gândesc acum de cât timp n-am mai încercat ceva de la Vichy... dar nici nu mai reușesc să-mi amintesc. Eu nu m-am înțeles niciodată cu produsele brandului ăstuia, tot ce mă tentează de la ei e un șampon.

      Ștergere
  3. niaciamide de la revolution skincare am impresia ca am avut in varianta mini, asa ca nu pot spune ca mi-am facut o parere concreta. dar produsele lor inca sunt printre preferatele mele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai am în vizor vreo două produse de la Revolution, probabil că o să le încerc pe parcursul anului, dar per total nu e un brand care să mă atragă prea tare, sunt foarte simple formulele.

      Ștergere