Călătoriile mele din 2018

În ciuda faptului că aveam mai multe planuri pentru 2018 care nu s-au concretizat, nu pot nici să mă plâng, am avut parte de suficient de multe călătorii care mi-au lăsat amintiri frumoase, am ajuns în mai multe destinații/locații pe care le amânam de câțiva ani și am fost de câteva ori plăcut surprinsă de locuri de la care n-aveam prea mari așteptări. Am învățat că e mai important să prețuiesc ce am, iar aici aș include și amintirile pe care le-am creat, în loc să fiu supărată pentru ce nu a ieșit chiar cum mi-am dorit eu. Am călătorit mai puțin decât în 2017, în special la noi în țară, dar singurul regret real e că nu am mers nici anul ăsta pe munte pe cât de mult mi-aș fi dorit, însă poate că e mai bine să iau unele lucruri mai ușor și să țin cont de toți factorii, inclusiv de sănătate. Haideți să vă povestesc totuși despre locurile în care am ajuns în 2018...


Ianuarie

În prima scurtă excursie din an am pornit-o spre Buzău, cu o dorință mai veche de îndeplinit, aceea de a vedea iarna Vulcanii Noroioși, când sunt foarte activi - chiar așa au fost, de nu știam la care să ne uităm mai întâi. Am prins și puțină ninsoare, așa că imaginați-vă ce era pe jos, de abia mai reușeam să ne deplasăm, la un moment dat am crezut că o să-mi las cizmele acolo, dar până la urmă am ieșit întreagă, ba chiar cu vreo 2 kg în plus pe încălțări. Poate nu sună prea atractiv, dar chiar a fost amuzant și foarte interesant, m-am simțit pe altă planetă. Am fost doar la Pâclele Mari de data asta, a fost de ajuns, iar după am ajuns și la Barajul Siriu la asfințit.




Februarie

Am lăsat în urmă frigul de acasă pentru temperaturile plăcute din Atena, numai bune pentru plimbări și vizite, cu avantajul suplimentar de a fi destul de liber și mult mai ieftin decât în plin sezon. Îmi doream de foarte mult timp să vizitez orașul și în special Acropolis, după cum spuneam și în articolul Ce mi-a plăcut în Atena, unde am povestit câte puțin despre majoritatea celor văzute în capitala Greciei. Mi-a plăcut orașul mai mult decât mă așteptam și nu doar pentru că m-a copleșit sentimentul de a sta în fața unor ruine cu o puternică încărcătură istorică, dar găsiți în articolul dedicat care au fost și celelalte motive, nu are rost să mă repet.




Aprilie

După o lună în care n-am mai ieșit din oraș, abia așteptam să ajung undeva pe munte și am ales de data asta o tură ușurică prin Munții Piatra Craiului, unde am trecut de la brândușe și ghiocei la zăpadă până la genunchi, unde am tras și prima căzătură pe munte, dar mi-am făcut și noi prieteni blănoși. Am relatat aici despre drumeția către Cabana Curmătura. Următoarea zi aveam în plan alt traseu pe munte, dar l-am abandonat pentru un program mai relaxat prin Moeciu, pe unde am revăzut locuri pe care le știam, dar și altele noi - începe să-mi placă tot mai mult zona asta, în satele Măgura și Peștera sunt niște priveliști tare frumoase, la Cheile Grădiștei de asemenea, chiar dacă aglomerația nu-i tocmai ce caut eu pe munte, dar merge pentru un program mai leneș.






Mai

Pe început de lună am ajuns prin Otopeni nu pentru că aveam de prins vreun zbor, ci pentru a vâna avione din lanul de rapiță, o idee ce s-a dovedit ca nefiind prea originală, dar a fost amuzant. Apoi am pornit într-o excursie în care ar fi trebuit să ajungem altundeva, dar aglomerația ne-a făcut să schimbăm planul după ceva vreme de stat în coloană (vă sună cunoscut?) și am ajuns în cele din urmă pe Valea Doftanei - poate că o fi fost mai bine așa, aveam oricum în plan să ajungem și pe aici cândva, chiar dacă îmi imaginam totul cu puțin soare și fără ploaie, dar peisajul a fost superb oricum, iar eu m-am bucurat de el fără să mă gândesc prea mult că sunt udă din cap până în picioare.




Iunie

Prima săptămână din lună am petrecut-o în Belgia, timp în care am vizitat câteva orașe superbe, am degustat mai multe tipuri de bere, am înfulecat ceva ciocolată și m-am îndrăgostit pe viață de gofrele lor. V-am prezentat pe scurt Belgia prin ochii mei și tot acolo am precizat faptul că Gent a rămas orașul meu favorit din Belgia, dar trebuie să spun acum că foarte mult mi-au plăcut și Brugge, Dinant și Mechelen, fără să contest frumusețea, istoria sau locurile unice descoperite și în celelalte orașe vizitate, dar acestea patru mi s-au părut cele mai frumoase și interesante.





Tot atunci am dat o scurtă fugă până în Olanda, când ne-am plimbat pe coasta Mării Nordului într-o zi ploioasă și rece, singura de genul ăsta de care am avut parte în acea săptămână - putem spune că am fost norocoși cu vremea, așa că nu mă plâng, a fost o plimbare plăcută și astfel, Marea Nordului o mai văzusem și-n condiții meteo mai bune din Belgia. Ne-am plimbat prin Terneuzen, un orășel port micuț și liniștit.



Iulie

După întoarcerea din călătoria mai sus numită am avut multe weekend-uri pline prin București și tot ce am reușit în iulie a fost să dăm o fugă pe Lacul Buftea și prin Mogoșoaia, în cursul săptămânii, ocazie bună să vedem domeniul Mogoșoaia liber și liniștit, fără muzică de la vreo nuntă sau hoarde de turiști, așa cum știam locul din weekend-urile în care am mai fost acolo. Sunt destul de multe de văzut și prin împrejurimile capitalei, noi am cam epuizat posibilitățile, dar e plăcut să și revenim să savurăm relaxat niște locuri drăguțe.



August

O decizie spontană ne-a purtat spre Transfăgărășan, într-un weekend însorit și cald, dar și mult prea aglomerat. Munții Făgăraș sunt incredibili și aș vrea să-i batem potecile cât mai mult în următorii ani, dar în același timp vreau să evităm aglomerația infernală de pe drumuri, după două veri la rând pe acolo în weekend mi-a ajuns și mă frustrează că drumurile sunt pline de prea mulți oameni care vin să caște ochii la frumusețea din jur, dar nu au bunul simț să-și care gunoiul acolo unde îi e locul. Nu pot să fiu pozitivă când nu e cazul, îmi pare rău, dar mi-e milă de frumusețile astea pe care ni le-a lăsat natura...




De ziua mea am ajuns la Cazanele Dunării, o altă zonă absolut superbă din România, despre care am scris la cald pe blog, că prea mult mi-a plăcut, a fost una dintre vacanțele mele preferate la noi în țară și în general unul dintre locurile mele favorite. Am zis în acel articol că nu știu ce mi-a plăcut cel mai mult, dar după ce s-au așezat amintirile mai bine aș spune că priveliștile de pe Ciucărul Mare și de pe Ciucărul Mic au fost preferatele mele, drumețiile în sine mi-au plăcut și efortul făcut mi-a oferit o satisfacție și mai mare când vedeam Dunărea la picioarele mele. Trebuie să explorăm mai mult și partea din Serbia, am fost de data asta prea scurt, doar în ultima zi...





Septembrie

Din nostalgie sau de dragul tradiției, nici eu nu știu sigur, n-am vrut să sărim nici anul ăsta o revedere scurtă cu Marea Neagră, chiar dacă litoralul românesc nu prea mai are ce să-mi ofere nou, cel puțin nu ceva plăcut, că din păcate surprize neplăcute am tot avut, precum distrugerea treptată a unor plaje preferate... Trecând de părțile mai puțin bune, m-am bucurat pur și simplu de mare, de bălăceală și de soarele mai blând de septembrie.


Octombrie

De la începutul anului mi-am zis că spre toamnă vreau să mai ajungem pe undeva prin Italia, mi-ar plăcea oricum să facem un obicei din a merge în fiecare an, iar în 2017 deja ratasem orice ocazie. De data asta am fost în Milano, un oraș mai puțin reprezentativ, dar care are totuși frumusețile și bogățiile lui. Mi-au plăcut în mod special Biblioteca di Brera, Domul și plimbarea pe acoperișul acestuia, chiar dacă priveliștea nu e cea mai impresionantă, zona Naviglio Grande și atmosfera animată de acolo pe seară, iar partea mea preferată a fost vizita în Varenna, despre care am povestit într-un articol dedicat - Toamna în Varenna, Lacul Como. S-a lăsat și cu mici peripeții, dar poate povestesc cu altă ocazie, să nu mă întind acum prea mult.







Noiembrie

În căutarea ultimelor nuanțe pale de toamnă am pornit-o spre Valea Oltului, unde am făcut o mini-drumeție spre Cascada Lotrișor, ușoară și destul de scurtă, dar am făcut oricum puțină mișcare, care a fost bine venită și drumul mi-a oferit și ocazia de a mă juca prin frunzele ruginii. La prima vedere am zis că nu-i așa mare cascada, dar apoi m-am văzut în poză cât sunt de mică pe lângă ea... Deși am trecut de multe ori prin zona asta, n-am explorat-o mai deloc, poate pentru că nu-mi plac stațiunile de aici. Abia cu ocazia asta am vizitat și Mănăstirea Cozia, dar anul ăsta vreau să mai ajungem pe aici și vreau în mod special să parcurgem și niște trasee mai „serioase” și mai spectaculoase prin Parcul Național Cozia.




Am mai avut în plan niște excursii pe final de an, dar din diverse motive a trebuit să le anulăm... sau mai corect spus să le amânăm pe altă dată. Am compensat cu faptul că decembrie a fost luna în care am făcut primele planuri pentru 2019, așa că începutul de an ne-a prins cu bilete de avion achiziționate (e deja tradiție), hărți cu „schițe” și diverse liste, iar pentru mine și partea de planificare face parte din plăcerea de a călători.

Sunt bucuroasă că am reușit în 2018 să scriu pe blog ceva mai mult despre călătorii decât în alți ani, chiar dacă tot destul de puțin față de cât mi-aș dori, dar cine știe... poate anul ăsta reușesc să fac mai mult și în sensul ăsta. Îmi face plăcere să am frânturi de amintiri așternute și în scris, chiar revin uneori asupra lor. În afară de articolele despre destinațiile în care am ajuns chiar în 2018 și către care am lăsat pe rând link mai sus, am să le menționez acum și pe celelalte, despre locuri în care am fost în alți ani:

Amintiri din Roma | O zi în Hamburg, Germania | Nordul Bulgariei - 10 locuri de văzut | O zi ploioasă în Bucegi și 5 locuri frumoase de văzut | Ce am văzut în 3 zile prin Bucovina | Cu dor de Sighișoara | Brașov în nuanțe de toamnă | 10 recomandări pentru Berlin

Observ cu ocazia asta că am scris ceva mai mult despre România decât mi-am dat seama, la fel cum, selectând pozele, am realizat că pe plaiurile mioritice am fost mai mult prin natură, ceea ce mi-aș dori să continui să fac anul ăsta - iar asta nu doar la noi în țară. N-am însă planurile bătute în cuie în privința călătoriilor pe anul ăsta, nu pe tot anul, mi-am propus totuși să țin cont de listele și dorințele cele mai arzătoare pe care le am, dar o să las loc și de spontaneitate, că în alți ani tare bine a mers asta. Și poate peste un an o să pot spune despre 2019 că a fost cel mai minunat an. Primul pas e să speri...

Voi pe unde ați călători anul trecut? Ce planuri/dorințe aveți pentru 2019?
Cât mai multe călătoririi frumoase și experiențe interesante vă doresc!

10 comentarii

  1. Iubesc calatoriile iubesc sa calatoresc sa cunosc alte culturi, alte tari, In 2018 am fost prima data in Italia mi-a placut tare mult, sper ca si in 2019 sa ajung sa vizitez si alte locuri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți doresc călătorii cât mai interesante și în 2019!

      Ștergere
  2. wow, esti o norocoasa in ceea ce priveste calatoriile! noi am ajuns in februarie prin poiana brasov, la munte, ca toti romanii. au urmat cateva drumuri si de bucuresti, dar imi pare rau ca nu apucam niciodata sa si vedem muzee sau ceva de genul prin el. am reusit sa ajungem anul asta in bulgaria (you know, not my type), dar am dat o tura si la mare. si o tura de suceava, si cred ca astea au cam fost calatoriile noastre de anul trecut. anul asta ne-am planificat excursia la munte tot in februarie, dar de data asta la praid, vrem sa mai vdem si altceva. apoi... unde om avea norocul! as vrea sa ma intorc in moldova, sa ajung iar in chisinau, dar sa aleg de data asta ruta prin iasi, nu prin galati. si m-as bucura sa ajung vreo 2-3 zile si in alta tara, undeva mai departe, intr-un city-break

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate la o viitoare vizită în București veți avea timp și de vizitat, sunt câteva locuri foarte frumoase și-n capitală, dacă ai nevoie de sugestii dă-mi un semn. :D
      Cu Bulgaria îmi știi părerea și tu... n-ați ales tocmai cele mai interesante locuri, dacă o să faceți vreodată o excursie activă, cu un itinerariu bine ales, sigur vă schimbați părerea.
      Dacă mergeți prin Iași spre Chișinău opriți-vă măcar o zi și acolo, sunt câteva locuri frumoase și importante și-n Iași. Eu aș vrea să mai revin, am mai lăsat câte ceva de văzut. În Chișinău nu țin morțiș să mai ajung, dar în Repubilca Moldova aș mai merge pentru un tur de crame și de cetăți.
      Îți doresc să vă organizați cât mai bine și să vă iasă toate astea și altele în plus!

      Ștergere
  3. Superb! Un an nou exact asa cum ti-l doresti, bineinteles cu multe, multe calatorii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, la fel îți doresc și eu ție! Să rămânem cu cât mai multe experiențe și momente memorabile din călătoriile acestui an!

      Ștergere
  4. Te-ai plimbat ceva anul ce a trecut. Ma bucur! Si desi poate nu a fost la fel de mult asa cum iti propusesei, tot e bine! :)
    Un an frumos cu multe descoperiri!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos, abia acum ti-am citit articolele! Ai vizitat niste locuri minunate si m-ai inspirat cu cateva! Stiu cum e sa iti para rau dupa planuri amanate, si eu am calatorit mult mai putin decat mi-as fi dorit anul trecut. Mai ales prin tara, am fost un singur weekend la Sibiu si atat.. Sper ca anul asta sa compensam, am facut o listaaaa :). Un an nou cu si mai multe aventuri iti doresc! :)
    Un an

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur tare mult dacă ai găsit inspirație prin articolele mele! Eh, asta e, nu pot merge toate mereu chiar cum vrem noi. Așa zic și eu... poate anul ăsta mai compensăm! Te înțeleg cu lista, eu am dedicat o agendă numai pentru România, cu locuri pe care vreau să le văd. :)) E drept că n-am umplut-o, dar nici n-am terminat de notat tot. Și când mă gândesc cât m-am tot perindat pe la noi și tot mai am atât de multe de văzut...
      Un an bogat în călătorii și experiențe frumoase îți doresc!

      Ștergere