Când realitatea e alta decât în poze

Am văzut de foarte multe ori oameni supărați că au vizitat un loc și nu arăta ca în poze, concluzia fiind de obicei că erau prea editate fotografiile văzute și asta a indus în eroare - ceea ce poate să fie adevărat, uneori prelucrarea anumitor detalii în poze sau chiar și pe video poate crea așteptări greșite, însă nu e unicul motiv pentru care realitatea nu coincide întotdeauna cu ceea ce vedem online.

Mă țin de mult să adun câteva motive suplimentare și câteva recomandări pe direcția asta, cu scopul de a nu ne sabota singuri cu așteptări nerealiste. O să mă refer strict la locuri, aplicabile la vacanțe, plimbări, locuri de vizitat de oriunde, din natură, rural sau urban - nu mă bag la alt gen de fotografii. Înainte de a concepe lista, dau pe scurt și concluzia: realitatea nu e una singură!


Diferențe în funcție de sezon

Mai mult sau mai puțin, pe lângă alți factori, orice loc în exterior arată diferit în funcție de sezon, chiar în funcție de luna din an. În iarnă un loc poate să fie liber sau chiar pustiu, în timp ce vara e plin de oameni - ca în poza anterioară, din Polignano a Mare, care e făcută iarna, de aceea e fără oameni.  Un peisaj poate arăta fascinant în octombrie datorită culorilor de toamnă, dar în noiembrie poate că nu mai e la fel de spectaculos. Un loc poate să pară mai frumos în lumina de primăvară și înconjurat de flori, decât sub soarele arid de vară sau în lipsa vegetației, la final de toamnă.

Lista poate continua cu zeci sau sute de exemple. Sfat: fiți atenți la detalii care indică perioada din an sau - și mai bine - verificați în text când a fost realizată fotografia, în ce sezon/lună. Dar chiar și știind că mergem în perioada ideală de an pentru ce ne dorim, tot mai sunt alți factori care intervin.



Vremea și momentul din zi

Sunt multe detalii care pot îmbunătăți experiența de la fața locului sau - din contră - o pot strica. La fel și în fotografie. Dacă ai văzut coloratul și simpaticul Bruges fotografiat într-o zi cu soare, în caz că îl vizitezi într-o zi ploioasă și întunecată e firesc să nu mai arate chiar la fel. Un loc poate arăta mai special sau mai banal în funcție de momentul din zi, iar în fotografie influențează și mai mult acești factori: cum pică lumina și umbrele e un lucru de care te poți folosi în fotografie, chiar și ca simplu amator, chiar și fără să îți dai seama, iar asta se schimbă de la oră la oră, mai ales în orașe, dar nu numai.

Schimbări apărute ulterior

Timpul își pune amprenta pe clădiri și în natură, iar deseori își mai pune și omul. Lucrurile și locurile se schimbă constant, uneori mai mult, alteori mai puțin. Schimbarea poate să fie spre mai bine decât în niște poze vechi văzute sau poate să fie spre mai rău. Pot rămâne de referință și materialele sau experiențele mai vechi prezentate în diverse spații online, însă nu strică să ne actualizăm înainte de a ne pune la drum, evetual unul lung, ca să vedem ceva ce nu mai există, cel puțin nu cum ne așteptăm.

Ca o notă suplimentară, dacă e să mă refer la vacanțe, treaba asta se aplică și la cazări, nu o dată mi-a fost dat să aud/citesc de experiențe complet diferite la aceeași unitate de cazare din cauza modificărilor apărute ulterior. Pentru a evita asta citiți mai multe recenzii recente.



Perspective diferite

Fiecare om vede și percepe un loc diferit, iar perspectiva celui care a fotografiat locul influențează mult rezultatul, uneori chiar mai mult decât editarea. Nu e vorba neapărat de intenția de a-i păcăli pe cei care urmează s-o vadă, nici de a obține aprecieri, nu întotdeauna. Fotografia e o formă de creație și un hobby în sine, iar într-o poză e întotdeauna surprinsă doar o frântură a realității, prin ochiul subiectiv al fotografului (amator sau profesionist, e irelevant), iar asta se aplică și la pozele alea personale, pe care le ținem doar pentru noi, ca amintire.


Aparatul, setări, editare

Sunt și ele lucruri care influențează, desigur, în subiectul ăsta - „realitate vs fotografie” - și asta uneori chiar fără să ne dăm seama, alteori pentru că scopul pozelor e să spună o poveste, ori ca să atragă atenția, ori o mie de alte motive. Sunt uimită de cât de tare îmi saturează camera telefonului anumite poze, de ajung ca prin editare să mai scad din intensitatea culorilor. Alteori mă uit la cum am editat niște poze mai vechi de aici, de pe blog, ori de pe Instagram și am sentimentul că am alterat în rău pozele, respectiv frumusețea locului, dar sigur că deseori e și invers.

Personal nu am obiceiul să șterg cabluri care atârnă, gunoaie de pe jos, să corectez prea mult perspectiva și alte detalii de genul ăsta, dar asta nu înseamnă că e rău dacă alții aleg s-o facă. E plin internetul de surse diverse de informare și așa cum părerea cuiva - în scris sau prin viu grai - e subiectivă și n-o să fim niciodată toți de acord față de un loc, un produs, o carte etc, așa și pozele sau filmările sunt ceva subiectiv.


Realitatea nu e una singură

Ca o concluzie și mesajul la care am vrut să ajung cu articolul de față: să ne bucurăm fiecare de realitatea noastră, de ce găsim la fața locului, să nu ne batem prea tare în cuie niște așteptări față de un loc - sunt lucruri care ar veni în favoarea noastră, a fiecăruia, în a nu ne strica o vizită sau chiar o vacanță, doar pentru că eram chitiți că o să găsim acolo fix ce și cum am văzut într-o poză. Nu e toată lumea pusă pe înșelat în spațiul online, doar sunt mulți factori care intervin.

Ca sfat suplimentar și cu asta închei: verificați mai multe surse, căutați mai multe poze și filmări. La fel de bine poate să pară banal un loc splendid, doar pentru că nu e surprins prea bine într-o poză. Realitatea ne-o facem singuri, după un cumul de alegeri (lună, moment din zi etc), în funcție și de hazard, dar în final și prin cum o percepem și aici intervin tot soiul de preferințe sau dorințe personale.




Pentru ilustrarea articolului am ales aleatoriu câteva fotografii pe care le aveam la îndemână, dar dacă e cineva curios de locații, sunt următoarele, în ordinea din articol:

1. Plaja Lama Monachile, Polignano a Mare, Italia
2. Str. General Eremia Grigorescu Nr. 12, București
3. Sighișoara
4. Plaja Shpella e Pellumbave, Ksamil, Albania
5. Sassi di Matera, Italia
6. Str. Mahatma Gandhi, Aviatorilor, București
7. Ohrid, Macedonia de Nord
8. Meteora, Grecia
9. Palatul Regal, București
10. Cetatea Rupea, Brașov

4 comentarii

  1. m-au relaxat mult pozele pe care le-ai ales pentru acest articol :).

    am mai observat ca oamenii sunt foarte nemultumiti de anumite locuri cand sunt nemultumiti si de companie, de intamplari neplacute din vacanta sau de viata lor, in general. atunci, parca, orice devine cu conotatii negative.

    personal, am fost surprinsa sa constat ce mica e, de fapt, piata san marco din venetia si nu ma dumiream. nu m-a incantat asa de tare pe moment pentru ca era plina ochi, nu mai era voie sa hranesc porumbeii, soarele ma batea in cap si imi cumparasem o felie de pizza pe care am gasit un fir de par :)). in alte circumstante, cel mai probabil e ca mi-ar fi placut mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult! Bună adăugare, uite că în capitolul ăsta nici nu mi-a dat prin cap să intru, dar ai foarte mare dreptate. E foarte posibil să nu apreciezi un loc cum ar merita atunci când e compania nepotrivită sau te apasă diverse griji, probleme etc.

      Da, exact la asta mă refeream când ziceam și de momentul din zi, dar și de hazard - uneori e momentul nepotrivit, dar e posibil să fie și doar ghinionul să se întâmple diverse în zonă și să nu-ți permită să te bucuri de acel loc. Am și eu multe exemple la capitolul ăsta.

      Ștergere
  2. haha, si noi in ultima excursie din Venetia, am primit o amenda si sotului i s-a taiat cheful de vancanta inca din prima ora, asa ca nu i-a mai placut nimic. Si acum cand aude de Venetia isi da ochii peste cap :))) Mie mi-a placut totusi Piata San Marco chiar daca am avut buzunarul mai gol cu vreo suta de euro :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău. Eu încerc să mă detașez de astfel de evenimente neplăcute și să-mi păstrez entuziasmul și interesul pentru loc, că faptul e oricum consumat, dar nu mereu reușesc, așa că înțeleg. :D

      Ștergere