Beauty Blogging - Părerea cititoarelor

Acum vreo două săptămâni am dat aici startul unui concurs cu ocazia începutului de vară și a zilei copilului, unde am cerut o poveste amuzantă din copilăria voastră și am adresat două întrebări: cum ați ajuns să citiți blogurile de beauty și ce vă determină să nu (mai) citiți unul. M-am bucurat să văd că ați răspuns pozitiv provocării și că unora v-a plăcut ideea concursului, iar alegerea câștigătoarei nu a fost deloc ușoară, aș fi vrut să vă premiez pe fiecare în parte! Dar până să ajungem acolo, m-am gândit să fac un rezumat al motivelor care determină o cititoare să nu mai urmărească un blog de beauty (știu că unele dintre cititoarele mele au blog și m-am gândit că vă poate fi util)!


- lipsa feedback-ului, a răspunsurilor la comentariile cititoarelor sau răspunsuri superficiale;
- subiecte plictisitoare;
- prea multe greșeli de gramatică sau de exprimare, text greu de parcurs;
- prea multă reclamă, prea multe advertoriale;
- cererea de comentarii sau alte acțiuni pe articolele sponsorizate;
- lipsa de originalitate, poze „furate”;
- pozele neclare, în ceață, prea întunecate;
- comunicatele de presă publicate cu copy-paste, fără amprenta personală;
- schimbarea radicală a subiectelor abordate pe blog;
- design deranjant pentru ochi, culori țipătoare sau alte elemente deranjante, ca textul scris pe fundal închis la culoare;
- laude exagerate la toate produsele primite în urma unor colaborări;
- când trece prea mult timp de la ultimul articol publicat, lipsa postărilor frecvente;
- atitudine arogantă și de superioritate față de cititoare;
- exagerarea cu numărul de postări pe blog sau chiar pe facebook, mai ales dacă sunt inutile.

Cam astea ar fi ideile, multe dintre ele s-au și repetat, unele chiar au fost menționate de majoritatea fetelor, semn că părerile sunt comune și că ar trebui să le luăm foarte serios în calcul! Eu rezonez cu majoritatea părerilor fetelor, chiar am scris în postarea de aici motivele pentru care eu, ca simplu cititor, renunț să mai citesc un blog, iar acolo puteți vedea că părerile mele sunt comune cu ale fetelor.

Monika a mai adăugat la ultimul punct că 1-2 postări pe zi pe pagina de facebook și 2-4 pe săptămână pe blog le consideră suficiente - e singurul punct unde nu sunt în totalitate de acord! Sunt foarte de acord că e mult mai importantă calitatea decât cantitatea, dar de cele mai multe ori nici scriind zilnic nu reușești să acoperi toate subiectele pe care ai vrea să le abordezi și nu apuci să scrii despre toate produsele interesante pe care le folosești, iar dacă reușești să te organizezi astfel încât fiecare articol să fie util, să ofere ceva, să fie textul bine scris și pozele cât mai clare, atunci din punctul meu de vedere sunt ok și 3 postări pe zi, că fiecare cititor își poate selecta apoi articolele care consideră că merită citite și care nu. Dar desigur, îi respect opinia Monicăi, am vrut doar s-o spun și pe a mea!


Ce aș vrea eu să mai adaug e legat de laudele exagerate pentru produsele primite - am fost și eu înțeleasă puțin greșit în articolul mai sus menționat, de aceea simt nevoia să mai spun acum câte ceva. În primul rând, știu că multe fete aleg să scrie doar despre produsele care le plac și le înțeleg perfect, fiindcă și eu am decis să mă concentrez în mare parte pe review la produse care se remarcă cu ceva, care m-au impresionat în vreun fel, iar produsele ok și atât sau cele care nu mi s-au potrivit deloc, prefer să le menționez într-un articol comun - mi se pare prea multă pierdere de timp, atât pentru mine cât și pentru voi, să scriu o grămadă despre un produs banal, cred că e mult mai ok să scriu la grămadă despre ele, cu doar câteva cuvinte la fiecare. Poate o să mai fac excepție de la „regula” asta atunci când e vorba de un produs nou lansat sau unul foarte popular/controversat. Totuși, dacă un produs îți place și ai de spus doar de bine despre el, asta nu înseamnă că e neapărat ceva revoluționar, exagerarea se vede de la 10 km.

Ca un exemplu, aici am scris despre o cremă anti-celulitică primită spre testare, care chiar mi-a plăcut mult, dar am subliniat de la bun început că nu există niciun produs de tipul ăsta care să facă minuni, iar apoi am continuat cu ce am avut de spus, mai exact cu opinia mea despre produs - dacă aș fi spus că face celulita să dispară cred că era destul de evident că mint, n-avea niciun sens să spun așa ceva. Un alt exemplu: aici v-am scris despre un produs pe care-l ador (cumpărat de mine, dar n-are asta importanță), însă am subliniat totuși și niște minusuri, fiindcă dacă un produs îmi place mie, asta nu înseamnă că e perfect și potrivit pentru oricine (mai ales la un produs de skincare) sau că oricine poate trece cu vederea acele mici detalii care pe mine nu mă interesează. Aș putea să mai dau multe exemple, dar sper că ideea principală s-a înțeles.

Eu am avut de multe ori de spus lucruri mai puțin bune despre un produs primit și deși am fost sinceră și am punctat acele minusuri, să știți că nu m-a înjurat nimeni, nu mi-a cerut nimeni produsul înapoi și nici nu am rupt colaborarea cu vreun brand din cauza asta (vorbesc aici de cele cu care am colaborări pe termen lung), așa că nici nu pot să înțeleg de ce unele fete aleg să mintă cu niște lucruri, e încă un mister pentru mine, fiindcă nu au de fapt nimic de câștigat. Desigur, sunt și situații în care un produs primit te impresionează foarte mult și n-ai nimic de reproșat la adresa lui, ba chiar e poate ceva revoluționar, dar e greu de crezut că fiecare produs primit e așa, mai ales dacă vorbim de o cremă cu multe ingrediente emoliente și diluată bine cu alcool, care spui că a șters cu buretele ridurile sau a făcut te miri ce alte minuni. E vorba de argumente și „dovezile” pe care le ai de adus, iar exagerarea se vede (mă repet intenționat)!


Cam asta am avut de spus, sper că ați avut răbdare să citiți și că nu am fost înțeleasă greșit în vreun fel. Nu vă mai țin prea mult în suspans cu privire la câștigătoarea concursului. Vreau doar să mai spun că cel mai mult am ținut cont de poveste, iar răspunsurile la întrebări le-am folosit ca departajare, ca să zic așa. N-a fost deloc ușor fiindcă am râs copios la poveștile voastre, unele dintre ele chiar mi-au amintit de năzbâtiile făcute de mine în copilărie, însă într-un final am ales ca premiul să meargă laaaa... Manases Andrea! Felicitări, m-a amuzat foarte mult povestea ta și mi-a amintit de o întâmplare asemănătoare din copilăria mea! Însă, am decis să mai ofer un mic premiu surpriză, care merge către Cristina Cocoreanu!

Fetelor, vă aștept datele la care să livrez premiile până cel târziu luni seară, la adresa de e-mail justella1993@gmail.com sau printr-un mesaj privat pe facebook (cum vă e mai ușor). Coletele o să le trimit prin poștă marți sau miercuri, în funcție de cum am timp - o să anunț după ce le-am trimis!

Restul sper să nu fiți supărate, chiar am apreciat toate înscrierile primite, dar n-aveam cum să ofer câte un premiu fiecăreia. Deja vă pregătesc o altă surpriză, la care încă mai gândesc detaliile!

Acum aștept să-mi spuneți și voi... ce vă determină să nu mai citiți un blog? Rezonați cu cele spune de mine și de fete?

10 comentarii

  1. Happpy!!! :) yupiii, iti multumesc mult de tot, eu ador surprizele :). Am citit povestile din copilarie ale fetelor, ma amuzam de una singura amintindu-mi de nazbatiile mele. Cea mai frumoasa perioada a vietii mele a fost copilaria si de aceea am raspuns cu mare placere provocarii tale! Te puuup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! :) Mă bucur mult că ți-a plăcut provocarea mea și așa, au fost multe povești frumoase!
      Te pup!

      Ștergere
  2. Eu recunosc ca incep sa nu mai citesc un blog cand vad gramajoara de advertoriale considerabila, chiar daca sunt integrate intr-un articol dragut, sa spunem, daca sunt prea multe e deja deranjant, mai ales ca de cele mai mute ori acestea nu sunt produse neaparat iubite de cine scrie sau incercate, nu ofera certitudine. De asemenea calitatea fotografiilor e esentiala, sa fie clare, iar daca sunt editate ar fi de preferat fara filtrele pe care le mai vad la anumite persoane, filre care din punctul meu de vedere nu se potrivesc la fotografii cu produse. De asemenea detaliile in review-uri sunt importate, si stilul personal de a scrie ma atrage mereu.
    Te pup si mi-a placut postarea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta e problema, că nu sunt selectate ofertele, unele fete aleg să scrie cam despre orice! Pe mine nu mă interesează dacă un articol e sau nu plătit, că produsul e primit sau cumpărat, atâta timp cât nu mă simt mințită (pe față, în unele cazuri). La fel gândesc și eu, mă bucur că împărtășim aceleași opinii.
      Mă bucur că ți-a plăcut! Te pup!

      Ștergere
  3. cam astea sunt si criteriile mele.

    din pacate, am ajuns sa fim privite cu suspiciune daca laudam produsele primite spre testare. poate cititoarele noastre nu stiu ca de obicei avem posibilitatea de-a alege dintre mai multe produse pe cele pe care le vom testa si marea majoritate alegem cu grija. sau discutam in particular cu sponsorii care ne roaga sa nu publicam un review prin de negativitate. eula ultima parte nu ma incadrez, insa stiu cazuri concrete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că nu sunt eu exagerată. :D
      Așa e, din păcate, uneori suntem băgate toate în aceeași oală, ca să zic așa. Nu e plăcut să ți se pună la îndoială credibilitatea când tu știi că ești mereu sinceră, dar asta e. În afară de faptul că de multe ori ne putem alege singure produsele și să evităm astfel să fie ceva nepotrivit nouă, în unele cazuri nici nu trebuie neapărat să scriem despre produsele primite, rămâne la alegerea noastră.
      Sunt multe de spus pe tema asta, există într-adevăr fete care exagerează cu laudele, dar cred eu că nu foarte multe.

      Ștergere
  4. Iti multumesc din suflet. Ma bucur ca ti-a placut povestea mea din copilarie. Acum sunt in Ungaria si netul merge prost. Revin cu un mail maine. Te pup si multumesc din suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, e pe merit! Aștept cu drag mail-ul de la tine!
      Te pup!

      Ștergere
  5. Cred ca a devenit un trend sa spui ca te-ai plictisit de advertoriale. Pai cate dintre noi facem advertoriale in adevaratul sens al cuvantului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi depinde ce înțelege fiecare prin advertorial. O postare recompensată cu un produs, un serviciu, un voucher sau chiar postările pentru concursuri (care implică reguli ca x link-uri inserate, y cuvinte, etc)... sunt tot un fel de advertoriale, iar din astea există destule și-n blogosfera de beauty. Poate nu la mine sau la tine pe blog, dar există, eu am văzut destule. :D

      Ștergere