Cum evităm risipa? Câteva idei...

Nu-mi place risipa și fac tot ce pot s-o evit, nu mereu îmi iese, dar mereu încerc. Evident, n-o să discut în postarea asta despre risipa de mâncare sau de alte feluri, vreau să vă dau câteva idei doar pentru a evita risipa în cazulor cosmeticelor. Am de mult în minte subiectul ăsta, am ezitat să-l dezbat doar pentru că tot ce vreau să vă spun sunt lucruri banale poate, evidente, logice, însă cu timpul am constat că nu toată lumea le practică.

N-o să vedeți recomandări de genul „câte unul din fiecare produs”, fiindcă în afară de unele produse de skincare, eu personal n-aș putea să stau doar cu un produs, îmi place diversitate, altfel mă plictisesc rapid și în plus îmi place să încerc produse noi, n-aș putea să aștept mereu să termin ce am ca să încerc altceva. Nu zic că nu e ok varianta asta, dar depinde de fiecare, în cele ce urmează vă zic concret ce fac eu să evit risipa, chiar și având destul de multe produse în uz... 

1. O bună organizare

Cu cât produsele sunt mai haotic aruncate prin sertare sau prin alte părți, cu atât șasele sunt mai mari de a uita de unele dintre ele și, în unele cazuri, redescoperirea lor după o perioadă lungă poate să fie inutilă, că produsul e deja bun de aruncat la gunoi. Eu îmi țin produsele organizate pe categorii și sunt așezate astfel încât să am o vizibilitate cât mai bună asupra tuturor, iar în felul ăsta nu uit de nimic sau cel puțin nu pentru mult timp. 

Nici nu las produse aruncate prin genți, am mereu grijă ca la scurt timp după ce am ajuns acasă să scot rujul pe care l-am purtat în ziua aia (și pe care-l iau întotdeauna cu mine) și să-l pun la locul lui. La fel procedez și cu alte produse pe care le mai iau cu mine în portfard, atunci când se întâmplă să iau mai multe... totul ajunge înapoi la locul lui!


Ca un exemplu, majoritatea rujurilor le țin în suporturile speciale luate de pe ebay și așa văd clar tot ce am. În afară de cele din poză, mai am câteva care stau în compartiment cu creioanele de buze, nu e tocmai locul ideal, dar e provizoriu. Despre diverse chestii organizatorice am mai scris pe blog, cum sunt coșulețele compartimentate din Jumbo (aici detalii) sau dulăpiorul de plastic (aici detalii - pe ăsta îl folosesc acum la chestii de nail art) și mai am tot felul de alte coșulețe, pahare, cutii metalice etc pe care le folosesc la organizare - mereu lucrez la asta, tot timpul e loc de o organizare și mai bună. 

2. Depozitare corectă

Foarte important e și locul în care ținem produsele, nu doar cum le organizăm, iar spre marea mea surprindere, am constat că foarte multe fete își țin majoritatea produselor în baie sau pe lângă surse puternice de căldură, cum e caloriferul. Niciuna dintre alegeri nu mi se pare tocmai bună, produsele ar trebui să stea la temperatura camerei, ferite de soare, căldură și umezeală, că altfel există riscul să se strice înainte de vreme... o risipă chiar inutilă (mai rău decât dacă ai mai mult decât poți folosi, în opinia mea), poate tocmai că e atât de ușor de evitat. 

Evident, ce folosesc în baie țin și eu acolo, cum sunt gelurile de duș, exfolianții de corp, șampoanele, balsamurile de păr, gelurile de curățare pentru ten etc. Însă creme de față sau corp, makeup sau alte tipuri de produse, nu au ce căuta în baie, decât poate în trecere, dar nu să stea acolo depozitate. 

3. Achiziții bine studiate

Nu sunt total împotriva achizițiilor impulsive, au și ele farmecul lor, e fain să descoperi astfel produse foarte bune, dar prea multe achiziții impulsive mai pot însemna și multă risipă, dacă nu avem norocul să ni se potrivească chiar toate... ceea ce e cam greu să se întâmple mereu. Există atâtea informații pe bloguri și vloguri de beauty încât avem fiecare de unde să alegem să ne informăm, unde să căutăm păreri și swatch-uri sau orice alte informații ne-ar putea ajuta. Desiguri, nu spune nimeni adevăruri absolute într-un review, dar o părere sinceră și pertinentă, o experiență personală, ne poate ajuta să ne facem o idee mult mai clară dacă ne poate plăcea sau nu un produs, decât doar ce spune producătorul.

În plus, în afară de a căuta înainte păreri, sunt multe alte lucruri pe care le putem studia - lista de ingrediente, ambalajul, alte detalii în funcție de produs (periuța la un rimel, textura la un fard sau fond de ten etc) sau chiar alte oferte de pe piață pentru același produs, că e risipă și când plătim inutil ma mult în plus, nu?

Desigur, cu timpul experiența ar trebui de asemenea să-și spună cuvântul când alegem produsele, după niște ani de experimentat cam știi ce cauți la fiecare produs, ce așteptări ai etc. Iar asta contează mult, deși, pe de altă parte, parcă devenim tot mai pretențioase (nu mi se întâmplă doar mie, nu?).

4. Mostre sau miniaturi

Sunt și ele de mare folos în a evita achiziții inutile și implicit risipa, știu că nu sunt mereu ușor de procurat sau la unele produse nu există deloc varianta asta, dar atunci când există e bine să profităm de ea, mai ales în cazul produselor mai scumpe. Nu prea se oferă la noi așa multe mostre gratuite la achiziții, dar putem încerca să cerem în magazine sau chiar să achiziționăm, există destule branduri/site-uri care au mostre/miniaturi la vânzare. În plus, parcă văd la tot mai multe branduri variante travel size de cumpărat, care sunt bune nu doar de luat în călătorii, dar și ca să ne facem o idee despre produse (eu foarte mult m-am folosit de opțiunea asta la produsele Paula's Choice, dar nu numai).


5. Ordine/curățenie frecventă

Oricât de bine ne organizăm și depozităm produsele, oricât de mult studiem înainte să facem o achiziție, tot cred că e foarte util ca din când în când să ne luăm totul „la mână” sau dacă nu chiar totul, măcar pe unde nu prea am mai umblat de mult. Eu fac asta cu mai multe scopuri/obiective, le dau punctat: 

- dacă am produse care mie nu-mi plac sau nu mi se potrivesc, ori de care m-am plictisit, le dau cuiva care să se bucure de ele, iar în felul ăsta nu doar că evit risipa totală (ca acel produs să ajungă la un moment dat la gunoi), dar mai și eliberez spațiul, am un mare fix cu faptul că oricât de multe produse aș avea, vreau ca toate produsele alea să fie folosite în timp, să nu stea nimic de decor.

- dacă sunt produse expirate (aici e mai complicat, nu chiar la tot țin cont de dată, ce e makeup compact țin cont de alte reguli, dar asta-i altă poveste și rămâne oricum la alegerea fiecăreia) le arunc fără să stau pe gânduri, cu toate celelalte „reguli” încerc să evit tocmai asta, dar dacă se întâmplă asta e... nu le mai țin doar ca să fie acolo, dar fără să le folosesc, că n-are rost, ocupă spațiu degeaba. 

- cu puțină ordine nu doar că mai pot elibera spațiul, când/dacă e cazul, dar pot în felul ăsta să descopăr și „comori uitate”, văzând totul mai bine îmi reamintesc de produse care mi-au plăcut cândva și le repun la treabă (oricât sunt ele de bine organizate, tot mai uit de unele, se mai întâmplă).

6.  Găsirea altor întrebuințări

Un gel de duș care usucă pielea sau nu miroase bine pe pielea noastre poate să fie foarte bun (sau măcar bunicel) pe post de spumant de baie. Un șampon care nu ne place dintr-un motiv sau altul putem să-l folosim la spălat pensule, la fel și un cleanser care nu ne place pentru ten. O cremă de față poate să fie potrivită pentru gât și decolteu, chiar dacă pe ten nu ni se potrivește. Idei sunt multe, unele produse poate să nu ne placă în scopul pentru care au fost create dar să fie ok de folosit într-un alt scop, iar eu fac asta uneori, mai ales cu produse care sunt deja suficient de mult folosite sau suficient de vechi încât să nu-mi mai vină să le dau altcuiva.

Chiar și cu produsele de makeup putem încerca asta, trebuie doar puțină imaginație. De exemplu, recent am tras concluzia că am mult prea multe creioane de ochi și mă gândesc să mă joc cu unele dintre cele cremoase și-n alte scopuri, de exemplu să le încerc pe post de bază pentru fard sau în pliu blenduite, chiar mi-am propus să încerc asta în următoarea perioadă.

7. Proiecte de consumat produse

Sunt foarte populare mai ales în afară și pot fi foarte utile, atâta timp cât nu se ajunge în extrema de a folosi și produse care nu ne plac doar de dragul de a le consuma, cu asta nu sunt de acord! Și nu e vorba doar de proiecte din astea ca adevărate provocări, eu obișnuiesc ca lunar să arunc un ochi printre produse și să le pun mai în față pe cele din care mai am de câteva utilizări sau care știu că sunt cam vechi și vreau să le consum mai repede, nu le folosesc neapărat doar pe ele, dar încerc să le utilizez mai des, pentru a le consuma.

Produsele sunt făcute pentru a fi folosite, consumate, nu pentru a le ține de colecție, în opinia mea - înțeleg că fiecare om are plăcerile lui și încerc totuși să nu le judec pe fetele care colecționează produse, dar nici nu pot să încurajez practica.


8. Limitări de shopping 

Știu, nu ne place. Da, am lăsat la final ce e mai greu de pus în practică. Însă în nebunia de a descoperi alte și alte produse noi, bune, interesante, uimitoare, fabuloase... mai trebuie să ne oprim și pentru a ne bucura de ceea ce avem deja! Că nu prea are sens să tot descoperim chestii faine ca apoi să le abandonăm pe un raft sau printr-un sertar, nu? Pentru mine n-are, cumpăr produsele ca să le folosesc și oricât mi-ar plăcea să încerc produse noi, mai sunt și momente când încerc să mă abțin de la anumite cumpărături pentru o vreme, oricât m-ar tenta un produs sau o ofertă. Iar uneori îmi și iese, nu întodeauna, dar mai exersez.

Unde e limita? Asta cred că trebuie să ne stabilim fiecare, trebuie să învățăm cam cât de mult/puțin folosim din fiecare tip de produs, dar și de câtă diversitate avem nevoie, cred că e vorba și de asta - pentru că, spre surprinderea unora, eu chiar am nevoie de zecile de rujuri pe care le am, poate rațional aș putea să renunț la vreo 10 din ele, să zicem, dar n-aș putea să mă rezum la 15-20 de rujuri, pentru că port toate nebuniile de culori și finish-uri, așa că majoritatea se justifică.

Mai cred că limitările de cumpărături sunt mai ok pe categorii decât total, adică în loc să ne impunem să nu mai cumpărăm absolut nimic timp de două luni, mai bine ne impunem asta doar unde considerăm că am întrecut măsură, dar să ne lăsăm o „portiță” de a face totuși niște shopping, când avem chef. Ce te faci când ai mult prea multe peste tot? E, hai, că se găsește loc de o cremă de picioare. Sau na... cumperi și nu le desfaci. :))


Una peste alta, revin la ideea că echilibrul e cel mai bun și că ar trebui să ne bucurăm de pasiunea asta, doar încercând să nu facem risipă (mare, măcar)... cu o organizare bună, mici limitări și alte cele, dar fără a exagera ajungând într-o altă extremă.

Câte dintre ideile mele sunt și pe lista voastră de „reguli”? V-am inspirat cu ceva? Ce alte idei ați adăuga la listă?  

Eu sper că v-am inspirat măcar să faceți puțină curățenie printre produse zilele viitoare, eu asta am în plan pentru mâine, printre altele.

16 comentarii

  1. Adineauri mi-am facut si eu curat prin machiaje :) Ce nu prea folosesc, ajunge la sora mea. Problema mea vesnica e cu rujurile. Cred ca am terminat un singur ruj de cand ma stiu si acum...am o groaza: mai mate, mai hidratante, mai colorate :))) Foarte faine sfaturile, multumim! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te înțeleg cu rujurile, sunt atât de multe opțiuni și tot timpul se găsește ceva ce n-ai sau pur și simplu o gamă tentantă. Deocamdată sunt în faza în care încerc să mă abțin de la cumpărat rujuri pentru o vreme, să văd cât mă ține. :))
      Eu am terminat totuși mai multe, iar acum am iar vreo 2 pe terminate. :)) Însă și alte câteva zeci de 1-2-3 ori folosite, de aceea vreau o pauză.
      Mulțumesc! :*

      Ștergere
  2. Frumos articol, dar....ai cam putine rujuri :))))), te pup <3

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu am multe cosmetice si nu fac risipa :D
    La oje am o coletie mare , sunt 70 de oje . Vreau sa ma opresc la acest numar , de aceea in ultimii 2 ani am cumparat mai putin de zece oje si am terminat cateva .
    La geluri de dus am 10 dar nu imi fac griji pentru ca se consuma :) Tin in baie 1-2 , restul le depozitez in dulap .
    La capitolul rujuri stau chiar foarte bine : am consumat 3 si am cumparat 1 . Suportul meu pentru rujuri este jumatate gol .
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo, foarte bine dacă nu faci risipă!
      Ojele sunt un subiect sensibil pentru mine, am sute de sticluțe, dar și folosesc multe (am consumat și eu câteva de-a lungul timpului) și nici nu sunt produse la care să țin cont de vreun termen, le pot folosi ani buni.
      Dacă ce ai îți e suficient, atunci e perfect, despre asta e cel mai mult vorba... să avem cât ne dorim cu adevărat, cât să ne acopere toate nevoile și mofturile.
      Pupici

      Ștergere
  4. Super articol! Sunt de acord cu tot ce ai spus. I hate to spend a lot of money pe produse pe care nu le folosesc. Imi stau pe creier.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, mă bucur că ești de acord cu ce am spus!
      Exact așa sunt și eu, mă oftic rău să arunc banii pe produse pe care să nu le folosesc, încerc să evit asta cât pot.

      Ștergere
  5. Si eu tocmai am facut curat printre produse si le-am inlocuit cu altele noi. :) Eu nu cumpar foarte multe, iar atunci cand totusi o fac din impuls, nu le desfac si le dau cadou mai departe. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare are propriile reguli și asta e bine, nu se poate ca aceeași cantitate de produse să fie ok pentru toată lumea. :)

      Ștergere
  6. Foarte bun articol, si eu m-am invatat sa nu mai risipesc,si cand vad ceva ma gandesc daca chiar am nevoie de acel produs :-)))) ( nu tot timpul imi si iese)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere! Eh, asta cu nevoia e oricum cu dus și întorc. :))

      Ștergere
  7. Chiar aseara am scos cateva produse pe care nu le-am mai incercat de ceva vreme si vreau sa mai folosesc produse uitate si care nu s-au schimbat. Eu am o problema cu fardurile...desi nu am paleta de brand, cred ca am in total vreo 4 mai mari si cateva micute...si pentru ca le tin pe hol, intr-o cutie mare de metal, nu ajung des la ele si nu le prea folosesc...cand merg la birou nu aplic farduri...decat poate o nuanta maxim doua....si asta rarut! :D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine faci! Același lucru l-am făcut și eu zilele astea, am descoperit astfel niște produse pe care le-am adorat cândva și nici nu știu pe unele de ce nu le-am mai folosit o vreme bună.
      Păi căută-le un loc de unde să-ți fie mai ușor să le vezi și să ajungi la ele. Măcar pentru alea mici, dacă pentru cele mari n-ai spațiu - eu din cauza asta „fug” de paletele mult prea mari, mi se par mai incomode și aș tinde să nu le folosesc.
      Mie-mi place prea mult să mă joc cu fardurile, le folosesc aproape zilnic, cu răruțe excepții, mă încăpățânez uneori să apelez la o combinație simplă chiar și când sunt în mare grabă. :))
      Pupici

      Ștergere
  8. ce spui tu aici... eu mi-am cam pus frana la cumparaturi, nu prea mai dau iama-n magazine asa, ca o gaina fara cap, studiez bine inainte ce si cum. problema e la organizare. si de multe ori la lene, ca nu am chef sa caut ceva sau sunt pe fuga si nu am chef sa ma machiez/folosesc un ruj... la capitolul rujuri am adunat si eu o multime, si chestia e ca nu prea-s fana...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am făcut și eu mari progrese în privința limitării cumpărăturilor, anul ăsta n-am cumpărat mare lucru (și suntem deja la jumătatea lui) și nici n-am mari planuri de cumpărături în următoarea perioadă, chiar am ajuns într-un punct în care era necesară o pauză aproape totală. Cu organizarea stau în schimb foarte bine.
      Vai, eu sunt fix pe dos cu rujurile, sunt cea mai mare obsesie a mea. :))

      Ștergere