Pensule de makeup - câteva sfaturi

În ultimele luni am tot primit întrebări de la cititoare pe subiectul pensule de makeup, majoritatea de la fete care nu au prea mare experiență în sensul ăsta, dar nu numai! Văzând că e un subiect de interes, iar eu cum nu am scris prea multe despre asta pe blog, m-am gândit să adun într-un singur articol mai multe sfaturi și păreri generale, bazate desigur pe experiența mea de până acum, care nu știu cât de vastă poate fi considerată, dar știu că mi-au trecut ceva pensule prin mână și am ajuns la niște concluzii pe care vreau să le împărtășesc cu voi!


O să încep prin a spune ceva ce mi-aș fi dorit să conștientizez și eu acum mai mulți ani: o pensulă de calitate face o enorm de mare diferență într-un machiaj, atât în rezultatul final obținut, cât și în modul în care privim machiajul, e o cu totul altă plăcere să te machiezi atunci când folosești o pensulă fină, plăcută la atingere! A fost pentru mine o adevărată revelație momentul în care am încercat pentru prima oară o pensulă cu adevărat bună! Așa că primul sfat ăsta e:

Investiți în pensule de calitate! 

O pensulă slabă poate sabota întreg machiajul, te poate face chiar să-ți formezi o impresie greșită despre produsul pe care-l aplici cu ea. Spre exemplu, pensulele pentru aplicat fardul făcute din păr prea sintetic, prea de plastic (nu știu cum altfel să le zic) mi se par că împrăștie fardul pe toată fața oricât de cremos ar fi acesta și oricât de delicat l-ai aplica. Iar ăsta e doar un exemplu, în cazul unei pensule de fond de ten poate fi și mai rău, poți sta 20 minute să te chinui să scapi de dungi când puteai să aplici fondul de ten în 5 minute cu o pensulă bună, iar rezultatul final să fie și cu mult mai plăcut.

Opțiuni de pensule bune sunt multe, puteți alege pensule din păr natural sau dintr-un păr sintetic care-l imită bine pe cel natural, dar orice ați alege, căutați înainte mai multe păreri și cel mai bine începeți cu 1-2 de la firma respectivă, pentru a vă face o impresie despre ele, fiindcă există șansa să nu fiți prea impresionate de X brand foarte lăudat. Spre exemplu pe mine nu m-au impresionat deloc faimoasele pensule Sigma. Nu am avut ocazia să încerc enorm de multe, dar toate care mi-au trecut prin mână năpârleau prea rău pentru gustul meu! 

Tocmai din cauza problemei cu căderea părului, destul de populară în cazul pensulelor din păr natural, eu prefer pensulele din păr sintetic, dar pe acelea care imită bine părul natural. Așa cum am zis-o de multe ori, preferatele mele sunt până acum cele de la Real Techniques, dar am văzut și fete care nu sunt chiar la fel de încântate de pensulele lor, nu știu dacă au avut ghinion și au prins vreun lot prost sau de ce, dar e un alt exemplu că cel mai bine începeți cu 1-2-3 pensule, testați o vreme pe propria piele dacă vă mulțumesc sau nu și abia apoi investiți în mai multe, asta dacă sunteți mulțumite, desigur. 


Înainte să alegeți un set de pensule, studiați-l foarte bine!

Cu cât seturile au mai multe pensule, cu atât șansele sunt mai mari să folosiți doar o foarte mică parte din ele, în timp ce restul vă sunt total inutile. Așa că nu vă entuziasmați prea repede în ideea că o să aveți tot ce vă trebuie, analizați bine fiecare pensulă în parte și întrebați-vă ce ați putea face cu fiecare. Șanse există oricum ca și la seturi mici, de 4-5 pensule, să nu vă fie cu nimic utile unele dintre ele, așa că gândiți-vă bine chiar și la genul ăsta de seturi, încercați să vă dați seama dacă nu cumva e mai convenabil să achiziționați separat doar pensulele de care aveți nevoie.

Există calitate și la prețuri rezonabile!

O cititoare mi-a sugerat să vin cu câteva propuneri de pensule ieftine și bune, atunci când am făcut câteva recomandări de produse de makeup low-cost, așa că vă las opțiunile mele în sensul ăsta:
  • Eco Tools - nu am multe de la ei, însă de cele pe care le am sunt mai mult decât mulțumită! Au perii fini, aplică frumos produsele, nu s-au asprit deloc și nu le-a căzut până acum niciun firicel de păr, chiar dacă le-am muncit destul de mult! Nu sunt chiar foarte ieftine, adică nu le putem încadra la low-cost, dar nici nu costă o avere - spre exemplu cea de pudră e 35 ron, iar cea pentru concealer doar 18 ron, astea fiind prețurile de pe makeup-shop.ro, pe iherb sigur sunt mai ieftine. 
  • Elf Studio - strict doar gama Studio o recomand (preț maxim 22 ron/pensulă) dacă nu vreți să investiți mult în pensule, din gama Elf Essential (preț maxim 9 lei/pensulă) multe pensule le-am aruncat direct la gunoi de cum le-am primit, erau inutilizabile și nici singurele două pe care le-am mai păstrat nu pot spune că sunt extraordinare, le țin mai mult ca rezerve. Cele din gama Studio sunt în schimb chiar bune, cel puțin cele pe care le am eu - își fac bine treaba, nu s-au asprit, nu le-a căzut păr și singura care s-a ciufulit puțin e Powder brush, dar am și folosit-o intens într-o perioadă. Pensula Small Angled Brush îmi place în anumite situații pentru sprâncene, la nevoie merge și la eyeliner (dungi mai grosuțe), iar Mineral powder brush îmi place mult pentru fixat concealerul sub ochi și e cea mai fină dintre toate (la nevoie mi se pare ok și pentru blush). 
Nici pensulele de la Real Techniques nu au niște prețuri chiar exorbitante, prețul uneia pentru ten se învârte în jur de 50 ron, iar la fel ca în cazul celor de la Eco Tools... pe iherb sunt mai ieftine și evident, la set ies și mai ieftine, asta dacă găsiți ceva care să conțină ce aveți voi nevoie. 


Începeți cu pensule „de bază”!

Indiferent că sunteți la început de drum într-ale machiajului și abia începeți să vă construiți un mic arsenal de pensule sau dacă sunteți la început de construit o colecție de pensule mai bune (cum mă muncesc și eu de ceva vreme), cel mai bine e să începeți cu pensulele de bază, precum cele de: fond de ten, pudră, blush etc. Țineți cont și de ce știți voi că folosiți mai mult, mi se pare inutil să investiți o grămadă în pensule pentru ochi dacă nu obișnuiți să vă fardați prea des, în timp ce vă chinuiți zilnic să aplicați fondul de ten cu o pensulă aspră, ciufulită și chinuită. E doar un exemplu, sper să se înțeleagă ideea! 

Căutați-le și alte întrebuințări!

Mă refer la alte întrebuințări decât cele către care le recomandă producătorul. Poate aveți o pensulă pentru blush care nu vă place în scopul ăsta, dar poate v-ați înțelege foarte bine cu ea la aplicat pudră sau poate chiar conturarea feței... cine știe. Uneori chiar sunt bizar gândite de producători anumite pensule, dar asta nu înseamnă neapărat că nu sunt bune la nimic. 

Decât multe inutile, mai bine puține dar bune!

Am ajuns și eu greu la concluzia asta, nu știu de ce mi-a luat atât! Sigur că e drăguț să vezi 4-5 pahare pline de pensule colorate, dar dacă folosim doar aceleași 15-20 și restul stau doar să adune praf... la ce bun? Desigur, dacă aveți 50 sau 100 de pensule și le folosiți toate prin rotație, în funcție de produs sau chef, e minunat. Ideea e doar să încercăm să achiziționăm, respectiv să păstrăm, doar ce știm că vom folosi. Restul pot merge către o nouă casă unde să fie mai mult apreciate, spre exemplu!

Nu uitați de partea de igienă!

Bun, avem pensule bune, frumoase, pufoase... mai mare dragul să le folosim! Să nu uităm însă de partea de igienă: pensulele pe care le utilizăm la produse cremoase (fond de ten, concealer etc) trebuie spălate după fiecare utilizare, iar restul cam o dată pe săptămână! Nu vă jucați cu acest „mic detaliu”, la mijloc e sănătatea tenului vostru, sănătatea voastră până la urmă. Iar când mergeți la alte persoane să vă machieze cu atât mai mult fiți atente să folosească instrumente (pensule, bureței și orice altceva) curate, nu acceptați sub nicio formă să vă fie pusă pe față o pensulă murdară!

Nu știu dacă am reușit să acopăr tot ce aveam de spus, dar sper că măcar am bifat cele mai importante idei! Cu siguranță o să mai revin asupra subiectului, o să încerc să scriu pe viitor mai des și despre pensule, fiindcă mai sunt multe de spus! Sper să vă fie de folos cele expuse mai sus, am scris mai mult cu gândul la fetele mai la început de drum, dar cred că unele idei sunt bune și pentru fetele mai experimentate, chiar și doar ca reminder

Cât de importante considerați pensulele? Care sunt favoritele voastre? Ce alte sfaturi ați adăuga la lista de mai sus? 

19 comentarii

  1. Foarte misto scris, ai punctat lucruri importante, in special partea cu igiena si cu numarul mare de pensule inutile. Ma ghidez cam dupa aceleasi principii si sunt, la fel ca tine, fana a pensulelor Real Techniques si EcoTools.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc frumos, mă bucură aprecierile tale și că te ghidezi de asemenea după aceleași principii! Cred că multe fete sunt fane ale acestor două branduri, au niște pensule excepționale la prețuri cât de cât accesibile!

      Ștergere
  2. Sunt de acord 100% si prefer aceleasi branduri ca si tine! :D Cea mai recenta favorita a mea e pensula pentru fond de ten de la EcoTools, e magica! Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mă bucur să aflu asta! O să țin minte și acea pensulă și o s-o am în vedere la următoarea comandă plasată! :D Cea mai recentă favorită de la ei e pensula pentru pudră, e mai mare dragul s-o folosesc și își face treaba minunat!
      Te pup!

      Ștergere
  3. Eu inca incerc sa invat despre pensule. Am doua seturi cumparate de pe ebay si momentan sunt multumita de ele ca nu le cade parul ca celor de la Elf. Am si una de la MUA, foarte faina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De undeva trebuie să începi și sper să-ți fi fost utile măcar o parte din sfaturile din postare! :)
      Pentru început sunt bune și astfel de pensule, cel puțin până prinzi ceva experiență, apoi cu timpul e foarte probabil să-ți dorești ceva și mai bun! Știu că de la Elf ai prins niște pensule foarte proaste, din păcate așa sunt multe din gama Essential.

      Ștergere
  4. ce de pensule, nici nu stiu care pentru ce este :)
    asa mai aflu cate ceva!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim pentru sfaturi ! Foarte util articolul :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca ti-am mai spus sau nu. Eu am un set de pensule...scrie pe pachet ca sunt profesionale, dar crede-ma, habar nu am daca sunt sau nu si le folosesc de multi ani. Adevarul este ca nu ma machiez eu foarte des si nici nu ma pricep foarte mult la machiaj asa in general, dar din astfel de postari mai invat si eu cate ceva si incerc sa le abordez! Te pup si iti urez o zi si un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil că nu sunt, chinezii au obiceiul să scrie pe multe lucruri că sunt profesionale. :))
      Toate au un început, probabil că nici la nail art nu te-ai priceput la fel de bine ca acum de la începuturi. Dacă va începe să „te prindă” și acest domeniu cu siguranță vei învăța și vei vrea să te machiezi tot mai des numai de dragul procesului în sine.
      Dacă ai aflat ceva nou și util, mă bucur! Weekend frumos și ție!
      Te pup!

      Ștergere
  7. tot imi propun si eu sa-mi upgadez pensulele, dar adevarul e ca nu prea le folosesc. la ochi ma amchiez rar si din aceasta cauza pensulele mele care de fapt sunt batrane, inca se tin foarte bine :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți poți forma un „mini-kit” de pensule mai bune strict cu ce ai nevoie... pentru fond de ten, blush etc. Doar pentru ce știi tu că folosești foarte des! :D
      E bine dacă se țin bine după atâta timp, contează evident și cât le „muncim”. :))

      Ștergere
  8. Un articol de nota 10! Felicitari!
    Sunt 100% de acord cu tot ce ai afirmat. :)
    Pensulele sunt foarte importante pentru o "constructie" frumoasa, fara cusur (sau aproape fara cusur).
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc din suflet, Dee!
      Mă bucur să aflu asta! :D
      De aceeași părere sunt și eu!
      Pupici

      Ștergere
  9. Ce colectie draguta de pensule! Imi plac mult cele de la eco tools, cred ca dau acum o comanda pe iherb...desi am o multime de pensule :)) una doua in plus..nu stica :D xox

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În poze am pus doar câteva, de prezentare, reprezentativ. Întreaga colecție poate o s-o prezint mai detaliat după ce reușesc să-mi formez kit-ul complet, așa cum mi-l doresc. :D
      Mă bucur că și ție-ți plac pensulele Eco Tools, sunt foarte faine pentru prețul pe care-l au!

      Ștergere
  10. Îmi pare rău că nu te-ai înțeles cu pensulele pentru fond de ten încercate. Depinde acum de foarte mulți factori, de la textura fondului de ten și până la preferința fiecăreia față de rezultatul pe care vrea să-l obțină, dar știu multe fete care preferă burețeii. Pe mine însă nu m-au prins, mi se par greu de întreținut și am temeri legat de igiena lor, oricât i-aș spăla. :D

    RăspundețiȘtergere