Tips&Tricks: Ungii lungi și frumoase

Am fost de multe ori întrebată în ultima vreme cum fac să îmi țin unghiile așa lungi sau cine nu mă știe foarte bine... îmi spune că sunt o norocoasă că-mi pot ține unghiile lungi. Norocul n-are nimic de-a face cu asta! Absolut nimic! N-am fost înzestrată de la natură cu unghii tari, ba din contră... am niște unghii foarte subțiri, fragile, care se exfoliază și se agață în orice. Când nu sunt date cu ojă mă pot uita prin ele, atât de subțiri sunt! :) Așa am decis să fac acest articol în care să vă dau câteva sfaturi, în caz că vă doriți unghiuțe lungi dar nu reușiți să „le creșteți” sau să le mențineți. Toate sfaturile le dau din experiență proprie, fiecare din ele fiind lucruri testate de mine, pe unghiile mele!

Să vă arăt mai întâi evoluția unghiuțelor mele de la începutul anului (după ce am renunțat la unghiile false) și până în ziua de azi:


Arată de parcă ar fi alte mâini, așa-i? Dar nu sunt altele, unghiuțele minuscule tot ale mele sunt. :) Dacă vă doriți și voi o astfel de evoluție și nu știți cum, vă invit să citiți și să țineți cont de următoarele sfaturi:

1. Țineți-le mereu date cu ojă! Poate sună ciudat, dar credeți-mă, ajută foarte mult, mai ales unghiile foarte fragile! Toate acele straturi de ojă sigilează și întărește unghia, ajutând la prevenirea ruperii, exfolierii și a deteriorării lor. Cu cât sunt mai multe straturi, cu atât mai bine! Desigur, până la o limită, că 20 de straturi sigur n-ar arăta prea bine. Eu de obicei am 4 straturi aplicate: un strat de base coat, 2 straturi de ojă și un strat de top coat, însă sunt situații în care am chiar mai multe. Nu le lăsați libere doar „ca să mai respire”, pentru că acesta este doar un mit, unghiile nu respiră, nu au pori.

2. Aplicați oja și pe margini! Multe fete aplică oja doar la suprafață, nu și pe margini (pe vârf și pe laterale, în cazul unghiilor pătrate). Sigilând marginile unghiilor, veți preveni ca acestea să se agațe în haine sau alte lucruri. În plus, asta ajută și la a prelungi durata de viață a ojei pe unghii! Așadar, după ce ați terminat de aplicat oja pe toată suprafața unghiei, „ștergeți” pensula de ojă și pe margini - preferabil e să faceți asta la fiecare strat, inclusiv la base coat și top coat!

3. Hidratați-le în fiecare zi! Crema de mâini și uleiul de cuticule ar trebui folosite zilnic, iar asta nu doar pentru un aspect mai frumos al mâinilor și cuticulelor, ci și pentru că ajută unghia! Așa cum tenul are nevoie de hidratare, la fel au nevoie și unghiile!

4. Nu tăiați cuticulele! Este un obicei prost și greșit! Dacă vi se pare că nu arată prea bine chiar dacă le hidratați zilnic, puteți folosi un peeling special pentru cuticule. Eu am început recent să îl folosesc pe cel de la Farmec și sunt foarte mulțumită de rezultate!

5. Aplicați base coat înainte de ojă, întotdeauna! Acesta previne îngălbenirea unghiilor, pătarea acestora, protejează unghia de chimicalele din oje și ajută la o aderență mai bună a ojei pe unghie. Este din păcate un pas peste care multe fete sar, deși este atât de simplu și nu durează deloc mult. Eu vă recomand să nu faceți la fel, nici măcar ocazional.

6. Tratamentele pentru întărirea unghiilor sunt un alt pas important de îngrijire pentru niște unghii fragile. Eu recomand tratamentul de la Farmec cu vitamina B5, mai ales dacă aveți probleme și cu exfolierea - pe mine m-a ajutat mult și în acest în sens! În plus, recomand și tratamentele cu uleiuri naturale! Dacă vă țineți de ele, vor fi de un mare ajutor - uleiul de ricin este foarte bun pentru unghii dacă îl folosiți cu regularitate! Mare atenție însă dacă aveți unghiile deja tari - unghia trebuie să rămână ușor flexibilă, iar dacă din cauza întăritoarelor își pierd flexibilitatea, mai bine renunțați la ele sau folosiți-le mai rar, altfel riscați ca efectul să fie exact cel contrar, adică să se rupă/crape din această cauză.

7. Nu folosiți pile din metal, sunt prea dure pentru unghii! Folosiți pile fine din carton sau din sticlă!

8. Nu folosiți unghiile pe post de unelte! Oricât de utile ar putea fi la deschis conserve, capace sau la curățat reziduri întărite de pe vase, nu le folosiți în acest sens! Poate părea inofensiv, dar riscați să le rupeți sau cel puțin să le deteriorați. Unde puteți, folosiți buricul degetului, iar dacă nu este posibil, folosiți-vă de ce aveți la îndemână. Eu folosesc la conserve sau la dozele de suc o cheie, o furculiță, un cuțit sau orice altceva am la îndemână pentru a ridica cheița, apoi desfac cu buricul degetului.

9. Folosiți-vă mâinile cu grijă! Nu, nu trebuie să stați în orice secundă să vă analizați mișcările ca nu cumva să loviți unghiile. Trebuie doar puțină atenție atunci când întreprindeți diverse activități în care vă folosiți intens mâinile (ca spălatul vaselor, tastatul, etc)! În timp, devine o obișnuință, ceva natural. În plus, folosiți-vă mâinile cu grație... chiar și atunci când sunteți singure într-o încăpere. Nu vă repeziți să deschideți ușa sau să luați telefonul de pe masă, spre exemplu, puteți să faceți asta la fel de repede și cu delicatețe, fără să riscați să izbiți unghiile de masă/ușă sau alte obiecte. Și în acest caz... devine o obișnuință în timp!

10. Evitați să stați mult cu mâna în apă, mai ales în apa fierbinte. Aceasta le înmoaie, le face mai fragile, iar riscul ca apoi să le rupeți la cea mai mică lovitură este mult mai mare. Dacă sunteți totuși nevoite să faceți asta, încercați să fiți de două ori mai atente la unghii apoi, până își revin la normal.

11. Purtați mânuși atunci când sunteți nevoite să folosiți diverse soluții de curățenie. E ideal dacă puteți umbla cu mânași chiar și atunci când spălați vasele. Eu una nu pot... mă încurcă.

12. Puteți folosi zeama de lămâie în caz că aveți unghiile îngălbenite. Aceasta le albește, dar totodată le poate afecta dacă o folosiți prea des, așa că nu exagerați, mai bine preveniți îngălbenirea acestora folosind un base coat bun! Citisem niște mituri cum că zeama de lămâie ar întări unghiile, ceea ce nu este adevărat, din contră... le face mai fragile dacă este folosită des!

13. Piliți-le puțin și pe margini dacă aveți unghiile pătrate și au tendința de a se lăți la vârf. Asta, desigur, dacă vreți să le mențineți drepte. Dacă vă plac așa, mai late spre vârf, este alegerea voastră. Eu subliniez doar ideea că pot fi pilite și pe părți, dar cu grijă, să nu le stricați forma!

14. Cu cât sunt mai lungi, cu atât sunt mai fragile și cu atât mai multă grijă va trebui să aveți de ele, așa că încercați să nu vă caliciți, mai bine vă opriți la o anumită lungime la care să le puteți menține, decât să le tot lăsați să crească până se rup din carne și să fiți nevoite să o luați de la capăt de fiecare dată. Eu m-am oprit la lungimea actuală, deoarece consider că mai lungi de atât ar fi prea mult!

15. Răbdare, multă răbdare! Unghiile naturale nu cresc peste noapte, așa că dacă vă hotărâți să vă lăsați unghiile lungi sau dacă s-a rupt o unghie și trebuie să o luați de la capăt (se mai întâmplă accidente, oricât am încerca să le prevenim), trebuie să aveți răbdare cu ele. Bucurați-vă de ele așa cum sunt, pentru că și niște unghii micuțe sunt frumoase!


Cam atât am avut de spus despre acest subiect, sper că n-am uitat nimic! Știu că poate părea complicat dacă sunteți obișnuite cu unghii mici și mai ales dacă nu prea le acordați atenție până acum, dar merită dacă într-adevăr vă doriți unghii lungi și frumoase! Aș sublinia totuși ideea că unghiile sunt frumoase și micuțe, asta ține mai mult de gusturi. Mai contează și dimensiunea patului unghiei, sunt femei cu un pat al unghiei lung și lat care arată superb și când sunt tăiate scurte de tot.


Vă plac unghiuțele lungi? V-a fost de folos vreunul din sfaturi? 


13 comentarii

  1. Foarte bune sfaturi! Bravo, ma bucur mult pentru tine ca ai reusit sa ti le cresti frumoase! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că le consideri utile! Mulțumesc mult de tot! :*

      Ștergere
  2. Superbe unghiile tale :)
    Foarte utile sfaturile, pe unele le aplic şi eeu în viața de zi cu zi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos!
      Mă bucur că le consider utile și că le aplici zi de zi! :*

      Ștergere
  3. Ce de sfaturi usor de aplicat si pe unele dintre ele chiar nu le stiam, iti multumesc!
    4, 5, 6, 11 si 13 le cam am in vedere deseori.., insa celelalte nu le stiam si imi sunt de un real folos, cu siguranta si altor d-re ce iti citesc articolul! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, mă bucur tare mult că-ți sunt de folos! Neapărat trebui să ți cont și de restul, sigur te vor ajuta mult, mai ales primele două puncte!
      Mulțumesc mult pentru aprecieri, draga mea!
      Pupici :*

      Ștergere
  4. Bune sfaturile . Eu le stiu si le urmez de ani de zile si am unghiute sanatoase si frumoase :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Mă bucur mult pentru tine, bravo!
      Pupici :*

      Ștergere
  5. si la mine rezista unghiile mai bine ca le dau mereu cu lac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult! Este lucrul care mă ajută și pe mine cel mai mult. :D

      Ștergere
  6. Multumesc pentru link si pentru informatii! De altfe, foarte foarte utile! Cred ca le deteriorez folosind pila normala, din metal...o sa optez pentru una din sticla...sa vedem cum ne intelegem. Am una tip buffer, insa parca nu face mare lucru...si aici ma refer strict la pilire, la forma.
    De regula folosesc un base coat si un top coat si incerc sa nu le tin fara macar un lac transparent...
    Provitamina B de la Farmec - eu nu o pot folosi, decat daca folosesc inainte un ulei pentru cuticule. Pentru ca ingredientul pe care il contine si anume formaldelhida are pur si simplu si nu o pot tine pe unghie mult timp.
    Dar...cum folosesc tratamentele acestea, daca mereu am unghia colorata??? Adica...banuiesc ca este nevoie ca unghia sa fie curata pentru a aplica un tratament sau un ulei.
    Hai ca te-am zapacit! :D:))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, mă bucur dacă ți-au fost de folos informațiile!
      Încearcă și cu cea de sticlă! Eu folosesc în prezent din carton, e drept că durează ceva mai mult, dar nu mi se mai exfoliază unghiile așa rău ca atunci când foloseam pila de metal.
      Da, știu, chiar e recomandat să aplicăm ulei pe cuticule înainte, ca să nu le afecteze.
      Tratamentele care trebuie să intre în unghie, cum e cel de la Farmec, da... trebuie aplicat pe unghia „curată”. Dar uleiul de cuticule îl poți folosi în fiecare seară, îl masezi la baza unghiei și îl lași să-și facă treaba, nu-l încurcă cu nimic oja.
      Nu m-ai zăpăcit, stai liniștită. Dacă te mai pot ajuta cu ceva, te rog să-mi spui. Pupici!

      Ștergere
  7. Foarte utile aceste sfaturi, mulțumesc tare mult voi încerca să țin cont de ele, pupici

    RăspundețiȘtergere